夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

d男人成日話我地d女人咩都唔明, 只係識買野, 唔溫柔, 唔細心, 成日講人是非....等等, 佢地永遠都係啱哂....
我要反駁 :香港大部份家庭都要兩公婆工作才可以足夠有"正常"d的生活, 男人同女人在呢個社會的工作都是平等, 都要付出努力同精力, 但回到家又是女人另一個工作場所, 如果個男人是整潔都還好, 一屋的家務男人大多不參與; 有小朋友的還要跟足照顧(這個是最心甘命底的工作), 家務還是要拜託上天給你一個好工人, 一日24小時就是這麼充實. 男人只是會話"我都知你辛苦", 但唔會幫下手. 放工回家黑面唔出聲, 一但出聲:我做野好辛苦/要養呢家好大壓力o家/唔好煩我.....etc. 女人都有工作上的壓力但唔會帶回家, 打工都是唔想男人太大負擔, 家中的大小事都盡力處理好, 是想大家都生活得開心, 男人唔好以為自己做咗少少野好偉大就可以大哂 唔係個個女人都要大富大貴(要就唔嫁你啦!!), 只想要一點體諒同關心

伯爵府

唔, 差唔多啦
要計數就真係 24 鐘都計唔晒

我呢胎係仔
我一定唔會'種'佢
免得第時佢唔知點同老婆相處

有兩本books 可以介紹下:
1) 為什麼女人愛哭, 男人愛說謊
2) 男人來自火星, 女人來自金星

我睇過, 你地可以作個reference 咁睇啦

別墅

其實見到好多上呢度的女性都是為另一半唔開心, 總結一下都是D男人太大男人, 而家呢個年代唔WORK囉!!
要面=自卑
話女人講是非=怕自己係主角
同女人講養家大壓力=唔想負呢個責任
唔想女人自己出街=怕冇人陪
傳統的男人仲死, 只當自己父母係人, 女人是唔可以有娘家(超低能 )

伯爵府

我就覺得其實無所謂 "大男人" 呢樣野
全部所有既自私同霸道行為
都係 "小男人" 心理作祟

唔敢話見得人多
但後生既, 年紀大既, 有兄弟既, 獨生既, 我都試過, 同唔同年紀既人date過
個結論就係:-
男人係天生遲緩兼自私既最原始動物

民房

男人真的不像樣

男人真的不像樣,他們是一個知用什麼腦想事的人,有家庭有仔女不理,一點兒責任也沒有,女人在家24小時不停工作,他只是做幾個鐘頭工作,回家又不會幫自己,還對其她女人訴苦沒有人關心他,之後又搭上關係,還要在家理直氣壯說自己無錯.這世界是什麼世界.

首頁

尾頁

跳至