想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

兩年前剛踏入39歲的我才結婚。結婚不久才發現有兩個尺寸不少的肌瘤。有婦科醫生建議我盡快生BB,有些則建議我先除去肌瘤再生BB。我們努力半年後,最終我在去年秋季做了除去肌瘤手術。由於高齡關係我馬上排隊預約不育科醫生。我先生有射精有困難,所以我和先生一起看中醫加針灸、食保健產品、做運動、早睡早起、增肥等等。

今年一月見了Dr Tay,他照到我有7粒卵泡,並要求我們夫妻做所需的測試及建議我們其間自己繼續試。輸卵管、LH、E2、FSH 都合格,但先生的精子型態和我的AMH指數也不理想。完成所有測試後,四月再見Dr Tay。這次只照到3個卵泡,他叫我們下個週期再來看看情況是否有一様。五月去了旅行,旅行回來見了董醫生第一次。當天照到5個卵泡,董醫生也是鼓勵我們自己再試。到了七月,我們決定在仁安做 IVF,因為那裡的姑娘態度很友善,見醫院時間比較有彈性,少了一些影響心情、工作的壓力。即使那個月只照到4個卵泡我們也決定開針。過程很奔波疲憊,可是最後只有一粒卵泡長大,要改做IUI。如是這每個cycle去檢查卵泡,只有三個、然後兩個,做自然週期IUI一共五次都失敗。今天見董醫生,她說依我的情況她只會為我試以一粒成熟卵泡做一次IVF。她問我會否考慮捐卵,但要自己去找人選,她指出我的肌瘤開始在子宮內膜出現,叮囑我要盡快進行IVF。我沒有姊妹,看來只有去台灣才有希望。

我有家人都剛生了BB,每當看到他們轉來的BB相心情很矛盾,既羨慕、又難過。姐妹們,妳們也有類似的經歷嗎?妳們之後如何走日後的路?可以分享吓、鼓勵吓大家嗎?

大宅

回覆:今天見完醫生後,我感到很絶望...

唔好絶望,要小朋友講緣份,只係緣份未到,耐心等候,如果醫生建議IVF就IVF,其實生BB,要一個好卵一粒好精就足夠。就算受孕,托BB亦係另一種考驗,生咗之後亦會遇到唔到嘅事情,所以而家咁早就氣餒,點可以跑完全程?加油!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:pcmice 的帖子

我都41才第一次做ivf.也在董醫生那裡做。
但我抱住一個心態,是個天比你就比,如不比你的,也不可强求。生B係人生其中一個經歷,但唔係人生既全部。
使自己疲於奔命,也不見得真係會得嘗所願。
不如平常心面對。我身邊也有不少couple 沒有小朋友,也可好好過生活,享受人生。
盡了力便要放手,由個天去决定吧!
董醫生建議只做一粒卵ivf, 為何不試?又不用東跑西跑。

Life must go on

大宅

我都係高齡,結婚時已經33歲,結婚前發現有子宮內膜異位,醫生已經話唔易有BB,加上我c6年紀大我好多,之前仲大病過,身體愈來愈差,斷斷續續試咗一年,一啲消息都無,決定去睇醫生,原來卵巢巳經有兩粒朱古力瘤,雖然唔算大,但c6精子嘅形態亦唔合格(<1%),醫生建議先做手術,再試多幾個月,因為有朱古力瘤就算做人工都可能有影響。手術後,試咗兩個月都未成功,決定做ivf。

第一次ivf(當時35歲),我嘅卵子質素唔理想,而且數量少,連醫生都有啲失望,而c6嘅精子都唔ok, 最後連放胎嘅機會都無。

第二次ivf, 終於有7個成功受精,可惜,第一次放胎……失敗,情緒極度低落。抖咗幾個月,再放雪胎,又失敗。仲有一次機會,都打定輸數,因為胚胎質素麻麻,解凍後仲用唔用到都成問題,終於3個有2個仲可以用,結果成功咗!可惜好快就開始見紅,最後BB到8w都係保唔住……

我足足用咗成年幾時間先心情平復到,依家已經37,同c6一齊開始試下針灸,當俾多次機會自己……

其實我有時會諗,係咪個天覺得我同c6唔適合要小朋友,所以就算我幾「努力」都無用,依家惟有平常心,順其自然……

大宅

回覆:今天見完醫生後,我感到很絶望...

加油呀!吾好甘快放棄,樓主見其他jm有不同經歷,可以參考!未試last chance 就放棄……加油!

大宅

引用:我都係高齡,結婚時已經33歲,結婚前發現有

原帖由 Cookie666 於 14-11-16 發表
我都係高齡,結婚時已經33歲,結婚前發現有子宮內膜異位,醫生已經話唔易有BB,加上我c6年紀大我好多,之前 ...
其實37未算太遲卵巢質數真係一年會比一年差,我都38差到連自己都唔相信,唯有多做運動早睡早起再試多次ivf 時間不等人,祝早日抱BBs

別墅

我已踏入41歲了。剛剛見完中醫並更新她我上星期六見西醫的情況和意見,她也叫我放棄。中醫說依我的卵巢退化速度,如果做IVF失敗只會加速我停經。我眼濕濕強忍眼淚離開,沒有心情食飯。

子爵府

2024年龍年勳章

我一樣41, 剛ivf等bingo.
但我知成功率不高,壓力不少。但也决定只做一次,始終針藥傷身,不想太强求。
身體健康是最重要,要珍惜自己呀!

Life must go on

禁止訪問

別墅

回覆 wln 的帖子

Win,多謝你的鼓勵。你成功抽了多少卵?有雪胎嗎?
我打算12月做IVF,已準備只抽一粒卵,如果唔成功會考慮去台灣做。我會盡最後的努力,其他一切我會交托神主宰。感謝姊妹們給我的支持,原來到自己親身經歷這些困難時刻,真的很需要別人的扶持。

首頁

尾頁

跳至