論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人11-4-08完約, 我會當僱傭合約終止時,向傭工支付工資,以代替她每工作滿12個月可享有但未曾放取的年假(14days)
剛剛同我講因為要搵工, 要放7天假, 即提早走 . she say she entitled to hv the annual leave!
1) 請問我是否有權可以當僱傭合約終止時,向傭工支付工資,以代替未曾放取的年假?
2) 佢咁急同我講都可以嗎? 咁我們好冇保障! 日後我對住d約滿但我唔續的工人點算? 佢現在當然唔想做嘢怕辛苦&不斷做錯事&黑面! 我of course不斷炳佢, 佢現在終於find another way to play with me.
3) 我老公超"興", 話想即炒佢. 我話唔好益d賤人, 除非算佢未完約, 要即走. (因為佢under 24-yr-old)新例下, 佢唔可以come back. 如果炒佢我冇得著, 佢咪好開心!
請各位經驗mama give me advice. i need to answer her tomorrow. thanks
*** 賤人是MalaXX, JenalXX LigutXX
之前做事已差(不能盡錄), 最叻forget thing, and 可憐樣(一定是好演員). 我已經是strict employer,會炳佢, 但都是太仁慈! must fire her long time before.

大宅

唉! 完全cannot sleep. 如果條例真是幫個賤人, 佢真係so smart and so 黑心, 因為today is 3/4, 即是明天是last day. 我囡囡的安排點算?

大宅

你可以同佢say no, 唔比佢放annual leave ga, 要雙方同意先可以ga ma

&如果我係你, 我都會即炒佢, 等佢無得finish張contract, 係就係要補多少少, 但唔駛補足1 month ga la, 同埋最主要係令佢個底花, 等其他人見到佢差少少都完唔到約, 一定有問題

原文章由 BBFan 於 08-4-3 03:47 發表
唉! 完全cannot sleep. 如果條例真是幫個賤人, 佢真係so smart and so 黑心, 因為today is 3/4, 即是明天是last day. 我囡囡的安排點算?
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

男爵府

既然佢咁差, 佢想早走咪重好! 我唔係好明: 佢都差不多完約, 你一直無同佢傾過大假安排? 其實你係咪都有d 責任呢?

別墅

even 而家terminate, 都會當finish張contract。
原文章由 mako 於 08-4-3 04:23 發表
你可以同佢say no, 唔比佢放annual leave ga, 要雙方同意先可以ga ma

&如果我係你, 我都會即炒佢, 等佢無得finish張contract, 係就係要補多少少, 但唔駛補足1 month ga la, 同埋最主要係令佢個底花, 等其他人見到佢 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

完約日前30天走都算finish contract 架. 但佢要早走就要得你同意, 如你現在炒她算不算完約, 就要問下入境處.
差幾日者, 不如好黎好去啦, 你說會給他好的reference letter, 叫她比心機做埋佢啦. 妳不是一個月前已同她講好邊日係last day 架咩?

原文章由 jcryan 於 08-4-3 10:35 發表
even 而家terminate, 都會當finish張contract。

男爵府

bb fan

我第一個工人完約時都有你的情況, 好明白你感受. 我果件仲要早14日走, 我當時仲傻到求佢. 佢地真係唔會理我們的小朋友要人照顧, 不講道義架!
你唔洗唔開心, 如果有人想請佢你就老實同d想請佢d人講. 我當時都係咁. 唔好炒佢呀! 益左佢!

原文章由 BBFan 於 08-4-3 02:16 發表
工人11-4-08完約, 我會當僱傭合約終止時,向傭工支付工資,以代替她每工作滿12個月可享有但未曾放取的年假(14days)
她剛剛同我講因為要搵工, 要放7天假, 即提早走 . she say she entitled to hv the annual leave! ...
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

大宅

原文章由 mako 於 08-4-3 04:23 發表

&如果我係你, 我都會即炒佢, 等佢無得finish張contract, 係就係要補多少少, 但唔駛補足1 month ga la, 同埋最主要係令佢個底花, 等其他人見到佢 ...

我老公really want 即刻炒, 老公真係想用money整花佢個底 但好似話對佢冇影響, 因為都算完約. 怕益佢, 個心會頂住.

大宅

原文章由 Allie 於 08-4-3 10:23 發表
既然佢咁差, 佢想早走咪重好! 我唔係好明: 佢都差不多完約, 你
一直無同佢傾過大假安排? 其實你係咪都有d 責任呢?

1) 當然早走早著, 但佢而家突然走, 我點安排?
2) of course有傾過啦, agree pay for 14 days annual leave的. 所以先話有d人真係賤, 因為表現每況愈下, 實炳佢架. 我係唔會向工人吞聲忍氣的. 所以專登玩嘢.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢visa幾時到期? 我聽過agent講visa到期前28日內離開僱主都叫完約. 你計下數啦, 如果係visa到期前28日內你就無謂炒佢, 嘥錢又black唔到佢.

大宅

原文章由 MonaLeung 於 08-4-3 10:51 發表
完約日前30天走都算finish contract 架. 但佢要早走就要得你同意, 如你現在炒她算不算完約, 就要問下入境處.
差幾日者, 不如好黎好去啦, 你說會給他好的reference letter, 叫她比心機做埋佢啦. 妳不是一個月前已同 ...

請問知否打入境處什麼電話?
我想話: 好黎好去係我們d正常人的想法, 而家係佢玩嘢,想我怕咗佢 (no way), 唔想做嘢, 明白冇? 佢地係話之你, 亦係冇口齒的!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 MonaLeung 於 08-4-3 10:51 發表
差幾日者, 不如好黎好去啦, 你說會給他好的reference letter, 叫她比心機做埋佢啦. 妳不是一個月前已同 ...

係囉, 同佢攤開講, 叫佢好頭好尾, 如果唔係唔會俾reference letter佢.

大宅

原文章由 Mrswong1998 於 08-4-3 10:52 發表
bb fan

我第一個工人完約時都有你的情況, 好明白你感受. 我果件仲要早14日走, 我當時仲傻到求佢. 佢地真係唔會理我們的小朋友要人照顧, 不講道義架!
你唔洗唔開心, 如果有人想請佢你就老實同d想請佢d人講. 我當時 ...

1) 我個件應該做足功課, i check 了法例 & call labour dept last night. 做滿12 個月才可取7天大假, 所以佢現在只可claim 7 days 大假. 另外7 days就比錢.
2) 冇錯, 你當時好傻, 講笑 .只是因為我們唔知d人可以咁賤.

男爵府

原文章由 BBFan 於 08-4-3 11:42 發表

1) 當然早走早著, 但佢而家突然走, 我點安排?
2) of course有傾過啦, agree pay for 14 days annual leave的. 所以先話有d人真係賤, 因為表現每況愈下, 實炳佢架. 我係唔會向工人吞聲忍氣的. 所以專登玩嘢. ...

sorry, 誤會左添, 原來係佢反口! 唉, 會唔會佢已搵到工所以想早走? 照計佢都想賺埋你呢幾日人工架(話哂佢而家咩都唔做,你都唔會炒佢啦~) 
你有無辨法安排到?比佢早d走,大家都唔使眼怨.而且你留佢個人係度,唔知佢會唔會攪d咩出來.比我請大假都即刻送佢走!

重有,千其咪炒佢,你只會送多三千幾蚊比佢咋!佢做多過23個月人地係會當佢完約架!

大宅

原文章由 Mrswong1998 於 08-4-3 10:52 發表
bb fan

你唔洗唔開心, 如果有人想請佢你就老實同d想請佢d人講. 我當時 ...

1) 我個件做足功課, i check the law & call labour dept last night. 佢每做完12 months才可取7days大假. 另外7days可以pay
2) 你那時真是好傻, 講笑咋 . 因為我們唔知d人可以咁賤. & 冇口齒的.

大宅

報告一吓: 1)我check 清楚, 雖然大假我可以approve or not, 但如果唔續約, 我有責任在2nd year內放7days比佢. 可以pay for the 14 days is ok but only if 個工人唔告你, 因為佢可以話你沒有履行責任, 沒有放7天大假比佢. 就算話佢之前講好了, 都有灰色點, 因為條例係咁寫. crazy
2) 我之後自己check了條例, 有一項:"僱主如無合理辨解而不讓僱員放年假, 可被檢控......" 這點可以拗. 我們本來想renew contract, 佢request 2nd contract summer 時才放, 所以一直冇放. 後來太多差差差, 3月才決定找新工人, 冇可能放 (agent可以做証). 而佢亦知會比money for al. 佢突然8日前才玩想放假. 完全against 口頭協議.
3) 我們決定同佢講no way, 如果要告, wellcome! 我要比法官/ govt....知道d工人可以咁玩我們, 但我們可以點? 如果我fail, 等大家多個case閙吓政府 . 我會叫個賤人記得向新employer請假上庭喎
4) last, 如果佢今天confirm話要錢, 咁我應否提早比支票佢and sign. (本來應該last day做) thanks

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BBFan 於 08-4-3 13:01 發表
4) last, 如果佢今天confirm話要錢, 咁我應否提早比支票佢and sign. (本來應該last day做) thanks

驚唔驚佢收咗錢會走佬呀???
好似last day做會safe d,
我諗你一日未出曬d 比佢, 佢都仲唔會走住嘅...

大宅

原文章由 lily0822 於 08-4-3 14:55 發表

驚唔驚佢收咗錢會走佬呀???
好似last day做會safe d,
我諗你一日未出曬d 比佢, 佢都仲唔會走住嘅...

又真係喎! 所有都唔保障依法的僱主?

大宅

如果你都好唔老黎佢, 想玩佢, 不如hold佢張cq, 到佢最後計到人工o個日再+7日先比佢(即若佢係2006年5月1日到hk, 咁佢應該係做到4月30日, 但你就5月7日先比張cq佢)

原文章由 BBFan 於 08-4-3 15:11 發表

又真係喎! 所有都唔保障依法的僱主?
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至