母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

人仔7 weeks
猛長期後,日夜癲倒
日抖可以朝早九點訓到傍晚六點,除食奶沖涼外差不多全訓,又唔洗人哄佢訓
仲三至四小時一餐都得

一到半夜就接近完全唔訓
食完奶,眼眨眨
一放落床就喊,唔肯自己訓或玩未
有時抱到下餐奶(兩個鐘),有時抱個半鐘先訓,訓左半個釙又扭奶

可以點train 番佢??
已經差不多成個星期,勁痛苦
C6 話佢唔飽所以唔肯訓,但我覺得係因為日抖訓飽左囉
試過日抖唔俾佢訓,但唔係好得,佢自動就訓左,好難叫番醒

複式洋房

回覆:januscyy 的帖子

我B滿月後都有類似情況,餵完夜奶,明明掃好風瞓了,一放落床就又喊又扭,好彩扭1小時,唔好彩3-4小時,肯定唔係唔夠飽,應該係夜晚,知道要自己瞓床仔,無安全感而喊!

大宅

引用:我B滿月後都有類似情況,餵完夜奶,明明掃

原帖由 ngki 於 14-12-11 發表
我B滿月後都有類似情況,餵完夜奶,明明掃好風瞓了,一放落床就又喊又扭,好彩扭1小時,唔好彩3-4小時,肯 ...
我都係肯定佢唔係餓
係c 6 無耐性哄佢話佢餓叫我餵奶

大宅

回覆:日夜癲倒,可以點算?

我囡之前都係,坐月時完全日夜癲倒。俾我老公湊3晚,佢由得佢喊。我湊返就正常啦,而且可以日頭自己係床玩到自己瞓。

大宅

回覆:januscyy 的帖子

妳試下日頭帶他出街曬下太陽,等他adjust下啲時間。
又或者專登去啲嘈的地方等他日頭醒多啲,同夜晚有對比。
我直情日日出下街,又去過幾次飲茶,阿仔天生八卦去到好醒,夜晚瞓得好少少。

大宅

lovebb003 發表於 14-12-11 10:44
我囡之前都係,坐月時完全日夜癲倒。俾我老公湊3晚,佢由得佢喊。我湊返就正常啦,而且可以日頭自己係床玩 ...
你就好啦,我老公覺得佢太細唔應該太HARSH,所以佢唔會由得佢喊~~
仲叫我俾多D耐性
我已經四五晚無訓,日抖訓番少少補數,有耐性都變無耐性...~.~"

大宅

ET19 發表於 14-12-11 10:45
妳試下日頭帶他出街曬下太陽,等他adjust下啲時間。
又或者專登去啲嘈的地方等他日頭醒多啲,同夜晚有對比 ...
我呢隻出親街都係訓~~
我去過飲茶...仲好訓過係屋企...~.~"真難搞

禁止訪問

引用:人仔7+weeks猛長期後,日夜癲倒日抖可以朝

大宅

引用:Quote:ET19 發表於 14-12-11 10:45 妳試下

原帖由 januscyy 於 14-12-11 發表
我呢隻出親街都係訓~~
我去過飲茶...仲好訓過係屋企...~.~"真難搞
我嗰個都係咁,出街點嘈都唔醒,琴晚11點醒左嘈到5點。我就嚟死得!點算好?

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-11 發表我

原帖由 Munchkin.K 於 14-12-18 發表
我嗰個都係咁,出街點嘈都唔醒,琴晚11點醒左嘈到5點。我就嚟死得!點算好?

...
我最終有一晚俾左樽奶粉佢(只係o個一日一餐),食左5安
訓左四個鐘
之後每日再調節少少
依家每晚9p就訓,訓到朝早6a左右叫我起身
不過未戒夜奶,仲食緊12mn同4:30左右
但食完無之前咁難訓番

禁止訪問

大宅

我都有同樣既經歷,日頭勁瞓,點整都唔醒,就算唔俾佢瞓,一到零晨兩點瞓緊都即醒.準時過鬧鐘,重復喂奶,.換片,唔得,聽人講可太細無安全感,DOWLOAD APPS 播啲吸塵機聲,風筒聲,水聲,都失敗,播歌,播收音機,失敗...... 天光,我老公起身先瞓,日日如是.......由6週開始.玩足3個星期,我試過對住BB咆哮,癲咁滯,又就黎返工,返工都係咁,咁點捱,但又好奇怪,有一晚佢又自己瞓覺,無再日夜癲倒

大宅

我大女嗰時都試過,我係咁較返佢時間
日頭開晒窗簾,燈,電視,整醒佢,點都要佢醒,佢日頭瞓得多,夜晚自然唔瞓
夜晚瞓前沖涼,熄燈,俾佢知夜晚要瞓

大宅

引用:我都有同樣既經歷,日頭勁瞓,點整都唔醒,就

原帖由 laiman1002 於 14-12-18 發表

我都有同樣既經歷,日頭勁瞓,點整都唔醒,就算唔俾佢瞓,一 ...
我個b都係咁,20日人仔,早上到下午都係訓!
一到凌晨就眼仔碌碌,差不多日日由凌晨三點到俾佢搞到第二朝七點,飲左奶掃埋風換埋片,抱住見佢訓左放落床無耐又喊……日日如是
都吾知幾時先可以正常啲!

大宅

引用:Quote:原帖由 Munchkin.K 於 14-12-18 發表

原帖由 januscyy 於 14-12-18 發表
我最終有一晚俾左樽奶粉佢(只係o個一日一餐),食左5安
訓左四個鐘
之後每日再調節少少
Thanks! 想請問你點解決佢下晝勁瞓問題?

大宅

引用:我都有同樣既經歷,日頭勁瞓,點整都唔醒,就

原帖由 laiman1002 於 14-12-18 發表

我都有同樣既經歷,日頭勁瞓,點整都唔醒,就算唔俾佢瞓,一 ...
我依家就係經歷緊同jm你完全一樣嘅問題!你有冇做任何野去train佢?定係佢無端端變正常?

大宅

引用:我大女嗰時都試過,我係咁較返佢時間日頭開

原帖由 ahmeme 於 14-12-18 發表
我大女嗰時都試過,我係咁較返佢時間
日頭開晒窗簾,燈,電視,整醒佢,點都要佢醒,佢日頭瞓得多,夜晚自 ...
我個囡日頭好似大昏迷,冇任何野可以阻止佢瞓,亦整唔醒佢,我唔知可以點先阻止到佢瞓!

大宅

引用:Quote:原帖由 laiman1002 於 14-12-18 發表

原帖由 SIU_YING 於 14-12-18 發表
我個b都係咁,20日人仔,早上到下午都係訓!
一到凌晨就眼仔碌碌,差不多日日由凌晨三點到俾佢搞到第二朝七 ...
完全一樣!我嗰個係零晨一點至六點!

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-18 發表我

原帖由 Munchkin.K 於 14-12-18 發表
Thanks! 想請問你點解決佢下晝勁瞓問題?
佢訓左一晚之後o個日明顯訓少左
朝早我完仲俾佢訓

下午就同佢玎玩先小睡
不過佢自己好似唔想訓咁,好易醒
之後幾日都類似係咁,夜晚越來越regular 了

尋晚就奇怪d 8pm 餵完,9 pm又食,10pm 又想食,俾左100 ml 泵奶(平時如果用樽夜晚會俾150ml)
結果訓到啱啱5am
好surprise

大宅

引用:Quote:原帖由 Munchkin.K 於 14-12-18 發表

原帖由 januscyy 於 14-12-19 發表
佢訓左一晚之後o個日明顯訓少左
朝早我完仲俾佢訓
太好啦你終於可以脱苦海!!

仲想請教你,BB傍晚後仲有冇訓?係佢自己唔訓定係要搞醒佢呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊