婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我當年我的99+好經典,禮金完全沒有問,+男

原帖由 Bebe_chiu 於 15-01-07 發表
我當年我的99 好經典,禮金完全沒有問, 男家寫左張佢哋覺得合意價錢支票俾我就算, 擺完酒後叫c6 問我D餅咭 ...
男家好「度」wow

男爵府

引用:中午 WEDDING PARTY 大概幾錢

原帖由 WinsomeHK 於 15-01-06 發表
中午 WEDDING PARTY 大概幾錢? 如果包小食有野飲 , 同影相
除非你淨請朋友,只想大家開心聚下,地方就算cafe包場都接受到既就另計。否則wedding party 好易出事,尤其請親戚,佢地人情照比,跟住話食唔飽。而且你咁搞都唔會好平,好平果d都幾失禮。如果budget有限又焗住要擺酒,你一係只擺幾圍算,一係正經經去酒樓搞,有人情cover返其實唔會好大開支 (provided that 你唔會用萬幾蚊去搵人拍照拍video, 租衫又萬幾二萬,化妝又八千咁就一定計唔掂)

禁止訪問

水晶宮

其實男女各請幾圍都差不多十圍,咁倒不如擺酒。

擺酒實際唔會用好多錢,因為有人情補回。
一想到要十幾萬找數,不要嚇怕。
得睇的擺酒心得:

酒席不要每圍過7千元, 婚展一定有的。
有的做推廣十席送一。

菜式方面唔會差,差只會係當晚的廚師有冇失手,
鮑,滲,翅,肚,失左水準,幾貴一圍都冇用,
一圍酒席堅決不改菜式升華版,不需加任飲紅酒,
椅套要免費送比你,旦糕免費送比你。
席前的小食吧,免費的送比你,
貼要免費送比你。
以上的要加錢先有,就不要或選第二間。

紅酒任飲每席都要最少加300十圍都省三千,
酒樓每席送2枝,自己去買多10幾都好夠LA,
紅酒不是貴就好,啱自己的口味就可以,
去樓上的紅酒莊,話要50蚊的左右,要甜定酸,
佢就會攞比你試。

揀酒樓先要問佢可唔可以尾數用信用咭,
唔得揀第二間,我當初用信用咭埋尾數,
但用信用咭埋數,你一定要佢係你落訂的紙寫明記得。

好處,你唔駛拆人情找, 先用咭埋左條數,回家後慢慢處理,
而且你唔駛擔心唔夠錢埋。又有積分。

一圍7千蚊正常情況下你可以收回4,5千,其實唔止,話
晒你請嗰D係好CLOSE的人,阿叔,大伯,表姐....黎飲都唔會比500的,
除非同事,唔熟的朋友,所以如果真的要貼每席最多要補1,2千。
拉上補下,基本唔駛補錢的。前提下,你的酒席唔好過7千蚊。

大宅

Depends 四大長老意願同budget lol
去年結婚,我地為上車所以唔擺酒。去左酒店cocktail 證婚,請左60個朋友,夜晚同長老家人擺左6圍晩飯,total約洗左十三四萬。又可以同最close既朋友分享,長老又開心。

Book 晚飯,同酒店講屋企普通晩飯,$6千幾一圍已經好好餸仲包房,抵好多

如果就budget既有證婚地方,一兩萬都有package。酒店就4萬至八九萬都有⋯⋯

男爵府

引用:回覆 RockMusicLover 的帖子我見有朋友去果

原帖由 WinsomeHK 於 15-01-08 發表
回覆 RockMusicLover 的帖子

我見有朋友去果間叫拉X特 , 佢影D相俾我睇都OK , 有D小食甜品咁 , 話一條龍包 ...
如budget真係超緊,又要做d\"野\"來令父母好受點 ,例如好似我朋友,佢當年有左結婚,父母得佢一個仔,佢父母好想有個機會比d親友黎賀佢地嫁女,但又無咩錢,想留返錢俾bb, 佢最後去左數碼港GP行禮連超簡單cocktail (只有汽水和自備美心蛋糕) 影相已包埋,包埋當天行禮婚紗,化妝和新郎禮服。三萬搞掂。而家唔知價,我咁清楚因為呢條橋係我比佢,我幫佢搵地方的,我勸佢千祈唔好就咁簽紙算,你去呢d地方搞,好好醜醜你太太都叫正正式式著左婚紗行左禮,又有親戚和最好的朋友見證,又影左相,第時唔會怨。

但呢d你預左無野食,無野飲,只能請50人,同埋人地多數不會做人情,但條數有得計亦易計。

大宅

引用:因為我同另一半上左車 積蓄唔多 打算結婚的

原帖由 waiwaiwan 於 15-01-05 發表
因為我同另一半上左車 積蓄唔多 打算結婚的話 請問而家禮金、酒席、禮餅的市價係幾多?

...
我個case係,基乎無收禮金,老公比左啲錢我媽媽爸爸買衫裝身,因為佢知道我地要用好多錢。
唐餅卡要左30張,酒席錢一圍都無要過,全部用黎找數。
但我知唔係個個屋企都接受我地咁

複式洋房

引用:Quote:原帖由 美之選468 於 15-01-05 發表

原帖由 QQfishma 於 15-01-05 發表
唔係掛,宜家酒樓起碼700,酒店1000啦

男爵府

回覆:請問而家禮金、酒席、禮餅的市價係幾多?

我四個月前買餅卡 二萬蚊五百張

公爵府

如果系會所擺酒.一圍大約幾多 ? (比酒樓貴定平?) 賓客來飲要封幾多錢禮金俾主人家 ?

首頁

尾頁

跳至