跳至

首頁

尾頁

大宅

最近想換樓。一家三口。想問下有冇jm住翠林閣?好住嗎?

大宅

我住緊,好住

大宅

回覆:mayjojo 的帖子

請問你咩方向?靜嗎?管理如何?

禁止發言

回覆:翠林閣

大宅

回覆:sbbleung 的帖子

我住第一座,廳望出係大埔泳池,管理都ok...管理員個個都做咗好耐

珊瑚宮

畀面勳章

引用:我住第一座,廳望出係大埔泳池,管理都ok..

原帖由 mayjojo 於 15-01-06 發表
我住第一座,廳望出係大埔泳池,管理都ok...管理員個個都做咗好耐
即係B或C室,7百幾呎或622呎 (建築),向西北。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:最近想換樓。一家三口。想問下有冇jm住翠林

原帖由 sbbleung 於 15-01-04 發表
最近想換樓。一家三口。想問下有冇jm住翠林閣?好住嗎?
基本上嗰度算實用,廳冇窗台,得房有窗台,亦唔係好大。景觀OK,唔會有遮擋。不過有一處要留意係大廈維修問題,已經爭抝多年仍未有結果。

大宅

回覆:小可愛11 的帖子

知唔知之前大概傾左幾多錢

珊瑚宮

畀面勳章

引用:請問你咩方向?靜嗎?管理如何? +

原帖由 sbbleung 於 15-01-06 發表
請問你咩方向?靜嗎?管理如何?
管理費約$1.3/尺寸,唔算平不過肯定唔貴。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:知唔知之前大概傾左幾多錢 +

知唔知之前大概傾左幾多錢
冇資料,不過呢幾年佢哋逐啲逐啲整,都整咗好多,而家最大係外牆維修。

大宅

回覆 小可愛11 的帖子

渠都換埋?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:回覆+小可愛11+的帖子渠都換埋?

回覆 小可愛11 的帖子

渠都換埋?
已換

大宅

Thx

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

如果買的單位沒有換水喉,一定要花錢換,否則放出來的水是朱古力色。
買樓時可搵管理管何主任問下各單位的參考換水喉價;因為喉路不同,價錢相差很大。

如果選第2座,住客多數由停車場及垃圾站出入,不太方便及雅觀。

第一座向安基司低層,曰間可能被對面安基司玻璃幕牆太陽反射。

子爵府

回覆:翠林閣

第1座正門則有個垃圾房, 環境麻麻

大宅

回覆:mayjojo 的帖子

想問下你,大廈有冇買火險架?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:想問下你,大廈有冇買火險架? +

原帖由 sbbleung 於 15-01-14 發表
想問下你,大廈有冇買火險架?
火險通常係妳做 mortgage 時,銀行要妳買埋,妳可以自己加保或家居保,唔關大廈事喎!

珊瑚宮

畀面勳章

引用:第1座正門則有個垃圾房,+環境麻麻

原帖由 LC116 於 15-01-13 發表
第1座正門則有個垃圾房, 環境麻麻
So far 經過唔覺太汚糟或有味

大宅

唔係喎。如果大廈有買火險,mortgage 時銀行係唔規定你買架喎

珊瑚宮

畀面勳章

引用:唔係喎。如果大廈有買火險,mortgage+時銀

原帖由 sbbleung 於 15-01-14 發表
唔係喎。如果大廈有買火險,mortgage 時銀行係唔規定你買架喎

我買賣樓宇咁多年,無論新舊樓宇,每次銀行都會要我買埋火險。

=============================
現時申請樓宇按揭貸款的業主,通常要為物業投保火險(除非大廈公契已為各單位購有火險),才能合乎銀行貸款合約規定。保險業人士指出,火險保費可按物業重建成本或按揭貸款計算,但火險只賠償物業的重建成本,而非按揭貸款金額,所以毋須投保超過物業重建成本的火險金額,多付不必要保費。業內人士建議,高價物業(超過300萬港元),適宜採用重建成本計算火險保費;反而中、下價住宅則宜採用按揭金額計算火險保費。

或者分開問題來看 , 單位本身有分外牆火險 , 這種火險一般是由大厦統一購買 , 再由各業主分攤 , 但只保障大厦外牆結構 , 因火災而做成的損失 .

而另一種是單位結構的火險 , 由業主自行購買 , 如果有按揭的話是必須要買 , 要是沒有按揭的單位 , 業主可能不會購買的 , 這種是保障單位因意外火警做成的損失 , 而且是針對單位結構性 , 即是說單位原先已經有的基建才會受到保障 .

保險

6.《建築物管理條例》其中一項條文授權業主法團為本身大廈購買火險或其他保險。依據該條例第 18(2)(d)條的規定,業主法團可酌情為本身大廈或其中任何部分購買火險或其他保險,並保持各項保險生效,保額以能使大廈恢復原狀所需的款額為準。新興大廈這宗個案說明了業主實有責任使本身物業得到妥善的修葺,而受害人亦有權得到適當的補償。因此,業主法團應認真考慮援引《建築物管理條例》所賦予的權力,為本身大廈購買合適的保險。

============================

首頁

尾頁

跳至