單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸和我肯定要分開,
爸爸想大仔平日跟佢住,六日返我度,
但大仔唔肯,佢想同我及弟弟一齊,唔想只有自己返去,我後來提出要返就兩兄弟都返,而爸爸就覺得自己照顧唔到兩個,所以都唔知點算...

子爵府

引用:爸爸和我肯定要分開,爸爸想大仔平日跟佢住

原帖由 joyce1982 於 14-12-06 發表
爸爸和我肯定要分開,
爸爸想大仔平日跟佢住,六日返我度,
但大仔唔肯,佢想同我及弟弟一齊,唔想只有自己 ...
兩個幾大?你可以照顧晒兩個嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 joyce1982 於 14-12-06 發表

原帖由 ctsang1006 於 14-12-06 發表
兩個幾大?你可以照顧晒兩個嗎?
分別七歲及兩歲,我絕對照顧到兩個。

但爸爸傳統觀念重,佢自己係長子兼長孫,所以他對大仔係好堅持要返,再加上佢覺得一人一個好公平,但大仔大個啦,已有自己想法
佢唔想離開我同細佬

大宅

引用:Quote:原帖由 ctsang1006 於 14-12-06 發表

原帖由 joyce1982 於 14-12-07 發表
分別七歲及兩歲,我絕對照顧到兩個。

但爸爸傳統觀念重,佢自己係長子兼長孫,所以他對大仔係好堅持要返, ...
咁就要堅持到底!
問下律師點做
兩兄弟分開生活,實好唔開心
影響成長
加油

大宅

回覆:joyce1982 的帖子

其實父母因各種原因而離婚已經對仔女唔公平,而家唔係分家產,嘅然大仔要跟媽媽,細仔又需要你照顧,而你又願意承擔,當然會辛苦啲啦,基本上對方點諗,係佢嘅事,話知佢九代單傳啫,要講中國傳統就唔好離婚啦,只要你有努力過就算啦,你問心無愧對佢已經好公平,如果佢要爭一個,就等法官判囉,你堅持要照顧兩個,兄弟唔可以分開,仲要同對方講明,如果法官判大仔跟佢,你會連個細仔都放棄,叫佢慢慢諗清楚啦。好好安排往後日子,小朋友成長期,好多甜酸苦辣,等你去面對,加油吧!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:兩個仔的安排...

痴線!兩個仔邊到都唔去,佢要走叫佢自已走!噤咪叫佢1-5留底陪仔,6日自已走囉~

Chunma8083    發表於 14-12-7 21:13
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

畀面勳章

回覆 joyce1982 的帖子

佢唔顧及個子的意願, 已經唔公平.

大宅

回覆 Fanny0707 的帖子

講得好啱, 比著我,一定唔會分開2兄弟, 好影響成長, 唔想其中一個學壞.

首頁

尾頁

跳至