夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

最近迷上親子論壇.
最初,我只會瀏覽美容頁面.
因為實在太閒了, 於是好奇地走進 這裡了.

看了很多主題, 心裡有10萬個不明白.
為何當老公做了這麼多傷害性的事, 你們還要忍?
如果說還愛他,經濟問題我當然完全明白.
但很多時, 你們也會說: 為了令bb 有個完整家庭....
我並不是想令你們離婚或什麼.

其實我也是生在單親家庭.
我並不覺得單親家庭就表示不幸福.
相反, 我真的覺得很快樂.
我慶幸媽媽沒有強逼自己因為我與一個傷害她這麼深的人在一起..
這麼多年(我已21了), 媽媽對我的愛, 我真的是很感激.
我覺得她看見我幸福,便是她幸福了.
所以,我會令自己更幸福.(當然不是強逼自己啦,是發自真心)
現在我努力地向著理想前進, 期望mama可以與我一齊嘗到快樂的滋味.(就算失敗也會分享的, 因為她可以給我意見)
雖然她的婚姻失敗, 所以我要令她覺得她作為mama,得分是 100分.

我說了這些, 不是想告訴大家我有幾乖.自己有幾幸福.
我想說的是, 請不要以為 〔完整〕家庭便可以帶給子女幸福.
子女的幸福是來自悉心關懷和栽培.
我媽雖然愛我, 但也不會過份寵我, 因為她明白寵壞我不代表愛.
她努力栽培我,努力賺錢令我可以讀完成大學.
我有不小朋友也是單親的.
我發覺來自單親家庭的人比較成熟,而且可以更獨立.
當然, 這並不代表大家應拿拿林去離婚.
我只不過想大家知道, 不完整嘅家庭唔一定唔好!

YUTONma  謝謝你分享  發表於 12-8-16 18:46
Cutemom0808    發表於 12-8-16 14:44
hkrosetw  我好贊同你既講法,其實有好多人只係用仔女做借口唔想離婚姐,我見太多了  發表於 12-5-11 00:11
fafacat  謝謝你分享  發表於 12-5-10 23:22

複式洋房

我自己也差不多,我也是單親家庭長大,我與媽媽的關係也是很好,我很愛她重視她,媽媽曾帶我們走過一次,後來為了讓我們有個「家」,她選擇忍…
但忍原來不能改變一個事實,一個對你衰的男人,不會因為小孩而改變…

我現在也已婚,我婚姻也有問題,我很想選擇離婚,但我仍顧慮孩子…
只是我媽媽可能是過來人,她勸我,離開他或許是放自己一條出路…
我現在也很心煩…

希望別人會明白,沒有人會會希望婚姻用離婚終結,只是很多時,事情並不是單方面就可解決的…若果不是去到無路可走,相信很多人都不會想這樣…

fafacat  同意, 只要有一方很想很想, 就會!  發表於 12-5-10 23:22

男爵府

原文章由 joyccee 於 21/4/2008 10:30 AM 發表
最近迷上親子論壇.

但很多時, ...

講得好~ 講得好~

雖然我唔係單親家庭長大 + 冇離過婚...(大吉利是!) 但我有親人 + 朋友離咗婚都可以比到幸福生活小朋友!!! 其實我覺得離婚後小朋友可唔可以生活得幸福,真係好睇父母雙方離婚後既心態~ e.g. 一個充滿怨氣既媽咪,就算喺小朋友面前扮到幾冇野,小朋友都一定會從媽咪既言行感受到佢既怨氣....

畢竟唔係個個人都有勇氣面對離婚......好多人口口聲聲話為咗小朋友而忍,但事實上可能其實只係自己放唔低! 我覺得唔再死忍+有勇氣面對離婚又比到幸福生活小朋友既媽咪真正好偉大!!!! 佢地先係真正為咗小朋友而付出~~~

複式洋房

by the way, i wanna ask:
as a kid 在單親家庭成長中,雖然媽媽好愛你,你會想念爸爸嗎?會"恨"有爸爸嗎?

大宅

原文章由 joyccee 於 08-4-21 18:30 發表
最近迷上親子論壇.

但很多時, ...

你的留言, 讓我在這裡好像吸了一口新鮮空氣! 難以想像是一個21歲女孩說出的話, 相信你以後也會過得很幸福, 因為你心靈已經很幸福!

洋房

原文章由 AAA-Mom 於 08-4-21 23:27 發表
by the way, i wanna ask:
as a kid 在單親家庭成長中,雖然媽媽好愛你,你會想念爸爸嗎?會"恨"有爸爸嗎?

其實...實不相瞞.
小學時我一直不明白爸媽為何分開, 開始時我還以為是媽媽不要爸爸.當時還有小許不喜歡媽媽, 覺得為何她要這樣.
一次無意之中,我偷看了媽的日記, 才發現....原來是爸不要媽..

自始, 我沒有再提我爸了.(當時中一)

雖然如此, 多年來我一直也沒有恨我爸.
因為我覺得媽不會高興我[恨親人.....縱使他真的很衰.
很久也沒見他, 不過就算見了, 也不會太大感覺.
不會太冷也不會太熱情.......因為係冇感情.
自己的女兒對他沒反應, 沒感覺, 我想這也是對他作為爸爸最大的懲罰,

我發覺父母的性格唔多唔小會存落仔女度.
我跟呀媽, 佢的樂天性格存了俾我.
反倒, 我有d朋友gei mum 成日好多不滿,
而佢地d 仔女又會成日好多不滿.
所以, 想要你的仔女好, 應先改變自己.

不是你的婚姻令你的仔女幸福,
而是你自己先可以令仔女幸福.....
性格決定命運, 這是千真萬確的.

別墅

大家以為給小朋友完整既家庭係好事,其實唔係..小朋友日日見住自己既父母,你估而家既小朋友真係唔知父母之間發生咩事咩!! 夫婦之間有很多不愉快既事情小朋友係感受得到....
盡早講給小朋友聽,等佢接受重新再給佢幸福仲好!!!

王國長老

王國長老

原文章由 joyccee 於 08-4-22 10:57 發表

其實...實不相瞞.
小學時我一直不明白爸媽為何分開, 開始時我還以為是媽媽不要爸爸.當時還有小許不喜歡媽媽, 覺得為何她要這樣.
一次無意之中,我偷看了媽的日記, 才發現....原來是爸不要媽..

自始, 我沒有再提 ...

我諗佢係問妳有冇"想要"爸爸果個"恨", 唔係"憎恨"個"恨"...

洋房

原文章由 可樂魚 於 08-4-22 13:38 發表

我諗佢係問妳有冇"想要"爸爸果個"恨", 唔係"憎恨"個"恨"...

HEE, 誤解左tim.
恨有個爸? 冇wor .
媽媽而家全副心機係晒我度.
我反而驚會有個男人黎拎走我呀媽, 減小媽對我的愛...好自私的我....
所以我唸住將來我結左婚, 都要逼我呀媽住係我隔離.
我會幫佢買埋樓...heeee...
可憐的媽媽....

其實我咁,係咪好唔岩呀?

美亞  孝順女.替你媽媽開心.  發表於 12-5-10 23:00

男爵府

我媽成日同我講, 阿爸做咗好多傷害佢既野, 但佢為咗我哋, 無同阿爸離婚, 但就不停咁埋怨, 話因為我哋所以唔同佢離婚 佢日日係到講阿爸點衰, 令到我好憎阿爸, 覺得佢係一個賤人, 但佢又話因為我哋而唔可以同佢離婚mouth: 咁我哋做仔女都好無奈, 要憎阿爸, 其實我內心都好痛苦 我真係好驚聽到阿媽講阿爸點衰點自私 而家做咗人阿媽, 我絶對唔會話為咗囡囡而同老公一齊, 我會對自已同自已既婚姻負責, 唔會將責任推係仔女身上, 因為老公係自已選, 同仔女無關

翡翠宮

講得好, 雖然我自己係在雙親家庭下長大, 但有時見到爸爸既惡行都好替媽咪不值, 但不竟選擇留低既人係佢自己, 有時我都唔明點解要難為自己啫 我地個個都大個又出曬身仲有自己既家庭, 但媽咪依然死守, 但又成日呻呢呻路, 我對住佢真係無言呀......... 所以一個傳統既思想就咁困死左自己一世何苦呢 而我亦周不時都話, 單親家庭長大既小朋友未必唔好, 真係好在乎你比d咩訊息同點教育佢啫

子爵府

好媽媽勳章

真係講得好好!唔信出自21女孩,好成熟,比幾十歲更成熟

講講我6299,62响大6時叫做讀過下書,娶老婆一定又要搵番過讀過下書,咁睇中99.而62又cheap到去check佢係咪讀書,學校有99資料咁62以為佢真係讀書.點知到最后文革99無讀,到結婚后先知.就係為左咁樣,62幾十年來為左呢件緊緊於懷,而99又話為左兩個仔先唔離婚.結婚幾十年,三幾日就鬧老婆,跟住99又搵d仔呻,呻到仔大識搵錢叫佢離婚,又話幾十歲人有咩好離,好喇.到而家憎62成日食煙食到成間房臭,呢d跟幾十年都係咁啦!!62一飲醉又搵老婆出氣,最尾仔,新抱變左出氣袋.夜媽媽收工番到去仲要要睇佢地黑口黑面,一係要聽佢呻.有次99又話自己命賤,我聽到忟,得佢話係呀,與其唔開心做咩唔離婚.唔離你就忍左佢,而家又要呻.呻到我同你個仔跟本唔想番黎.

原文章由 joyccee 於 08-4-22 10:57 發表

其實...實不相瞞.

自始, 我沒有再提 ...

[ 本文章最後由 renren 於 08-4-22 16:05 編輯 ]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

洋房

係囉, 我都唔明點解要忍成咁.
我明白, 夫妻間應該互相忍讓,
但也不用忍成咁呀.
佢地係咪以為婚姻同返工一樣 :
"唔辛苦(忍)邊得世間財"?mouth:
忍都算喇, 可能有d人真係唔介意.
但點解要不停呻姐?
聽你呻果個真係覺得好煩囉.
最慘係d仔女, 如果由細聽到大真係好易變憤(憤世嫉俗)青囉!

最錫你的人是你自己, 你連自己都唔錫,
別人又點會錫你呢?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

我都係雙親家庭中長大 不過目睹父母不幸的婚姻反而令自己對將來有陰影
其實個人認爲 離婚可能係出路 如果我媽媽選擇離婚可能現在還在生
當父母以爲為子女犧牲個人感情係好偉大時 其實係做緊損人不利己的事 子女生活在嘈閙 冷戰 不和諧的環境亦不見的開心健康

婚姻係自己的 不為誰 只為自己

只要心中還有一點愛 咩事都可解決 如無愛 斬纜

可能會有人覺得我自私 不過深有體會 匆匆的幾十年人生 為老公為父母為子女之後 一定要比返時間為自己
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

別墅

原文章由 renren 於 08-4-22 16:04 發表
真係講得好好!唔信出自21女孩,好成熟,比幾十歲更成熟

講講我6299,62响大6時叫做讀過下書,娶老婆一定又要搵番過讀過下書,咁睇中99.而62又cheap到去check佢係咪讀書,學校有99資料咁62 ...

對上一代嚟講, 不願意離婚是為仔女, 其實都可以理解, 佢地通常都生幾個, 一個女人學識唔高又真係苦了兒女.....
有時我都有諗, 如果我真是要行到呢步, 我是否真的可以俾到幸福BB, 講真C6又唔係衰到打我或出去滾, 只係經常當我係出氣袋, 做咩都係我唔啱, 但我都唔係好蝦會反擊, 不過到最後都是我容忍, 只係唔想BB生活在吵鬧中....(離咗D題) 講真自己本身搵得唔算多, 要離婚條數真係計唔掂, 公屋我過額, 租屋, 請工人, 日常開支, 水電, BB學費....etc. 我唔想BB因為自己嘅錯誤而受苦(C6在我生之前對我好好的)而家我工作之餘都好多時間照顧BB, 如果離婚就唔可能啦!!!

子爵府

好媽媽勳章

基本上成頭家係99撐起,層樓都係99一個俾首期/供,佢絕對有能力自力更生.,偏偏死願離婚.62自己賺果份一蚊都無貢獻過屋企,淨係自己買煙買酒,兩個仔由細到大一件衫都買過俾佢地.反而d仔大個就由佢地買屋企野.所以兩個仔同62感情麻麻,我c6仲唔同佢講野,所以屈埋一齊未必對下一代好囉.

原文章由 cherie109 於 08-4-22 18:43 發表

對上一代嚟講, 不願意離婚是為仔女, 其實都可以理解, 佢地通常都生幾個, 一個女人學識唔高又真係苦了兒女.....
有時我都有諗, 如果我真是要行到呢步, 我是否真的可以俾到幸福BB, 講真C6又唔係衰到打我或出去滾, 只 ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

洋房

女人真的是辛苦呀.
離婚後真的要顧及很多事情.
經濟,bb,親戚,父母,朋友,工作..
雖然如此,我還是很慶幸自己是女孩.
雖然以上的全是非人所能承受,
但若果最後真的能承受下來, 真的是一個超強女性.

所以我以媽媽為榮!
單親媽媽不要放棄呀, 你的仔女一定是以你為榮的!

子爵府

好媽媽勳章

.....................................
都係del,唔想講sorry

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-4-23 22:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至