論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我大概三個月前搵左間中介公司幫我搵印傭,俾左成九千蚊中介費(我覺得都幾貴),佢講明全包。上個月工人到了,我去接工人時,我問佢攞份僱傭醫療保險文件,佢只俾份宣傳單張俾我,話呢份已經係,跟住就引開話題……

然後講到出糧時,佢又提我每月出糧時,記得帶佢去便利店交費,我問佢交乜費,佢一尾只話係印尼個邊的費用,個個都要俾,我問佢係乜費,佢死都唔肯講,話費用唔使我俾,叫我唔使理……

上星期出第一份糧俾工人,個工人問我幾時俾返機票錢佢?......

(原來個中介叫個印傭自己出住先,話到港我會俾返佢…..) 但我三個月前已經俾左中介了……

跟住我問佢點解出糧後要去便利店交費,佢反而問番我轉頭,問乜唔係香港要交的費用咩?????

我叫佢攞張繳費單出黎俾我睇,一睇就嚇親,原來係財務公司數,係個中介用印傭個名,用我的地址,向財務公司借左成萬蚊,但個印傭完全唔知(因佢唔識睇中文)

當晚我打電話俾個中介問個究竟,佢竟然話係個印傭自已借,與佢無關(咁佢又叫我提佢交費…) 問佢點解無俾機票錢俾個印傭,佢竟然話合約只保證佢到港,無話包佢機票錢,所以唔會俾返個印傭……

再問佢份醫療保險文件呢?佢竟然話份文件正本已經俾左我,佢無留底,連收據都無,但當日佢係俾左份宣傳單張俾我only…..

結果係,個傭工損失左機票錢,無端端欠成萬蚊債,而我明明已經俾哂錢,結果連份醫療保險買左未都未知…..

呢間簡直係黑店,我真係想為個印傭討回公道,請問各位有乜辦法???

大宅

引用:我大概三個月前搵左間中介公司幫我搵印傭,

原帖由 Joscat 於 14-12-07 發表
我大概三個月前搵左間中介公司幫我搵印傭,俾左成九千蚊中介費(我覺得都幾貴),佢講明全包。上個月工人到了 ...
唔係喎海外印每月要還錢真有其事喎,去7仔還5-6個月,呢筆費用係印還佢地係印尼訓練學校既一切食住用訓練費來喎..你工人應該知架..
而機票及保險你agent 真係荒謬,你比成九千蚊agent fee喎,點會唔包機票架..
邊間agency 公司,開佢名啦!

禁止訪問

回覆:我懷疑搵左間老千中介......

男爵府

引用:Quote:原帖由+Joscat+於+14-12-07+發表我大

原帖由 pm-11 於 14-12-07 發表
唔係喎海外印每月要還錢真有其事喎,去7仔還5-6個月,呢筆費用係印還佢地係印尼訓練學校既一切食住用訓練費 ...
係要去7 還錢的。agent 通常唔包保險。

大宅

首先:印姐黎到香港頭半年係要還錢, 都係去7仔交費, 我之前個印姐都係.
至於印姐既機票, 你查下你份單有無寫明你已經交費, 如果你份單有交費, 問下印姐佢有無証明係佢自己比錢買機票, 如果乜都無, 好難追返!
保險方面, 你先睇返份合約, 有無寫清楚包d乜野!
你可以打去保險公司問下, 有無你姐姐既保險!
如果份合約寫有包保險, 而保險公司話無買, 咁你就可以理直氣壯同個agnet理論.
再唔係咪你同個agent講, 如果再答唔到你既問題, 佢將會收到生果日報同方向日報既電話, 到時等佢地幫忙跟進.

別墅

我用果間都唔包機票,不過中介費6800,加埋機票1200元,保險就自己買啦,我用了700幾兩年。

你個中介都收得幾貴。

我個姐姐,都要去7仔還學校費,第一個月仲要比香港中介400元。

子爵府

我個印印都要每個月去7仔交錢給財務公司架,佢比張咭叫我幫佢交,成$2543一個月架。還半年就完成。我估你中介係怕工人唔還錢,所以叫你每月捉工人去還錢,不過中介唔啱係唔同客人講清楚,隱隱晦晦咁,你最好攞返啲文件出嚟由頭睇一次,捉埋工人一齊去中介當面講,最好星期日佢舖裡有其他客人,你大大聲問負責人 (不過扮哂有禮貌咁, 唔係鬧交)。

禁止訪問

引用:我個印印都要每個月去7仔交錢給財務公司架

男爵府

9千幾唔包機票 , 玩嘢呀

禁止訪問

回覆:我懷疑搵左間老千中介......

別墅

回覆:Joscat 的帖子

我用戶果間收8800, 包機票、驗身同保險嫁!

首頁

尾頁

跳至