自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以家間間學校都係用普通話教中國語文
明明廣東話教中文
為什麼要人用普通話教中文
字就繁體
寫又唔見佢用簡體
真係幼稚園操定普通話
唔係上小學搞唔掂

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:以家間間學校都係用普通話教中國語文明明廣

原帖由 tingtingalex 於 15-01-02 發表
明明廣東話教中文
我小朋友間小學只係一至三年班每級其中只有兩班係普教中。 都不是間間小學

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

引用:Quote:原帖由 tingtingalex 於 15-01-02 發

原帖由 gracelam 於 15-01-02 發表
我小朋友間小學只係一至三年班每級其中只有兩班係普教中。 都不是間間小學

...
我地個間全校都係

珍珠宮

tingtingalex 發表於 15-1-2 10:01
明明廣東話教中文
唔係間間小學都全用普教中, 有D只有精英班先有, 小朋友好快習慣, 不過如果日常唔係普通話又或者父母都唔識普通話就難攪D, 只可靠補習或小朋友天資啦! 其實中文科已經比其他科目難, 再加埋普教真係死得!

子爵府

有同感. 我好怕小朋友第時唔識d中文字既廣東拚音.

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tingtingalex 發表於 15-1-2 10:01
明明廣東話教中文
我小朋友果間都係普教中, 我又覺得ok喎. 佢地好易上手, 學多樣語言都無咩唔好, 現在係香港工作上都會接觸內地人, 就算OFFICE也要對內地人, 對佢地將來都係好的.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:真係唔明中文科點解咁

我都唔鍾意普教中,所以我選左間粵教中的小學。

珍珠宮

我無小朋友,但個日見侄仔拎本中文書讀普通話先知有普教中呢樣嘢,我覺得好奇怪,遲d會唔會望住個字唔識讀廣東話讀音?

伯爵府

原帖由 tingtingalex 於 15-01-02 發表
明明廣東話教中文
如果可預見普通話應用會愈嚟愈頻繁,我覺得早d應用仲好。對於學習書面語會更有幫助添。(因為好多學生平時社交,無論口講定上網,都用慣口語,其實真係好難學好中文)

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我女讀天主教女校,廣東話教

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我仔學校係2班普教中,2班粵教中。我仔其實由幼稚園開始就上普英班,我揀普教中係因為可以學埋普通話,同幫助寫作文,因為寫中文文法同用字跟普通話。

我仔上左咁多年普通話,都唔會話唔識講廣東話,因為我地日常生活都係講廣東話。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 tingtingalex 於 15-01-02 發

原帖由 ungoobee 於 15-01-02 發表
如果可預見普通話應用會愈嚟愈頻繁,我覺得早d應用仲好。對於學習書面語會更有幫助添。(因為好多學生平時 ...
同意,我覺得無問題,習慣左就ok。

水晶宮

引用:我仔學校係2班普教中,2班粵教中。我仔其實

原帖由 Freesia_cat 於 15-01-02 發表
我仔學校係2班普教中,2班粵教中。我仔其實由幼稚園開始就上普英班,我揀普教中係因為可以學埋普通話,同幫 ...
雖然日常溝通係廣東話,但因為讀書用普通話,所以有時有d字小朋友未必識得廣東話發音。

我會間中同佢地用廣東話讀報紙,會有幫助。

大宅

引用:我無小朋友,但個日見侄仔拎本中文書讀普通

原帖由 Rubik 於 15-01-02 發表
我無小朋友,但個日見侄仔拎本中文書讀普通話先知有普教中呢樣嘢,我覺得好奇怪,遲d會唔會望住個字唔識讀 ...
會…用詞都會改變。舉例:我愣了一下。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 15-01-02 發

原帖由 YuYuMother 於 15-01-02 發表
雖然日常溝通係廣東話,但因為讀書用普通話,所以有時有d字小朋友未必識得廣東話發音。

我會間中同佢地用 ...
我仔日常睇書講嘢根本就用廣東話,係上堂先用普通話

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔中意用普通話教

珍珠宮

明明廣東話教中文
第1, 唔係間間學校都以普教中,我仔間學校已經唔係。

第2, 唔明普教中點解要同簡體字聯繫埋一齊,台灣人講國語都係學繁體字。

識睇識寫簡體字確實係多一種便利,但香港教育最好都係用返繁體好d, 始終繁體字先係中國字之始

水晶宮

引用:Quote:原帖由 YuYuMother 於 15-01-02 發表

原帖由 Freesia_cat 於 15-01-02 發表
我仔日常睇書講嘢根本就用廣東話,係上堂先用普通話
我明白。

我意恩係讀課文,讀到某d字未必識讀,因我地平時講口語同讀唔同。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 15-01-02 發

原帖由 YuYuMother 於 15-01-02 發表
我明白。

我意恩係讀課文,讀到某d字未必識讀,因我地平時講口語同讀唔同。
個別字會有,不過大致上都無問題。

YuYuMother    發表於 15-1-2 14:02

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:tingtingalex+發表於+15-1-2+10:01+

原帖由 企鵝BABY 於 15-01-02 發表
我小朋友果間都係普教中, 我又覺得ok喎. 佢地好易上手, 學多樣語言都無咩唔好, 現在係香港工作上都會接觸內 ...
我女下年讀英普幼稚園,70%英,30%普。

首頁

尾頁

跳至