在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

住得遠娘家。但又怕請工人唔知會唔會對亞b唔好。。。有諗過工人連亞b一齊出娘家。媽咪幫手睇住可放心d...佢老人家又唔太辛苦。。。。但亞b就要走出走入。。。但我又唔可以唔做野自己湊返。。。好煩惱 。。。有無jm試過類似情況?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:唔知邊個湊bb好。。。

你又要諗,唔係人人鍾意有個外人喺屋企,不如問咗自己媽咪想唔想先

大宅

milky_red 發表於 14-12-21 23:01
你又要諗,唔係人人鍾意有個外人喺屋企,不如問咗自己媽咪想唔想先
我諗住夜晚工人跟我走。。。只係日頭幫手。。。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

就算只係日頭,有啲老人家都唔鍾意㗎,問咗先啦,如果伯母一口拒絕,你都唔駛諗!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

corgibb 發表於 14-12-21 21:31
住得遠娘家。但又怕請工人唔知會唔會對亞b唔好。。。有諗過工人連亞b一齊出娘家。媽咪幫手睇住可放心d...佢 ...
我會揀請工人或育嬰園.

老人家始終係冇責任睇b, 仲有佢地都湊左咁多年, 體力又差左, 所以我儘量搵唔駛煩到佢地既方法先. 工人連工b 去婆婆度唔等於婆婆唔辛苦, 佢又要管埋個工人又想自己湊b, 陣間老人家湊得唔合心水時, 你一定係硬食.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

corgibb 發表於 14-12-21 21:31
住得遠娘家。但又怕請工人唔知會唔會對亞b唔好。。。有諗過工人連亞b一齊出娘家。媽咪幫手睇住可放心d...佢 ...

我請工人加裝CAM睇住工人, 阿媽得閒就過黎幫下手.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

娘家同自己屋企遠成點? 幾耐車程?

如果每日要工人帶BB去娘家, 係好辛苦。
重有以下問題:

第1個. 你用邊個地址請工人? 如果用自己地址, 工人去到你媽咪家,只係可以負責湊bb, 佢唔可以幫你做家務(因去了你媽咪度), 亦唔可以幫你媽咪做家務(因唔係申請工人既工作地址)。
咁變相佢係冇咩做, 一陣你媽咪照顧埋bb, 個工人分分鐘齋坐。

除非用你媽咪家做工作地址, 即係由早到晚工人都在你媽咪家。不過唔係人人都想有個工人得喺屋企。呢個真係要問清楚媽媽,係咪願意先~你亦諗下, 工人放了在媽媽度, 你自己就要平日做返哂家務, 自己放工湊返bb, 放工放假又做家務。你會唔會覺得好辛苦?

第2個問題
工人帶住bb去搭車, 你放唔放心呢? 有D工人真係可以「冇黎搭烚」, 中途自己帶埋個B去蛇王, EVEN冇事,你都嚇餐C!

建議你用返自己地址請, 工人亦在你家湊, 裝多些cam 。
樓主未生嗎? 早少少請, 等佢熟習環境,你未生之前帶佢認下路, 同佢相處下睇下為人。生了後, 坐月都有至少6-7個weeks 可以睇下工人自己一個湊唔湊得掂。之後你返工, 再搵親人得閒上黎突擊下。

如果唔放心湊, 要好早排定肓嬰院。
不過肓嬰院湊,冇back up都好煩, 除非你份工較隨意, 可以隨時走得開。
尤其初生b較易病, 一病, 就返唔到育嬰院, 要自己湊返。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

請工人再裝CAM,老人家可不定時去你屋企做突擊檢查,工人就唔敢放鬆

大宅

我未生。。。預產期7月尾。。。不過想早少少諗定安排。。。加上睇到之前d家傭新聞有d担心姐。。。。想請問有經驗既jm..你地既工人係海外請返黎定搵local完約個d?

大宅

回覆:corgibb 的帖子

育嬰院! 老人家湊, 棧大家有爭執, 大家唔開心。育嬰院對working mum 來說是最好的! 不會走路, 不會病左唔湊, 不會要返鄉下拜山唔得閒湊......

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

milky_red 發表於 14-12-21 23:01

係呀! 要先同老人家相量~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

貪靚麥芽糖 發表於 14-12-27 08:22
育嬰院! 老人家湊, 棧大家有爭執, 大家唔開心。育嬰院對working mum 來說是最好的! 不會走路, 不會病左唔湊 ...
我太out...完全唔知有育嬰院呢樣野。。要搵多d資料先。。。但jm們你地有就過嘛?

大宅

回覆:corgibb 的帖子

無。結果家嘈屋閉! 我同事有,全家幸福快樂。如果你返朝九晚五, 可揾近返工ge。 因為嬰院返8:00。

大宅

但岩岩上網睇。。。話d 亞b好易病。。。

男爵府

陪月勳章

阿b 係易病, touchwood 我2 個b食全人奶, 第一個就有小小病, 5個月大入讀嬰院, 讀到29 個月, 發燒走2 次, 各3 日, 小小傷風, 照返, 好似無啦, 第2 個由2個月入讀, 直程無睇過醫生, 而家25 個月, 佢2 個平時作息定時, 我堅持早睡早起, 要午睡, 食健康食品 (少油炸, 冷飲, 小吃糖,…) 雖然細粒, 但健康, 有運動….. 其實都係老生常談, 但講易行難
So far, 我大仔入讀幼稚園, 佢入學見好多小朋友都成日病, 我只可以講, 打好個底, 吾好驚多病, 你可以問人, 好多返幼稚園即勁病, 因為無論邊個湊開(老人家/工人/ 自己) 都係無紀律, 因為大家都各自有野做 (清潔/ 電話/ 電腦/ 睡覺…) 所以我十分贊成育嬰院, 點講人地都係 ”專業”, 每日同小朋友玩, 溝通, 雖然價錢貴過工人, 睇下你重視小朋友成長還是其他

大宅

cindytsg 發表於 14-12-28 07:10
阿b 係易病, touchwood 我2 個b食全人奶, 第一個就有小小病, 5個月大入讀嬰院, 讀到29 個月, 發燒走2 次, ...
當然係成長緊要。。。只係怕佢成日病。。。我想問媽你餵人奶係帶去佢地會安排俾bb食?除左育嬰院。我諗緊定係每朝都早起湊去亞媽度。。。咁就心安d...但bb就每日都要同我走黎走去。。。

男爵府

陪月勳章

我想問媽你餵人奶係帶去佢地會安排俾bb食 - 係

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:唔知邊個湊bb好。。。

我屋企人唔肯啦. 現請工人及b 在家. 請本地ee湊, 佢好唔好都唔知.

工人都叫做可以找人突擊檢查或裝cam睇住下

首頁

尾頁

跳至