母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生完后自己都未回氣, 都未好好訓過覺, 就不停咁兩個個鐘起次身餵奶,真係好辛苦, 開始有啲想放棄

已經試過頂唔順, 喊出黎想放棄,因為自己實在未回氣, c6已買左奶訓, 夜晚時餵下一兩餐奶粉, 等我可以訓下覺, 但一停餵一兩次, 我就有啲谷奶, 有啲痛, 唉…點算, 好茅盾, 一放棄, 係咪就要止奶, 食咩會止奶? 我係咪好冇用, 點解人人都餵到, 自己唔得

伯爵府

真系覺得太累的話,你可以埋身一次,然後下一次pump出來俾老公幫你餵
你餵完之後就乜都唔好理,掃風換片全部叫其他人做,自己休息。

你堅持多一陣,好快就可以拖到3個鐘頭先食一次,你感覺會好好多架喇~

複式洋房

回覆:sumpo 的帖子

我都係噤~餵左半個月就冇餵喇!真係好辛苦,我又冇咩奶,阿B又大食,個個都問點解唔餵呀??鬼唔知人奶好d咩,但係我覺得餵人奶係一種折磨,而家食奶粉個人休息好d,情緒都好d!

別墅

回覆:餵母乳, 真係好辛苦

盡力以為,千萬唔好太大壓力, 最緊要自己感覺良好。不過, 捱過頭一個月會舒服好多, 可以堅持到的話, 你會俾到最好嘅俾佢, 但就算真係唔得, 你都努力過了, 唔好覺得自己冇用呀!

別墅

頭2個星期係辛苦啲,我個囡個陣時個零鐘食一次,有時鍡到自己都瞓著,辛苦到喊,不過過咗2個星期之後已經3~4個鐘一次
真係太攰就PUMP出黎俾其他人餵,自己可以抖吓
加油呀~~~

男爵府

引用:我都係噤~餵左半個月就冇餵喇!真係好辛苦

原帖由 Jin10 於 14-11-10 發表
我都係噤~餵左半個月就冇餵喇!真係好辛苦,我又冇咩奶,阿B又大食,個個都問點解唔餵呀??鬼唔知人奶好d ...
我就係覺得自己情緒唔多好,但一唔餵, 身邊啲人就係咁問, 點解唔餵呀, 餵得幾耐得幾耐丫碼, 一啲都冇諗過有幾辛苦咁, 尤其我阿媽, c6見我咁辛苦就都想我餵人奶, 所以最後我決定日頭餵母乳, 或者夜晚有時會餵奶粉囉

大宅

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

加油, 我都係過來人, 辛苦係必然的. 但堅持落去, 你就會發覺喂人奶有好多好處的, 我覺得最重要係可以增加親子感情, 當你用自己的奶喂完BB, 望住佢一日一日大的時候,個心真係好滿足的. 如果太辛苦 , 多D同家人朋友傾訴下, 叫家人帮下手做其他野. 自己盡量喂完多D休息 . 希望你喂越來越好啦
我是大江生太太,小江生媽咪

伯爵府

環保接龍勳章

起初好辛苦, 辛苦到咩時間幾點都唔記得, 辛苦到斷片, 連網都唔係好上到, 坐係度呀, 洗野都咪埋眼. 不過越來會越易, 慣左, BB胃大左, 已經舒服過餵奶粉好多, 唔洗沖, 唔洗洗, 唔洗烚, 唔洗買, 又慳有成功感又親子, 辛苦一兩個月, 我輕鬆左兩個夾埋四年幾(第二胎識餵已經唔辛苦LU).

複式洋房

餵人奶是先超苦後甜,頭一個月係超辛苦,可以用崩潰黎形容自己的心情,但捱過左,就覺得自己當時的堅持是值得的!
盡量放鬆自己,除左食飯、澡涼,餵奶、瞓教,乜都唔好做,爭取時間休息,仲要搵d支持母乳嘅人傾計,呢個好重要,或者上黎搵人傾下,呢度好多人奶媽為你打氣!

禁止訪問

男爵府

我都覺得餵人奶超辛苦!尤其係喺、醫院返屋企個個星期!傷口痛,個人又攰,仲要2個鐘餵一次,呢頭餵完,個頭又夠鐘要再餵!攪到個乳頭又腫又痛!次次埋身都好似打仗17甘!諗起都想c!

結果我都頂5順用泵同補奶粉比BB!本來覺得自己好冇用,埋5到身餵BB,但c6安慰我話比到人奶就比,如果太辛苦就食奶粉,唔緊要。

之後我泵出來比BB,開始時泵極都5夠佢一餐嘅量心理壓力很大,但都繼續捱落去!依加BB 21日大,仍然係日間盡量人奶,晚上食奶粉,等大人可以訓耐d,BB可以飽d依加感覺良好。

男爵府

引用:我都覺得餵人奶超辛苦!尤其係喺、醫院返屋

原帖由 kase1512 於 14-11-10 發表
我都覺得餵人奶超辛苦!尤其係喺、醫院返屋企個個星期!傷口痛,個人又攰,仲要2個鐘餵一次,呢頭餵完,個 ...
我都係好似想你咁呀, 日頭先飲人奶, 夜晚飲奶粉, 但係你夜晚有冇谷奶呀?停左夜晚冇埋身, 日頭又會唔會唔夠奶呀?

唉…阿媽成日叫我餵到餵人奶, 對阿b好時又話慳錢喎, 一講到返工餵奶粉時, 好似講到我殺人放火咁, 咁我係捱唔到都冇計架

男爵府

引用:Quote:原帖由 kase1512 於 14-11-10 發表我

原帖由 sumpo 於 14-11-10 發表
我都係好似想你咁呀, 日頭先飲人奶, 夜晚飲奶粉, 但係你夜晚有冇谷奶呀?停左夜晚冇埋身, 日頭又會唔會 ...
粳係有谷啦仲谷到爆!通常我半夜餵完奶樽就會泵一次奶,留番做第朝嘅儲備等自己唔洗追得咁辛苦。零晨3点左右泵,6,7点又再泵。so far奶量差dd先夠一餐,有時精神好d會多d
餵全人奶真係好辛苦,其實阿B食得,訓得,柯得又有重到咪ok囉

大宅

我b b80大,你講呢d日子我都試過,成日辛苦到喊,又無得瞓,所以我最後泵出來比人喂,一開始係唔夠ga, 要補粉,不過3個鐘泵一次堅持,你就會見到越來越多奶,雖然埋身好d, 但媽媽唔夠休息會造少咗奶。加油啊,好快滿月沖,咁你就有好日子過。

男爵府

引用:Quote:原帖由 sumpo 於 14-11-10 發表我都

原帖由 kase1512 於 14-11-10 發表
粳係有谷啦仲谷到爆!通常我半夜餵完奶樽就會泵一次奶,留番做第朝嘅儲備等自己唔洗追得 ...
咁初生頭一個月, 一次飲幾多呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kase1512 於 14-11-10 發表粳

原帖由 sumpo 於 14-11-10 發表
咁初生頭一個月, 一次飲幾多呢?
我B仔第一個星期食40ml, 第二個星期食65ml,第三個星期已食90ml呢2日仲要食100ml...

我今日開始日間先埋身餵一邊30分鐘,再補人奶60ml, so far keep 到2.5-3小時餵一次

民房

加油呀!囡囡20m,而家仲餵緊,好彩的係我比較多奶,無追奶的情況,但係仲記得出院果日個胸已經硬到好似兩個警鐘,真係痛不欲生,不過心諗個個都話人奶好有益,無理由放棄,為個女好、為慳錢好,點都要堅持。
呢段時間一定會好寂寞,因為餵奶同泵奶都係一個人,個胸痛爆個感受又無人明白,不過只要想到人奶係小朋友一生受用,咁就再辛苦都值得!

大宅

過左頭一月就好好多啦,加油!頂唔順時就上黎呻下,等其他媽媽俾正能量你! nothing is impossible!

大宅

回覆:555x 的帖子

我囡囡9個月啦!全人奶!宜家我好enjoy埋身喂BB!佢又好enjoy!每次我講BB milk milk,佢就好快咁爬過嚟!想當初不見天日咁上奶泵奶喂奶都值得!努力!向前望!

別墅

餵人奶真係超級辛苦,尤其夜晚,無人幫到你。我阿B剛滿月,仲係2個鐘食1歺,人都癲,希望堅持到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊