跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我大囡今年5歲,出年升Kindy。佢平時冇訓晏覺,夜晚八點幾九點左右訓覺,訓到第朝7點半左右。我身邊所有白人朋友啲仔女,from preschool to primary school age, 都大約 7至7:30pm 就訓覺。未聽過有人超過8點。我諗出年返學應該會迫佢8點前訓,因為返學應該會幾攰,對學習同心智都好啲。想知你地啲細路大約幾點訓?(亞洲人遍向夜訓呢個我知)

子爵府

Einet2009 發表於 14-11-10 09:56
我大囡今年5歲,出年升Kindy。佢平時冇訓晏覺,夜晚八點幾九點左右訓覺,訓到第朝7點半左右。我身邊所有白 ...
我同小朋友都係8點瞓,我知隣居7點便全家瞓

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

果時我小朋友都好早瞓, 5時晚飯, 7時至7時半上床, 8時前一定已入睡.

我倆公婆就 happy hour, 上網睇電視之類.....

第2朝小朋友會8時起床準備返pre-school, 唔洗返果日就可睡至9時-10時.

到小學都 keep住 8時前上床瞓.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:Einet2009 發表於 14-11-10 09:56 我

原帖由 ml123 於 14-11-10 發表
我同小朋友都係8點瞓,我知隣居7點便全家瞓
全家7點訓? 唔係化

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Einet2009 發表於 14-11-10 14:36
全家7點訓? 唔係化
我哋都有年幾時間係全家 6:30pm 落晒窗簾全家一齊早抖.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:Einet2009 發表於 14-11-10 14:36 全

原帖由 wiiabcd 於 14-11-10 發表
我哋都有年幾時間係全家 6:30pm 落晒窗簾全家一齊早抖.
搞乜咁健康?

伯爵府

Einet2009 發表於 14-11-10 15:37
搞乜咁健康?
因為當時係秋天接近冬天, 早食飯又早天黑, 仔女要我哋陪瞓,

陪陪下連自己都瞓著醒唔返, 之後一路持續 6.30pm 就全家瞓,

到夏天, 未天黑就落晒窗簾全家一齊早抖.

我有個表姐全家 6.00pm 瞓, 有次我6.30pm 打電話比佢,
原來佢哋已瞓了 (因4.00am 要返工), 跟住比佢鬧爆, 話澳洲人好早瞓喎!
以後我冇打電話比佢啦.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:Einet2009 發表於 14-11-10 15:37 搞

因為當時係秋天接近冬天, 早食飯又早天黑, 仔女要我哋陪瞓,

陪陪下連自己都瞓著醒唔返, 之後一路持續 6.3 ...
6點訓真係超早我個囡間preschool有個同學,佢阿媽俾佢日日6pm訓,跟住5am超身。佢阿媽定唔順佢咁早醒,於是問老師有乜計,個老師話,嘩~ ~六點鐘係bb仔訓覺時間嚟架喎~~~於是個阿媽改咗佢7pm訓

伯爵府

Einet2009 發表於 14-11-10 16:04
6點訓真係超早我個囡間preschool有個同學,佢阿媽俾佢日日6pm訓,跟住5am超身。佢阿媽定唔順佢咁 ...
其實 7-8pm 瞓係OK架.

我小朋友以前(5歲)每日要瞓14個鐘先夠.

大宅

畀面勳章

小朋友絕對要訓夠,所以要早訓係啱嘅。但我唔會同佢地一齊癲,我夜晚等佢地訓咗先有free time,做下自己野

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 wiiabcd 於 14-11-10 發表其

公爵府

回覆:Einet2009 的帖子

我地盡量8pm 前上床。大細仔(5/2)都系,細仔早起身,約6点,再加3小时午睡。大仔会比細仔嘈醒,冇午睡,有時好grumpy,我同C6都觉得系因为唔夠瞓。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

我想我大仔瞓13个中,但只瞓到10个

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wiiabcd 於 14-11-10 發表其

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-11-11 發表
我想我大仔瞓13个中,但只瞓到10个
我上過parenting course & school readiness course,d child psychologists 話呢個年齡嘅小朋友一般都係平均訓 10至12小時。如果有訓晏覺,夜晚會訓少返啲,或早起。但一上小學佢地可能會攰啲,所以要訓夠,唔係會影響情緒。個個細路個case都唔同,有啲要訓多,有啲訓少啲都叉夠電。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-11-11 發

原帖由 Einet2009 於 14-11-11 發表
我上過parenting course & school readiness course,d child psychologists 話呢個年齡嘅小朋友一般都係平 ...
佢嘅情緒话我知佢系唔夠瞓囉。

禁止訪問

回覆:澳洲媽媽們,你地小朋友幾點訓覺?

大宅

畀面勳章

引用:響香港,小朋友只瞓8小時,大人6小時……去

原帖由 puffdaddyy 於 14-11-11 發表
響香港,小朋友只瞓8小時,大人6小時……
去到澳洲,點瞓倒咁耐?
我啲細路係澳洲出世,冇夜生活,生活好平淡。相反,我地返香港holiday,佢地迫住要夜訓,去同親戚朋友食晚飯,夜返,真係攞佢地命 (cough...係攞我命至啱)

公爵府

引用:響香港,小朋友只瞓8小時,大人6小時……去

原帖由 puffdaddyy 於 14-11-11 發表
響香港,小朋友只瞓8小時,大人6小時……
去到澳洲,點瞓倒咁耐?
慢慢就慣。。

伯爵府

引用:我大囡今年5歲,出年升Kindy。佢平時冇訓晏

原帖由 Einet2009 於 14-11-10 發表

我大囡今年5歲,出年升Kindy。佢平時冇訓晏覺,夜晚八點 ...
每個小朋友都唔同。我個小朋友早瞓就早起。如果早比佢瞓,佢會4~5點就起身。我試過起完身,同佢起玩一大輪,返到屋企都未到7點。真係好可怕。

但冬天就真係會瞓多d. 冬天呢度早天黑。唔好話佢地。我6點幾都想瞓。
冬天我就7點上床。呢個時候就9一10點。如果唔係又會4~5點起身。

子爵府

親子王國15週年勳章

Einet2009 發表於 14-11-11 17:04
我啲細路係澳洲出世,冇夜生活,生活好平淡。相反,我地返香港holiday,佢地迫住要夜訓,去同親戚朋友食晚 ...

我都好佩服 HK D 小朋友,次次返到去見到夜晚 11 點都有 D 幾歲既喺旺角、CWB 出沒。就算以前未走,我 D 除咗大時大節同親戚食飯以外,從未試過超過 9pm 睡。

首頁

尾頁

跳至