嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你好, 我係新手媽媽, 想問下各位媽咪意見, 阿女2個幾月, 1日食5餐每餐4-5安, 呢2個禮拜開始有厭奶徵狀, 有時食到一半就唔想食兩頭拎, 試過連見倒個奶樽就喊, 有次只食1安我唔硬迫佢, 下餐佢夠胆繼續唔食, 最尾要開音樂又係佢面前郁下吸引佢至食倒D, 佢半睡醒時就食得最好....
已經試過抹乾淨D脷苔,試過用雞旦碌肚仔, 而家諗緊關唔關奶咀或奶粉事, 想問下:

1) BB食緊PIGEON隻肥樽(母乳實感), 但而家已全奶粉, 唔知好唔好幫佢換D容易D食既奶咀, 請問呢隻樽配到NUK肥樽D咀嗎? 或有冇其他咀用倒?

2) 食緊能恩, 全奶粉后D 便便有時1日1次, 有時2-3日至1次, 呢幾日便便仲有酸蘿白味, 朋友話可能隻奶粉太多疍白質BB消化唔倒, 有冇媽咪有同一樣問題呀? 轉邊隻奶粉易D適應呢?

3) 我都知能恩係比較淡味, 有人話用米水開奶會香D, 有冇媽媽試過呀, 2個幾月可以試嗎?

太多問題, 希望有經驗既媽咪可以分享下, 謝謝

別墅

唔該有冇媽媽有同樣問題可以分享下呀, 謝謝

複式洋房

引用:你好, 我係新手媽媽, 想問下各位媽咪意見,

原帖由 asheepbb 於 14-11-26 發表
你好, 我係新手媽媽, 想問下各位媽咪意見, 阿女2個幾月, 1日食5餐每餐4-5安, 呢2個禮拜開始有厭奶徵狀, 有 ...
1)可以轉其他奶咀,pigeon母乳寶感嗰個原裝奶咀係扁身,質地較硬,可以試下轉用pigeon圓咀,質地軟啲,bb啜得冇咁辛苦

2-3)可以轉下奶粉,正常黎講bb一日一次便便

我個b個半月大,開頭跟醫院食雅培心美力,食奶食得好慢,一餐奶可以食成個鐘都未食完,加上奶咀唔啱佢啜(都係用pigeon母語實感奶樽)最後幫bb轉飲美素佳兒同轉用pigeon嘅圓咀,依家便便次數同顏色都正常,同埋飲奶快左

別墅

回覆 mrsreneeku 的帖子

唔該晒mrsreneeku媽咪,我諗我會轉奶粉因bb已第3日冇poo喇 我原來諗住轉雅培添聽人講幾好,但原來都有便便唔倒呢個問題…咁我想問下美素而家難買嗎?會唔會好甜有痰?
另外我用緊個pigeon母乳實感咀係圓形架,想問下你講隻圓咀係另外一隻定都係我呢隻呢? 呢個肥樽仲可以配其他咀嗎? 謝謝

複式洋房

引用:回覆 mrsreneeku 的帖子唔該晒mrsreneeku媽

原帖由 asheepbb 於 14-11-29 發表

唔該晒mrsreneeku媽咪,我諗我會轉奶粉因bb已第3日冇poo喇 我原來諗住轉雅 ...
美素佳兒唔難買呀,唔甜又唔“蘇“,我個人認為比雅培好。

複式洋房

引用:回覆 mrsreneeku 的帖子唔該晒mrsreneeku媽

原帖由 asheepbb 於 14-11-29 發表

唔該晒mrsreneeku媽咪,我諗我會轉奶粉因bb已第3日冇poo喇 我原來諗住轉雅 ...
我係用呢隻,你用緊嗰個奶樽都可以換其他奶咀的。另外轉左美素佳兒之後不但日日有便便,而便便嘅顏色係正常左,同埋去便便時間好定時。

別墅

mrsreneeku 發表於 14-11-30 21:09
我係用呢隻,你用緊嗰個奶樽都可以換其他奶咀的。另外轉左美素佳兒之後不但日日有便便,而便便嘅顏色係正常 ...
唔該晒呀mrsreneeku媽咪 我o岩o岩買左美素 希望轉左之后ok la. 我個pigeon係肥樽 請問你意思係可以轉用你果隻瘦樽奶咀嗎? 我個咀係唔吸吮唔出的 想轉個唔吮都出奶架

複式洋房

引用:Quote:mrsreneeku 發表於 14-11-30 21:09

原帖由 asheepbb 於 14-12-01 發表
唔該晒呀mrsreneeku媽咪 我o岩o岩買左美素 希望轉左之后ok la. 我個pigeon係肥樽 請問你意思係可以轉用你 ...
你個肥樽應該可以轉用瘦樽嘅咀嫁。不過廢事買錯,最好問下啲售貨員先。

轉左美素佳兒,希望聽到你嘅好消息!

別墅

mrsreneeku 發表於 14-12-1 20:38
你個肥樽應該可以轉用瘦樽嘅咀嫁。不過廢事買錯,最好問下啲售貨員先。

轉左美素佳兒,希望聽到你嘅好消息 ...

O, 原來可以轉架? 我仲以為肥樽瘦樽咀唔好以共用既TIM, 等我問下SALES先, 唔該晒

首頁

尾頁

跳至