自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔話今年考個 DSE 後要去台灣讀體育系, 雖然學費&生活費係比香港平, 但佢一個人去到咁遠,我真係好擔心佢既自身安全,又怕佢去到無心機讀書,又怕佢返到黎香港搵唔到野做,亞仔話佢去到台灣會半工讀,我同佢講既然係咁,點解唔係香港讀?起碼我唔洗擔心佢一個人係嗰邊孤 o o , 但佢堅持要過去, 佢仲話係台灣讀書壓力無咁大, 究竟係我自己過份擔心, 定係亞仔想要自由呢 ??? 有無媽媽有經驗可以分享一下呀?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:亞仔話今年考個 DSE 後要去台灣讀體育系,

原帖由 monchhichiip 於 14-12-11 發表
亞仔話今年考個 DSE 後要去台灣讀體育系, 雖然學費&生活費係比香港平, 但佢一個人去到咁遠,我真係好擔心佢 ...
讀體育……?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

安全同有冇心機讀書, 就無謂想太多.......
反而要考慮, 讀完返黎認受性.....
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:安全同有冇心機讀書, 就無謂想太多.......

原帖由 超級特務 於 14-12-11 發表
安全同有冇心機讀書, 就無謂想太多.......
反而要考慮, 讀完返黎認受性.....
...
認受性真係好重要,當年我阿媽讀完教育返黎唔承認,只可以教幼兒園。

琥珀宮

ryan_mami 發表於 14-12-11 15:01
認受性真係好重要,當年我阿媽讀完教育返黎唔承認,只可以教幼兒園。

...
好多要接駁讀個海外碩士, 先可以升呢!
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

子爵府

引用:亞仔話今年考個+DSE+後要去台灣讀體育系,+

原帖由 monchhichiip 於 14-12-11 發表
亞仔話今年考個 DSE 後要去台灣讀體育系, 雖然學費&生活費係比香港平, 但佢一個人去到咁遠,我真係好擔心佢 ...
而家好多台灣學校都來港招生,但讀完有無證書系香港認授先,佢地來sale時天花龍鳳,好平學費、有宿舍⋯但有d學校只可安排第一年宿舍,第二年睇有無位同學校安排,學費,住宿平姐,但都要洗費,食同機票呢!最重要讀完幾年同無去讀既起薪點差唔幾⋯⋯

子爵府

引用:想教體育,香港唔承認,都無所謂,好多大學生,

原帖由 EVA222 於 14-12-11 發表
想教體育,香港唔承認,都無所謂,好多大學生,local至浸洋水,讀完都係做sales.
香港要有教師文憑⋯⋯有錯請改

男爵府

引用:亞仔話今年考個+DSE+後要去台灣讀體育系,+

我覺得如果只係睇去外地讀書呢點,不理讀咩,香港有無出路。你就有小小過份擔心。男仔無咩驚啦,你怕佢成日痴住你,裙腳好過啦!仔大仔世界,慢慢都係要學放手的。而且台灣好近,佢又唔係去美國,加拿大!

琥珀宮

EVA222 發表於 14-12-11 15:05
想教體育,香港唔承認,都無所謂,好多大學生,local至浸洋水,讀完都係做sales.
花姐, 我舊同學係體育健將, 本地讀完有得做睇肉呀蛇, 都幾好呀!
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

琥珀宮

EVA222 發表於 14-12-11 15:24
正呀,無教書咁悶,又係自己鍾意.
仲有副業, pt 教游水, 踢波與其練生練死做職業運動員, 倒不如讀完個學位, 起碼穏定搵到食.....
呢個世界得幾多個珊珊, 李惠詩?
一諗起早前單俾死老嘢玩既前運動員就辛酸....
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:台灣升學問題

半工讀生番工好似唔可以超過幾多小時。

我個ex係個邊教體育,佢話好多同學畢業完都做唔番呢行,因為都好多人爭。同埋人工真係好低。

首頁

尾頁

跳至