2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我其實都幫囝囝報咗2間15年N班,不過應該都機會不大,到16年時都係諗住再報N班,等囝囝遲人1年讀會冇咁辛苦,你哋又會點呢??

複式洋房

回覆:willaor 的帖子

16年直接K1

複式洋房

我都只係報左2間,in得1間,機會都不大
我都係諗住下年直接入k1

複式洋房

引用:我都只係報左2間,in得1間,機會都不大我都係

原帖由 yyaann12345 於 14-11-24 發表
我都只係報左2間,in得1間,機會都不大
我都係諗住下年直接入k1
你有得in都好,我都冇得in呀
其實我都仲心大心細,唔知讀n定k,其實都只係想佢讀得冇咁辛苦

複式洋房

16年時諗住報N班,大囡10月出生做細囡,做功課有D辛苦....細囡選擇玩多年先K

男爵府

回覆:willaor 的帖子

我之前都諗住15年跟本冇可能入到n,咁16年入k,但而家我唔咁諗,因為始終10月b,係細b,同埋大b叻好多,差幾個月就真係爭好遠,佢學野會吃力咗,功課都係,所以我都係會16年先比佢讀n

複式洋房

回覆 oolong817 的帖子

我都係咁話, 一開頭讀得辛苦佢就冇興趣再讀書....

男爵府

小學適齡年齡為5歲8個月至7歲,
如果遲一年讀,
啱好讀小學時7歲一個月大
會失去小一派位的適齡學童入讀的10分。

當然你有錢讀私校就冇關係
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

大宅

sharonchan.0711 發表於 15-1-25 11:04
如果遲一年讀,
吓? 係咁架? 我只考慮佢一開始讀得無咁辛苦, 唔知因為大小小就無0左10分小一分數.

大宅

sharonchan.0711 發表於 15-1-25 11:04
如果遲一年讀,
我計0左如果做大B 就2016-2017年先入N班都仲可以, 係唔係呢?

小一學年
2019-2020
(13年10月細B)
出生於2012年9月1日至2013年12月31日之間
2020-2021
(13年10月大B)
出生於2013年9月1日至2014年12月31日之間

複式洋房

回覆:bobocat80 的帖子

我朋友個B11月生日,佢都做細B讀咗小一,因為遲1年真係無咗10分。
佢依㗎有個大B同班,俾同學仔杯葛,好慘。

複式洋房

引用:Quote:sharonchan.0711 發表於 15-1-25 11:

原帖由 bobocat80 於 15-01-27 發表
我計0左如果做大B 就2016-2017年先入N班都仲可以, 係唔係呢?

小一學年
小10分會點架,我完全冇概念添,咁即係最好唔好遲一年先讀??

大宅

siupear 發表於 15-1-27 16:56
我朋友個B11月生日,佢都做細B讀咗小一,因為遲1年真係無咗10分。
佢依㗎有個大B同班,俾同學仔杯葛,好慘 ...
個大B被人杯葛?

複式洋房

回覆:bobocat80 的帖子

嗯…因為同細B相差1年,佢生得勁大嚿,d同學唔鍾意同佢玩。

大宅

回覆:sharonchan.0711 的帖子

如果2013年10月出世即使2016年讀N班,2020年便可升小一,到時只是欠一個月才7歳喎?

公爵府

引用:我其實都幫囝囝報咗2間15年N班,不過應該都

原帖由 willaor 於 14-11-20 發表
我其實都幫囝囝報咗2間15年N班,不過應該都機會不大,到16年時都係諗住再報N班,等囝囝遲人1年讀會冇咁辛苦 ...
直接報k

別墅

引用:如果2013年10月出世即使2016年讀N班,2020

原帖由 Lingyau1221 於 15-02-20 發表
如果2013年10月出世即使2016年讀N班,2020年便可升小一,到時只是欠一個月才7歳喎?

...
係喎!2020年9月未夠7歲,仍然會失去小一入學10分嗎??

別墅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩

我都想知呀,咁樣真係會少左 10 分架 ? 我仲諗住遲一年讀添,因為佢無 n offer, 同埋工人湊,好多嘢都唔識

男爵府

回覆:winki232 的帖子

我睇完哩個帖先知會冇10分,就即報n插班,收咗我女下午班,但我仔上午班,點攪,冇姐姐要自己湊

大宅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩??

我三年前,當幫大仔報考學校時,有同樣的問題,他跟妹妹同樣是10月尾出世的細b來。
我沒有安排2歲N班俾佢(因想佢享受多點無憂生活,唔想佢咁細個便入學)
我15 16了很久,也同時幫佢報考及留N及K1的位⋯

首頁

尾頁

跳至