夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

原文章由 joyccee 於 08-4-21 18:30 發表
最近迷上親子論壇.
最初,我只會瀏覽美容頁面.
因為實在太閒了, 於是好奇地走進 這裡了.

看了很多主題, 心裡有10萬個不明白.
為何當老公做了這麼多傷害性的事, 你們還要忍?
如果說還愛他,經濟問題我當然完全明白.
但很多時, ...

Hi joyccee,

你真是一個既懂事又乖巧的女孩子,祝你永遠幸福快樂!

洋房

原文章由 imkksm 於 08-4-24 03:04 發表
真係講得好好!!!

如果我早d可以睇到類似既真實感受就好.............................
事關半年前...我老公同我一齊嘈交時終於都出手打我...仲要成個過程俾我個仔見到...對佢既影響 ...

可能我未經歷過, 感受不了你的痛苦.
不過個人認為, 不能走, 便不要走『住』.

既然你現在亦沒有能力帶仔仔走, ,而男家人又肯好好地照顧你的孩子 ,那麼你便不得不向現實低頭.
不過, 請不要忘記『住』字, 現在不能走,, 不代表永遠也要長留這地.
現在只不過是你人生的其中一個諧段, 踏過這些日子後,
相信你便可以走到充滿光彩的地方吧.

努力未必可以幸福, 但不努力就一定不能幸福.
從現在起, 為自己為仔仔開始儲點錢, 每個月逐小逐小的儲起,
閒時學下投資 (不過不太懂時千萬不要買)!
其實現在已經有很多地方可以幫小朋友買理財組合.
你大可以去不同銀行問下.
未必一定要買的, 當學多樣野都好囉!

[ 本文章最後由 joyccee 於 08-4-24 17:16 編輯 ]

別墅

joyccee講得啱嫁, ikmmsm你而家不是時候走, 你要清楚解決了日後基本生活如何先law, 大人可以唔食唔用, 但你忍心個仔冇啖好食著唔暖嗎? 可以的話搵份工, full/part time都做, 有收入好過冇收入, 然後就"等", "等"儲夠錢, 唔開心就搵朋友講, 唔好俾個仔感覺到你唔開心(你sad佢都sad), 或者, 可以同你外國的家人講幫你去他們那邊嗎? 過到去可以得到安穩嗎? (即食,住,工作or照顧個仔.....)

洋房

認同cherie109呀.
女人有錢, 係屋企講野都大聲D 架!
因為你唔須要依附人MA.
如果唔開心真係要做下其他野或搵FD 玩.
不過可能我唔係太鐘意同朋友講自己D 唔開心野, 所以我唔開心時多數唔會搵朋友, 我會自己去間有落地玻璃,睇到街GEI COFFEE SHOP 度坐係度飲涷野 ( 減肥?明天先算啦)+ 聽歌, 真係好好FEEL ,同埋可以加添思考GEI 機會呀!

禁止訪問

洋房

joyccee

看過你的留言, 真難想像你只有 21, 思想好成熟, 中肯, 好識體諒人, 我在 21時, 只在"遊山玩水, 發夢中" 我好同意你說, 性格影響命運, 一件事你能從容處理, 必然令結果更理想. 但有時婚姻要雙方配合, 不是一個人能操控結果, 你幾盡力, 對方不配合, 也是徒然.
慶幸, 我這 20 年預到好對手, 令我自己性格都改善了(知足常樂, 樂天...) 多謝老公多年訓練. 又生多個天天對住你笑的女 希望你亦能遇到好對手(媽媽都希望女兒找到好伴侶)你媽媽會感到幸福滿瀉....

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

推返篇舊文上黎, 等 d 成日話因為有仔女而唔離婚的人可以從另一d角度去睇離婚.....

VCMS    發表於 12-5-10 15:18

子爵府

講得好!好高興見到呢個POST!我身邊好多都係單親家庭長大既朋友,長大之後都冇乜性格缺憾,相反,夾硬喺埋一齊反而對仔女唔好!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我自己也差不多,我也是單親家庭長大,我與

原帖由 wingmama123 於 08-04-21 發表
我自己也差不多,我也是單親家庭長大,我與媽媽的關係也是很好,我很愛她重視她,媽媽曾帶我們走過一次,後 ...

我為貓狂

別墅

仔女的心聲←給想離婚但又有子女的媽媽

講得好好。 。雖我都不是單親家庭。。但身邊有好多朋友都係。。我唔會有其他目光去對待她們。。晌我心目中。。單親媽媽真係好偉大。。獨個兒帶大小朋友。。十分堅強。。。我真係十萬分尊敬她們的。。

大宅

回覆 joyccee 的帖子

你說得對
單親也可以好快樂
如果可以有option, 當然是完整的family 好
你還小, 有時大人的問題如果容易解決, 完整的family 可以培養到小朋友性格比較全面, 這是不可否認的事實,, 有專家有statistic support.
但如問題大到很影向大人小朋友,,分開也是好事
明味
有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:推返篇舊文上黎,+等+d+成日話因為有仔女而

原帖由 chan803 於 12-05-10 發表
推返篇舊文上黎, 等 d 成日話因為有仔女而唔離婚的人可以從另一d角度去睇離婚.....
...
好!

複式洋房

回覆 imkksm 的帖子

我同你一樣,過程比小朋友看到晒,d細路走出去helping,由鄰居報警,返外家住好開心,父母不讓我離開,怕我再受傷害.於是便開店做小生意,養育兩小朋友,現在已搬回自己家,但是都是很不開心,又因房子是共同擁有的,恐第三者進駐,於是搬返.但我會堅強,我要洗錢比你(老公)洗得更豪,你都同樣是嗎?小朋友明白發生何事.不用擔心.小朋友是你的精神生活記託.

複式洋房

回覆:joyccee 的帖子

Joyccee, 慶幸看到你這篇文章,令我今晚堅強地和c6 講了我們的問題。

我之前最怕離婚會影響小朋友一生的思想。

Smile - Ming Ming

別墅

回覆:仔女的心聲←給想離婚但又有子女的媽媽

我小學已很希望父母離婚,到中學我直情同母親提出不如你地分開啦,我幫你搵埋離婚資料。我真係覚得佢地好煩,同埋希望母親可以活得有尊嚴!雖然最後都無分開,但仍然是吵吵鬧鬧,時常翻舊賬。自己已結婚,有小孩,但自己的心情,仍然常常給父母的事影響。我時常都提自己唔好再受佢地影響,因為我知我成日唔開心,我c6同小朋友都會唔開心,咁就唔會有一個和諧的家!所以父母的事,不只影響下一代,仲有可能係2、3、4代。因為哩個係惡性循環。

禁止訪問

複式洋房

醒目開學勳章

回覆:仔女的心聲←給想離婚但又有子女的媽媽

一家唔知一家事,我都係單親大,當初我都好大聲唔開心咪分,而家啲細路會明白,俾多啲心機教就無問題,到今時今日做左人阿媽,我先明唔係話甘易想走就走,見到人地一家開開心心整整齊齊你都心酸我都林起細過嘅痛,免得過邊想仔女經歷呢啲野,如果唔係真係忍無可忍或安全受威脅咁大件事,個個都寧願忍一忍求浪子回頭啦,而係係自己無盡全力挽救過頭家嘅情況下就離,對仔女又叫好?叫洒脫?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

別墅

joyccee 發表於 08-4-22 10:57
其實...實不相瞞.
小學時我一直不明白爸媽為何分開, 開始時我還以為是媽媽不要爸爸.當時還有小許不喜歡 ...
講得好岩, 我細個成日聽阿媽埋怨, 我都好似佢咁....
依家有仔仔, 真係要改下呢個習慣, 唔想第時阿仔都係咁

首頁

尾頁

跳至