跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔好似比較bb.學野較慢,唔知好唔好讀多年k3先升小學

大宅

回覆:11月細b.好唔好讀多年k3

.

大宅

回覆:pakyin11302009 的帖子

你小朋友本身跟唔跟到?原校repeat?

複式洋房

回覆:wahmaggie 的帖子

我女都係細b,我俾佢照上小學
其實上到小學,大b同細b能力差距會愈來愈少

別墅

引用:仔仔好似比較bb.學野較慢,唔知好唔好讀多

原帖由 wahmaggie 於 14-12-12 發表
仔仔好似比較bb.學野較慢,唔知好唔好讀多年k3先升小學
我囡都喺11月尾,會升小一

複式洋房

睇你小朋友發展, 除左學野慢, 那小肌肉發展如何?
因為小一功課量一定會比幼稚園多, 如照升結果大人同小朋友都好辛苦.
如repeat, 我建議轉校比較好些, 小朋友又可以學新野無咁悶.

p.s.我小朋友是細b 11月出細, 暫時學術方面發展都進得上大b, 所以會比佢照升小一

男爵府

好媽媽勳章

我囡12月細b,我都諗緊重唔重讀多一年k3,佢小手肌都未係好得,記野又好麻麻,上到小學會追得好辛苦,但自行果次已經成功派到小學,好苦惱!!

男爵府

好媽媽勳章

引用:我決定讀多年

原帖由 pakyin11302009 於 14-12-14 發表
我決定讀多年
讀多年學券果度要點搞?老師都讚成讀多年?

大宅

applewingyi411 發表於 15-2-9 21:33
讀多年學券果度要點搞?老師都讚成讀多年?
學券只可以讀3年,重讀要自己交學費了

大宅

引用:Quote:applewingyi411 發表於 15-2-9 21:33

原帖由 goofy1111 於 15-06-10 發表
學券只可以讀3年,重讀要自己交學費了
我仔(09年11月)今年重讀K3, 由於佢言語及理解遲緩,而家個月都要做training ,療治師提議佢最好留班,亦一直有同學校交待仔發展情況,之後就將有關開評估報告同合理解釋申請信比學卷組,申請多1年學卷,可以係重讀時用

男爵府

我仔係12月出世,自理,講野冇問題,係寫字唔係好好。

想比佢出年重讀一年K3,心大心細中。

洋房

我囝囝12月31日出世,超級細B都給他讀P1.

大宅

回覆:supersailormoon 的帖子

我仔09年12月中出世,而且是早產了個多月,做超細B,照升小一,完全沒有問題,遲一年又多幾千細路。

大宅

回覆:conniewktang 的帖子

2010 又高過2009
>

>
> 出生 人數 入小一
> 2007 --- 27,574 --- 2013
> 2008 --- 33,565 --- 2014
> 2009 --- 37,253 --- 2015
> 2010 --- 40,648 --- 2016
> 2011 --- 43,982 --- 2017

大宅

回覆:conniewktang 的帖子

2010 又高過2009
>
> 這是單双非出生統計
>
> 出生 人數 入小一
> 2007 --- 27,574 --- 2013
> 2008 --- 33,565 --- 2014
> 2009 --- 37,253 --- 2015
> 2010 --- 40,648 --- 2016
> 2011 --- 43,982 --- 2017

大宅

小女12年12中出世,現已讀緊K1.
但朋邊同齡小朋友都會選擇做大B.
想請教大家幾時先決定比唔比佢REPEAT?
K2 報升小資料後仲可以選擇REPEAT?

大宅

我大仔都係11月尾,當年一上k1就知佢慢,所以k1已經比佢重讀,趁佢未係好有認知,因為怕今年k3先重讀,心理上會見到成班同學上晒小學得返佢一個,新一班同學又唔識,怕難適應。

大宅

我仔 K1 時已轉校 repeat 了, for my son, 我覺得完全正確

首頁

尾頁

跳至