跳至

首頁

尾頁

大宅

好多謝大家嘅意見

piggy2007,

我個情況同你好似, 個工人做嘢真係好ok (特別係同我其他家姐個d比)
所以唔俾佢放, 又驚佢唔高興. 俾佢放, 自己又煩.

其實我依家都有d後悔, 之前口頭應承咗佢, 如果依家反口會唔會唔係咁好呢?
我又會諗, 佢今年唔放, 下年一次放14日咪仲”金”? (如果我會同佢續約)
況且佢想放假果段時間其實我同老公都諗住攞假, 所以佢唔喺喥都有兩個人睇住阿b.
所以同老公商量完嘅結果係, 今晚同佢講要佢打針, 如果佢唔肯打我哋唔俾佢放, 大家一人行一步.
睇吓佢點講.

大宅

回覆 #19 piggy2007 的文章

我個賓話個仔搗大人地個肚 (他個仔得十八), 要放假返去菲律賓,
她原先係過年已放了十四天(連埋新年假), 現在又話要放最少四天 (4月3日至6日) 我話最多俾三天, 4月4日一早機, 4月6日晚機返, 大姐呀
我都要返工架, 點知,她星期日去BOOK 機票
條友都唔知係唔係? 話冇喎, 要4月3日中午機, 4月7日中午機才返, 咁咪放足五天, 我真係好好好好惱

大宅

露比媽媽, 點解你唔幫佢book? 佢自己book一定出古惑~ 可唔可以cancel咗先, 你再幫佢book過? 另外, 你都要返工, 請唔到假, 咪唔好比佢放囉~ 佢已經放哂d假咯~ 而且佢做咗幾耐? 夠兩年嗱? 你咁快比佢放14日假嘅?

佢嗰邊無人攪佢個仔d野咩? 點解一定要佢返去攪? 佢c6呢?

原文章由 露比媽媽 於 08-3-18 11:43 發表
我個賓話個仔搗大人地個肚 (他個仔得十八), 要放假返去菲律賓,
她原先係過年已放了十四天(連埋新年假), 現在又話要放最少四天 (4月3日至6日) 我話最多俾三天, 4月4日一早機, 4月6日晚機返, 大姐呀
我都要返工架, 點 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

真係同我既處境一樣呀. 好彩我工人話唔一定番去, 因為佢老公個permit好似得咗. 如果佢老公响下個月中前出發, 佢就唔番, 因為番到去都見唔到老公.

如果真係要番既話, 一定要打針, 唔打針唔準放. 我agent 話好似要m後day10打先有效架. 你可以check 下clinic.

祝大家好運.:;pppp:

原文章由 conb 於 08-3-18 11:40 發表
好多謝大家嘅意見

piggy2007,

我個情況同你好似, 個工人做嘢真係好ok (特別係同我其他家姐個d比)
所以唔俾佢放, 又驚佢唔高興. 俾佢放, 自己又煩.

其實我依家都有d後悔, 之前口頭應承咗佢, 如果依家反口 ...

大宅

回覆 #23 ling_piglet 的文章

她做滿了三年, 即係有8天假, 另外加埋初一至初三, 還有兩個的星期日, 所以剛好為13天, 預她第14天個日早上返來, 我一心想住, 因為我係過年都放成十天, 我請大假多兩三天咪OK, 大家都好.....
點知現在又話個仔搗大人地個囡個肚, 個親家亞媽話要大排宴席, 唔係的話就唔肯喎, 我個賓賓個C6早兩年過了身, 唉, 的仔囡又唔生性, 成日都有野搗出來問她要錢, 我都同她講 : 咪鬼理他啦, 有錢就留番比自己, 唔係將來冇人理你
其實一講到工人, 個個媽咪都係 "呻" , 不過呻完又係好似個TOPIC 咁講 " 自己一肚氣 "
可以點呢 ?

男爵府

好媽媽勳章

看來我都要有心理準備我家個姐姐要放假回鄉, 因為佢到6月一年了, 而且已經問左我地兩次佢既PASSPORT係邊到, 再加上佢話佢老公有病就黎死TIM, 講起黎件事, 我都想呻多兩句, 就係在過年前幾天,我同老公都忙到死, 早出晚歸, 都無咩時間在家, 平時早上佢落街買定餸+食早餐, 近來都因為唔對路, 我自己放工去買餸, 黎樣野唔講lar
過年前幾天, 有一個早上, 佢買完餸回來, 已經遲左, 我要趕往出門, 佢一回來便走入廁所, 好耐都唔出黎, 跟住我等唔切, 拍門問佢有無事, 點知佢原來在廁所講電話, 仲喊晒口出黎就話我知佢老公病危, 我安慰左佢幾句便要走了, 到第二朝比我發現佢有新電話+佢就問我借錢lar, 都唔係最大問題, 而係無借錢比佢之後, 剛是年初一/二/三, 這個新年我地放假在家, 我老公話佢死o下死o下咁, 無晒心機, 而且唔係在廁所就在廚房, 問佢係咪唔舒服, 佢就話個胃有d痛, 我地叫佢睇醫生, 佢又話唔使, 其實原來黎埋講電話(比我發現左), 本來我地都以為佢老公有事而唔開心, 但係佢半夜三更可以講電話笑到好大聲, 都唔知佢係真定係做戲, 唉! 仲要係過年搞d咁既野, 果幾日我唔敢問佢係咪佢老公有事, 以免影響我地, 點知原來唔係, 比佢玩死

原文章由 ling_piglet 於 08-3-18 11:18 發表
吓, conb, 黎咗一年就要放假返去? 可唔可以唔比佢放? 或者你叫agent同佢傾下, 因小心佢一返去唔返黎呀, 又或者大咗肚就麻煩啦, 打避孕針都好, 不過預早幾多打就唔知, 你可以去"論盡家傭"到問下, 不過, 你真係睇下佢 ...
阿pye媽用品屋

大宅

原文章由 isaacim 於 18/3/08 08:58 AM 發表
J.Kong,

宜家心情好番d....唔好谷氣, 我個朋友在實惠買左個夾萬, 可放A4 SIZE, OK 嫁, around $700-800, 佢都係因為請左工人先買, 你可以去睇下

其實佢末黎上前我都諗過買個夾萬or lock 門好. 經過一番深思熟慮之后都係 lock 門好D. 唔係話我小心眼, 因我怕佢瞓我張床 or 換/執床時踩上去, or 用我D私人物品 (e.g. skin care) or 哩入去睇电視, 因為呢D情況我都聽人講過. 所以我將呢個private area 成為佢禁地, 我地係屋企先至比佢打掃.

大宅

PYEMA, 乜個個都係用呢招, 大家唔好上當呀~:;pppp:

我嗰個今年四月都做滿一年, 我唔會比佢返去嫁~ 費事走咗去唔返黎~ 到時要請過個咪麻煩咗自己~ 又要請假湊b~ 又唔係話請就請到嫁嘛~
原文章由 PYEMA 於 08-3-18 12:26 發表
看來我都要有心理準備我家個姐姐要放假回鄉, 因為佢到6月一年了, 而且已經問左我地兩次佢既PASSPORT係邊到, 再加上佢話佢老公有病就黎死TIM, 講起黎件事, 我都想呻多兩句, 就係在過年前幾天,我同老公都忙到死, 早出 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

原文章由 fishmum 於 18/3/08 09:28 AM 發表
J Kong,

你嘅心情平服晒就好啦!:)

我個印印都做咗差唔多四年, 之前係用賓賓, 所以呢個黎果陣真係覺得好大分別!屋企前所未有咁乾淨, 可以話係好勤力!

到亞仔出咗世, 真係多咗好多嘢做, 亞仔有時半夜又唔訓, 依家日 ...

fishmum,

呢個除左係緣份之外,仲係運氣問題. 我個印印唔係好好, 只係一般, 我比佢70分啦. 佢最好就係对亞女有愛心同錫佢, 呢D都可以彌補到佢其他問題, 只不過有時好激氣要揾過地方 "呻"吓.

[ 本文章最後由 J.Kong 於 08-3-18 23:44 編輯 ]

大宅

原文章由 ling_piglet 於 18/3/08 10:03 AM 發表
J.Kong, 點解你唔收咗你工人電話, 等佢放假先比番佢? 咪同佢講驚佢唔能集中精神睇bb囉, 而且講真bb依家四圍爬真係睇少眼都唔得, 都係費事有咩意外o者~ 而且佢仲咁放肆唔聽電話, 真大膽喎, 比我實丙佢~ 如果 ...

其實佢唔太過份我都算數, 或者佢再係咁我就同佢講要收起. 佢平日夜晚 or weekend 中午都問我可唔可以用屋企电話打番 鄉下, 我都應承. 佢唔係完全與世隔絕, 所以經此一役之后, 希望佢醒目自律啦.

大宅

原文章由 ling_piglet 於 18/3/08 01:37 PM 發表
PYEMA, 乜個個都係用呢招, 大家唔好上當呀~:;pppp:

我嗰個今年四月都做滿一年, 我唔會比佢返去嫁~ 費事走咗去唔返黎~ 到時要請過個咪麻煩咗自己~ 又要請假湊b~ 又唔係話請就請到嫁嘛~ ...

係啦, 都唔明点解佢地過過都可以咒自己家人, 定係個個都真係咁体弱多病呢

首頁

尾頁

跳至