在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello, 大家好!~
大家做Big 4 有無覺得好大壓力?
黎緊一月又Peak Season,我放埋堆OT Leave, 又要搏殺啦,諗起都慘,純粹呻下

預祝大家聖誕快樂先,開開心心過每一日

男爵府

樓主係auidit? 我生完B即刻走了~轉出commercial 輕鬆得多

大宅

係呀,我audit ar,好辛苦,有時做到凌晨5點,你以前都係?

男爵府

回覆:有無人都做Big 4

好paid 嗎?

複式洋房

回覆:sychan1958 的帖子

I was working there before too.. Now change to other field...

男爵府

sychan1958 發表於 14-12-16 21:38
係呀,我audit ar,好辛苦,有時做到凌晨5點,你以前都係?
我自己d job好d, peak頂盡都係三點走得,番到屋企沖完涼又黎過^^” 莫講話以前,連我駝b時都晚晚12am後先的士走...留唔過你小朋友幾大?打算長做唔走?

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 14-12-16 22:48
好paid 嗎?
big 4除左好paid就冇野好

伯爵府

好媽媽勳章

每年一月都係好痛苦的.

大宅

唔係幾好Paid,計番時薪圍起都低,一月我仲要做全組最wok的Job,好難捱

bosch    發表於 14-12-22 08:04

大宅

回覆 kisani 的帖子

我唔打算長做,無曬家庭生活,放工望日出,日子好難過,我做Manu team,又好似無咩出路,時間又長過人,你做FI team??

伯爵府

好媽媽勳章

駝b時都晚晚12am後先的士走...我都試過呢D日子, 本來打算長做唔走, 但近年升職加薪不理想, 由於其他人走, 加辛就源源不絕. 最後, 我都係迫住在PEAK season 前走人, 新年後再搵工, e.g. finance manager in commercial field or join small CPA firm. 只想比多D時間自己的小朋友.

男爵府

sychan1958 發表於 14-12-17 16:06
回覆 kisani 的帖子

我唔打算長做,無曬家庭生活,放工望日出,日子好難過,我做Manu team,又好似無咩出 ...
我果組好雜, 有manu有trading, 唔係FI, 不過我本身對FI都冇興趣同唔在行^^" 其實咩team都好, 出路都唔算少啦, 轉出commercial/ banking/ IA/ financial analyst/ 政府工都得, 一係就攞左牌即走, 一係就升manager拎左個title就走, 唔好死磨爛麿...特別女人, audit搶走左好多family life, 當你一quit望番轉頭就覺得好唔值.

男爵府

easybring 發表於 14-12-17 16:47
駝b時都晚晚12am後先的士走...我都試過呢D日子, 本來打算長做唔走, 但近年升職加薪不理想, 由於其他人走, ...

我都係peak前走左, 而家係commercial細公司做緊acct manager, flexible好多同冇咁大壓力. 不過就冇左果期bonus同人工加幅一定差好多...為左小朋友(同自己健康), 咩都值~不過audit媽媽已經冇ibank/ 醫生媽媽咁辛苦....好大犧牲...醫生仲要冇得轉行

伯爵府

好媽媽勳章

kisani 發表於 14-12-17 16:53
我都係peak前走左, 而家係commercial細公司做緊acct manager, flexible好多同冇咁大壓力. 不過就冇左果期b ...

我就係覺得自己都捱得, 過一日做一日, 死磨爛麿, 做到SM. 如果要再加人工/升職, 可能要更長時間, 根本到達人體極限.

男爵府

easybring 發表於 14-12-17 17:07
我就係覺得自己都捱得, 過一日做一日, 死磨爛麿, 做到SM. 如果要再加人工/升職, 可能要更長時間, 根本到 ...

其實audit一日一日咁好快過, 一過peak season眼見就黎又training period同加人工出bonus咁又唔捨得走...到升完職要走就襯nov-dec, 唔係又到另一個peak你做到sm真係有點點cake住係中間....通常一升m就轉出去搵下sr. accountant/ acct manager, 你sm可能要target FC, 唔係會pay cut得好犀利....我舊公司有個sm媽媽入院臨生前都帶住部腦....真係好tense 我係咁諗, 已經唔係捱唔捱得嘅問題, 而係值唔值得.

大宅

我做緊個間又係,個個senior一拎完bonus 就走,宜家無人做嘢,連manager都要落field,今個月又走多兩個managers, 我都想走,根本做唔曬走咗個堆人的嘢你地個邊升得快唔快?你地做咗幾多年上到manager and SM??我地之前都算快,但今年開會話要改計分制,揸到死曬D分,好似唔想升人,只有加辛無加薪

男爵府

sychan1958 發表於 14-12-17 17:23
我做緊個間又係,個個senior一拎完bonus 就走,宜家無人做嘢,連manager都要落field,今個月又走多兩個manag ...
我地果邊通常做夠五年就升M, 不過我未升就走左. 因我放產假, 成個peak season都冇點參與過^^" 應該係升都唔輪到我了, 所以一番工就攞埋d放唔到ge OT leave即走

大宅

回覆:有無人都做Big 4? 入黎傾下計~

我岩岩轉走左幾個月,我唔係做audit, 但老闆在audit team, wok起上來都好wok。我都差些係公司生仔,好彩當日堅持唔加班太耐,回家路上就穿水了

大宅

回覆 blingblingchu 的帖子

嘩,好危險,好彩你地母子/女平安,Audit or big4真係此地不易久留

男爵府

回覆:有無人都做Big 4? 入黎傾下計~

我就係打算生bb所以轉左field, 而家陀緊第二胎喇

首頁

尾頁

跳至