親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

poohzzz,
咁好!
我想問佢個playroom大唔大架? 游泳池有無滑梯比小朋友玩呢?
酒店會唔會好舊呀? 仲有一樣野想問, 不過唔好笑我~~我好怕四腳蛇架 請問酒店房有無架?

原文章由 poohzzz 於 08-3-28 23:25 發表
我上年一家去沙巴時係住Tanjung真係好近市區, 我地差不多日日都出市區食飯, 坐10-15分鐘去到, 佢比了間套房我地, 真係意外驚喜。

男爵府

媽咪,
多謝晒妳咁詳細既報告!
另想問係咪港龍果d機係直航去沙巴架? 我上網見個port係亞庇? 即係沙巴?

原文章由 媽咪 於 08-3-28 23:22 發表
I highly recommend Tanjung Aru for you as my friend went to Magallen. The Magallen is much big than Tanjung Aru, but there are some comparation :

Tanjung Aru : near to airport,
...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:48 發表
媽咪,
多謝晒妳咁詳細既報告!
另想問係咪港龍果d機係直航去沙巴架? 我上網見個port係亞庇? 即係沙巴?

港龍&馬航都係直航亞庇, 即沙巴!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:45 發表
poohzzz,
咁好!
我想問佢個playroom大唔大架? 游泳池有無滑梯比小朋友玩呢?
酒店會唔會好舊呀? 仲有一樣野想問, 不過唔好笑我~~我好怕四腳蛇架 請問酒店房有無架?

...

四腳蛇呢個問題, 好難避免! 我上次住rasa via, 有一晚沖沖下涼, 有一條係我面對花灑o既牆上, 嚇到死!!!! 好彩差不多沖完, 想淋多一陣都唔得, 即刻走人!

但如果住apartment 式酒店, 應該少d o卦!

伯爵府

我係3月中去左沙巴玩左幾日, 我都係住mellegen, 好方便, 一個鐘一班好似旅遊巴既車穿梭KK CITY既, 記得BOOK位, 因為都幾多人坐架, 如果BOOK左位架車黎到之後酒店D姐姐會講你房number至比你上車, 無book位架車又無位剩, 你就要坐的士架喇
記得去味雅既海南雞飯, 真係好好食架
原文章由 birdbird 於 08-3-29 08:39 發表
我下星期就出發去沙巴, 住Mallegen.
聽你地講Tanjung Aru咁正,
有d後悔唔book 呢間酒店添.
downtown 邊度有好野食介紹?

水晶宮

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:40 發表
birdbird,
其實我見呢兩間酒店都各有捧場客, 所以搞到我都十五十六! 妳去完返黎報下料呀! 祝旅途愉快!

GaryF,
好, 去完返黎我報告下 Mallagen的 service.
我check 過kk 的天氣預告,
我去果幾日, thunderstom!!!!
希望承你貴言, 果幾日會天氣好好, 我會旅途愉快.

大宅

birdbird,

Mallagen is also good ga. Everyday, Sabah has thunderstorm. It seems it is not a problem as we hide in the hotel.
Thunderstorm is only lasting for 2-3 hours and the rest is very nice with similling sun.

Sure, you love it. Have a nice day.

The bed in Tangung Aru is surely enough for 4 people. If you don't feel comfort, there is no charge for extra bed. But it is impossible as the bed size is big too. Only the bathtub is not large enough than Magallen.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

剛去完rasa ria返黎, 我地book完至發現rasa ria起左新wing (ocean wing), 好靚呀, quote左價, 由普通海景房upgrade要hk$1400一晚(!)
肉赤呀, 又想試, 就upgrade左2晚.......第3日住返普通海景房, 第2朝就發現房入面有隻蟑螂 ! 我地打電話去投訴啦, 酒店竟然即時upgrade左我地去ocean wing, 於是我地賺左3晚共$4200! 正正正!
大集團果然唔同d
係呀, 日日下午都落雨, book左2日騎馬都要取消...又唔敢book太早因為太猛太陽
慘呀, 第一日就成家晒燶晒, 結果7日只游過一次水 , 真係要做好d防晒呀
原文章由 媽咪 於 08-3-29 09:16 PM 發表
birdbird,

Mallagen is also good ga. Everyday, Sabah has thunderstorm. It seems it is not a problem as we hide in the hotel.
Thunderstorm is only lasting for 2-3 hours and the rest is very nice wi ...

男爵府

last year's experience: in airport, frozed big prawn - no good. frozen sea cumcumber - good. ice-lolly : remember to buy in the most crowdy shop, with pre-packed box of ice-lolly. If you buy in another shop that can let you choose the tast of ice-lolly, the packing is not good and the ice-lolly will melt.

男爵府

jaysonmama,
咁我諗住市區酒店會好d掛?! 希望見唔到四腳蛇大哥啦!

Charlotte_mom,
去7日游得一次水? 咁其餘時間有咩做呀?

ALAL,
多謝報料!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

GaryF

我慘過你,我老大今年小五,要考呈分試,唉,往帝唔急,急死我呢個太監。 so有時悶悶地surf上網,睇吓人地d開心嘢。咁我指意你報料我知嫁啦,thanksssss

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:37 發表
水晶樹媽媽,
Final Exam~~估唔到我地同病相憐喎!
妳小朋友幾多歲呀?
我打算一放暑假就去啦, 希望加幅唔會咁勁嘛!
我依家上網搵緊料啦, 有咩正野到時講妳聽啦!

...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Charlotte_mom 於 08-3-30 21:56 發表
剛去完rasa ria返黎, 我地book完至發現rasa ria起左新wing (ocean wing), 好靚呀, quote左價, 由普通海景房upgrade要hk$1400一晚(!)
肉赤呀, 又想試, 就upgrade左2晚.......第3日住返普通海景房, 第2朝就發現房入面 ...

我上年住vasa ria, 就係對住正在起緊o既新wing, 咩view都無晒!! 重要對左4晚! :cry:

男爵府

水晶樹媽媽,
我仲慘啦, 小一考試我仲驚過佢呀! 我相信佢未識驚囉!
我pm左個舊post比妳呀, 係我以前save起的, 好多資料睇呀, 我依家都睇緊!

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-3-31 12:38 發表
GaryF

我慘過你,我老大今年小五,要考呈分試,唉,往帝唔急,急死我呢個太監。 so有時悶悶地surf上網,睇吓人地d開心嘢。咁我指意你報料我知嫁啦,thanksssss

...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

GaryF

收到啦!唔該晒 ,小一唔使咁緊張,倖大家一個適應期,唔係會嚇親佢,睇嚟你勤力過我(搜集資料)

原文章由 GaryF 於 08-3-31 13:29 發表
水晶樹媽媽,
我pm左個舊post比妳呀, 係我以前save起的, 好多資料睇呀, 我依家都睇緊!

...

男爵府

水晶樹媽媽,
我梗係勤力啦, 我依家讀返小一添呀, 我諗我仲勤力過阿仔呀!
我會努力搵資料做個好學生架啦!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ALAL,
What is the meaning of "frozen sea cumcumber", 中文係咩呀?

我都plan左7月頭去沙巴5日4夜,應該住STAR,因為見個Magallan既房,大就大呀,不過resort feel得黎好鬼舊式!

你地唸住幾時book機票呀?

男爵府

個PLAYROOM普通大啦, 而游泳池好似唔多覺有滑梯, 不過游水中會一些人扮動物出來, 另酒店都OK不是好舊, 而我住了5晚未試過見到四腳炎蛇,好彩, 因為我都好怕架!

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:45 發表
poohzzz,
咁好!

...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

GaryF, could u send me the details also. I intend to go KK in my next trip with my son. I went there before but almost 6 years, so need to update myself.

thanks a lot.
原文章由 GaryF 於 08-3-31 13:29 發表
水晶樹媽媽,

...

男爵府

LongRyan,
pm左比你啦!

poohzzz,
希望我好似妳咁好彩啦!

question_06,
依家未有暑期價呀, 仲等緊!

大宅

Hi GaryF,

Pls PM me the details too.
我book咗7月頭去沙巴,由深圳出發!
Thanks!

首頁

尾頁

跳至