2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔7月13架,16個月人仔啦,重係不停玩飯多過食飯
你地有無甘既情況牙,,?
我可以點做,,?
回覆 sze9087 的帖子

Hello sze9087,建議等仔仔肚餓少少先餵。而一般依個歲數既小朋友其實都喜歡模仿大人既動態架,可以安排仔仔同爸爸媽媽一齊坐食飯,預備小朋友喜愛的餐具放係佢面前,咁仔仔食飯時亦可以模仿大人使用餐具,加上俾佢感覺到同媽咪爸爸食飯係一件好開心既事,令佢更加投入去食飯。俾多D鼓勵相信仔仔會做得好D架啦,加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

貓狗褓姆

可能佢係 "玩飯" ge 過程學習緊當 ge 技巧呢~
我個 b 係 7 月 9 日 bb , 佢前 2-3 個月食飯都仲好恐怖, 佢有時可以反轉個匙畢飯食.........成地成枱全身都係, 每次食完都差不多要全身全屋大清潔咁濟, 不過你都要俾佢地自己試, 我個 b 呢個月已經食得好好, 淨係得返少少漏 jar ~
所以最緊要有定心理準備, 預左一定會好污糟 ga, 不過放心一定會愈來愈好的, 俾 d 耐性俾 d 時間佢地就 ok ~

珍珠宮

回覆:有無B已經自己食野啦

我個只識自己食通粉,匙同手一齊用,飯我未比佢自己試,我知小朋友好想試,比支匙佢了到成身飯,我唔比住,大多2~3個月先算。

複式洋房

畀面勳章

回覆:sze9087 的帖子

加油!再比d耐性啦,同佢一齊食,俾多d鼓勵佢,一定會越來越好的。

珍珠宮

終於放手比bb自己食,本來諗住大多2個月先試,但bb好想學,搶匙要自己食,比佢試下算食得唔錯,係食到最尾飽一手那飯玩,我即收碗。

大宅

引用:終於放手比bb自己食,本來諗住大多2個月先

原帖由 小紅梅 於 15-02-23 發表
終於放手比bb自己食,本來諗住大多2個月先試,但bb好想學,搶匙要自己食,比佢試下算食得唔錯,係食到最尾 ...
我剛剛開頭都係甘,不過忍受俾佢玩左幾個月,有時自己可以食到半碗

大宅

女女識自已食了

大宅

囡囡要自己食,唔俾人餵

大宅

我仔都係713,可以自己食到一半,初時係周身同成面都係,唔好鬧佢,要鼓勵同包容佢,兩個月後會好d
多d俾d玩具佢試下自己“不“,訓練下小肌肉,好快ok架喇

複式洋房

熱血勳章

我個囝囝鍾意食既野就自己食, 好似食意粉, 啫喱, 食得好好, 一d 都唔會浪費 !!

唔鍾意食果d, "不" 3,4 下就放棄 !!

食到好污糟, 唯有在 high chair 底墊報紙

別墅

食飯佢都識自己食 但冇耐性, 食一半 就開始玩
咁我會加d新野入個bowl入面
eg開頭係肉加飯
食到一半 就玩飯啦
我會加d菜入去 佢好like食菜 咁會吸引左佢再 "不" 飯食~
希望幫到你~

首頁

尾頁

跳至