論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人同媽咪出街食飯。問佢食咩俾佢選。佢竟然選成間鋪最貴的套餐加飲品。d工人真係冇咩分寸。

禁止訪問

大宅

引用:工人同媽咪出街食飯。問佢食咩俾佢選。佢竟

原帖由 wchan020 於 14-12-14 發表
工人同媽咪出街食飯。問佢食咩俾佢選。佢竟然選成間鋪最貴的套餐加飲品。d工人真係冇咩分寸。

...
下次問佢食唔食牛,鷄,豬,食唔食意粉,麵,跟住我會自己幫佢叫嘢食,費事麻煩,我嗰個工主都佢咁幫佢叫。

象牙宮

wchan020 發表於 14-12-14 08:25
...

了解工人之机會
是沒分寸, 沒自律, 沒理性, "專搵雇主笨"... hahhaa 人的自私, 一餐飯就看的出. 唔错. 值得.

下次可以好多選擇 : 雇主权力方法多.
1. 買个最平給她.
2. 帶之前叫她先食. 煮過面, 食个包就是.
3. 約定 几時在 那里等. ---我最多用的.
4. 不帶佢

我个人 : (家庭食飯, 不喜歡有外人同桌) 朋友/同學例外.
上.下属. 同事/ 雇.傭 就免和 "家人" 同桌.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

下次問佢食what? 豬, 牛, 魚, 雞, 鴨, 羊? 飯定粉? 意粉? 通粉? 有無湯在內? like酸甜苦辣甚麽味道?

跟住自己同佢叫.

禁止訪問

大宅

回覆:工人出街食飯

我工人會由我決定,我通常選跟我一樣

伯爵府

我會問佢飯定面?跟住俾兩款佢揀!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+wchan020+於+14-12-14+發表工

原帖由 eewinnie 於 14-12-14 發表
下次問佢食唔食牛,鷄,豬,食唔食意粉,麵,跟住我會自己幫佢叫嘢食,費事麻煩,我嗰個工主都佢咁幫佢叫。 ...
X2

侯爵府

回覆:月亮BB 的帖子

一定唔會比佢入㨂

男爵府

回覆:wchan020 的帖子

好似好多人都唔比佢哋揀! 我以前比,但而家會叫埋比佢,因為,有時中文餐牌佢哋唔識睇!廢事問咁多!

水晶宮

我工人無咩特別野唔食,所以我會代叫,然後大家share食物。飲品有兩杯,就比杯佢揀,得一杯,就我決定,然後倒半杯比佢。

大宅

引用:工人同媽咪出街食飯。問佢食咩俾佢選。佢竟

原帖由 wchan020 於 14-12-14 發表

...
一次半次有咩所謂ah 如果係吾想比禁多就吾好比佢揀la

首頁

尾頁

跳至