懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無媽媽曾經都用過從零歲開始既湊b方法,為bb定schedule 食玩訓,bb依家個半月,我為佢定既食奶時間係0800, 1200,1600,2000,最尾一餐係夜晚12點,每餐4安,佢每晚4點幾5點都會醒左,我好想幫佢戒夜奶,所以每晚都拖到佢朝早6點先餵兩安,因為根據書既原則係每朝第一餐都要定時(即係朝早8點),我咁樣做唔知啱唔啱呢?

同埋書話盡量黃昏後唔好俾bb訓,但每次整醒bb想同佢玩佢都會勁喊,所以都唔知點算好,有無媽媽可以交流下?

Thank you

伯爵府

戒夜奶都要睇BB日間食到幾多.
如果食得多又飽, 個半月大可以試戒.

定時食玩瞓係好習慣, 養成BB有規律, 會好湊D.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

複式洋房

回覆:從零歲開始湊b方法

我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?

別墅

回覆:pizzafat 的帖子

反而應該試下最夜嗰餐比多一兩安,咁可能可以捱到天光

男爵府

我之前都係夜晚加多一兩安比佢,慢慢就戎左,不過順其自然好D

大宅

引用:我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?

原帖由 phoebe222 於 15-01-06 發表
我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?
我生之前係公立圖書館借架

大宅

最尾個餐可以俾多1-2安咁多?個半月人仔食5安會唔會太多?

我都聽好多人講等佢順其自然戒,但又唔知等到幾時,所以希望返工前bb可以訓到天光

你地bb個時幾大可以一覺訓到天光呀?

男爵府

你每日夜晚加多一安比佢試下
盡量夜晚7點後同佢玩,唔好比佢訓,佢自然可以好快一覺到天光

大宅

個半月會唔會急左啲?我仔兩個半月先開始由夜晚11:30瞓到5點幾6點,之後我先開始拖下佢,3個月就由11:30瞓到7點左右。

之後再慢慢tune佢早啲食最後果餐。佢6個月左右就可以由10點瞓到8點。依家大個仔由9點瞓到9點

大宅

引用:個半月會唔會急左啲?我仔兩個半月先開始由

原帖由 amyzzzzzz 於 15-01-07 發表
個半月會唔會急左啲?我仔兩個半月先開始由夜晚11:30瞓到5點幾6點,之後我先開始拖下佢,3個月就由11:30瞓 ...
明白,請問你仔三個月前係11:30訓,咁夜晚個餐係咪11點食?有無加份量俾佢呀?

另想請教遲d佢可以訓耐d既,應點樣較番早last 個餐既時間呀?麻煩晒

大宅

引用:Quote:原帖由 amyzzzzzz 於 15-01-07 發表

原帖由 pizzafat 於 15-01-07 發表
明白,請問你仔三個月前係11:30訓,咁夜晚個餐係咪11點食?有無加份量俾佢呀?

另想請教遲d佢可以訓耐d既 ...
係11:30先食最後果餐,食埋瞓,都係12點左右先瞓到。慢慢將最後果餐早啲食,例如11:00食,見佢都可以瞓到7點幾既話就再早啲10:30食最後果餐咁囉。

其實我覺得戒夜奶冇得心急,佢地大大下會開始瞓得耐,你就知果陣先係同佢戒既best timing。加油呀!

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

06:00 AM
10:30 AM
3:00PM
7:15PM
11:30PM

BB 0-6個月最少食5次.
你12:00AM 下一餐8:00AM難左D

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

pizzafat 發表於 15-1-6 13:06
請問有無媽媽曾經都用過從零歲開始既湊b方法,為bb定schedule 食玩訓,bb依家個半月,我為佢定既食奶時間係 ...

我睇過, 佢D方法太理論, 參考一下還可以, 但唔好跟足. 我地同BB都唔係機械人, 有自己習慣同個性.

大宅

咁又係,我就係覺得好難跟足佢講既方法,多謝大家經驗分享

大宅

引用:Quote:pizzafat+發表於+15-1-6+13:06+請問

原帖由 wmkcnw 於 15-01-07 發表
我睇過, 佢D方法太理論, 參考一下還可以, 但唔好跟足. 我地同BB都唔係機械人, 有自己習慣同個性. ...
我都有買呢本書,但未睇,我仔仔本身係4-5oz 3小時一次,快個半月了,我呢日想慢慢改成4小時先,有時可以,有時3個鐘就勁喊,宜家都在努力中。書本上太理論,黃昏後要佢唔訓覺又同時唔扭唔喊,好似有啲難度。應該可以點?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

makkielau 發表於 15-1-7 15:21
我都有買呢本書,但未睇,我仔仔本身係4-5oz 3小時一次,快個半月了,我呢日想慢慢改成4小時先,有時可以, ...

BB 3個鐘餓喊, 就即係未可以4個鐘餵一次, 唔好勉強.

有D BB睡得少D, 咁咪多D同佢玩, 講故事OR播音樂俾BB聽, 幫佢放電, 又可幫助大腦發展.

始終每個BB都係獨特, 睇左D書都要試, 試過唔得咪隔一陣先再試.

有時真係唔得, 如果BB健康, 就由得佢.

例如我BB細食, 1 YR前未試過食到8安奶. 而家2YR, 每餐都只食半碗爛飯 (但建議食量每餐1-1.5碗飯, 唔計餸).
雖然偏瘦, 但健康就算, 我都唔迫佢食多D.

大宅

引用:Quote:makkielau+發表於+15-1-7+15:21+我都

原帖由 wmkcnw 於 15-01-08 發表
BB 3個鐘餓喊, 就即係未可以4個鐘餵一次, 唔好勉強.

有D BB睡得少D, 咁咪多D同佢玩, 講故事OR播音樂俾BB ...
你呀,有時候真係冇得勉強,所以我都係有時候三個鐘,有時候佢訓到就四個鐘,視乎佢情況,奶量都唔勉強,佢食到幾多就幾多,不過最多都係五oz左右。怕佢喊太多會有風,不過便便呢兩日嘛嘛,平時一日兩三次,呢兩日一日一次,同痾得辛苦,佢又好多屁放喎,可以點呢?thanks

大宅

回覆 pizzafat 的帖子

我bb 一個月多d,食奶時同你b一樣。我都係慢慢教緊戒夜奶,大家加油啦~

大宅

引用:回覆+pizzafat+的帖子我bb+一個月多d,食奶

原帖由 baby_kitty 於 15-01-08 發表
回覆 pizzafat 的帖子

我bb 一個月多d,食奶時同你b一樣。我都係慢慢教緊戒夜奶,大家加油啦~ ...
你bb依家半夜幾點醒呀?我好耐無試過連續訓4個鐘,好辛苦呀

珍珠宮

畀面勳章

唔好跟書湊b, 要睇返bb本身性格同情況,

書只可以參考,跟到就跟,bb唔受就算數

Bb唔係機械人,個個b都唔同架,

我個囡食奶夠準時過鬧鐘啦 而家就快兩歲啦,

間唔中都仲會半夜要食奶

果d理論係為左方便大人而設,唔係為左bb好而設....

首頁

尾頁

跳至