母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

日頭要姨姨湊,叫我泵多D等佢4小時食一次,但我埋身通常每兩個鐘,這樣會影響他越食越多嗎?我驚要追奶,而家緊緊夠阿B約兩個月大。

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

回覆:日頭樽餵、放工埋身

我又無喎,返工時佢4個鐘一餐,放工或放假我全埋身,佢2.5至4個鐘都搵食,我係度佢食得密d

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

我同你一樣每2小時埋身一次,下星期bb兩個月我都要番工了,我都苦惱要每餐比幾多安bb食,請問你而家叫姨姨一餐餵幾多安丫?

大宅

兩個月可以慢慢拉長佢食奶時間,當然拉長左,佢每餐要食多少少,我亞女無黃開始慢慢拉長,佢滿月時隔到2個半至3個鐘,兩個月隔到3個半至4個鐘,咁我返工時,佢已經穩定隔4個鐘,計返我返工,佢都係食三轉奶,即係返工泵一至兩次,再早晚餵完加泵就夠。

子爵府

回覆:fionalee668 的帖子

一歺100ml 3個鐘,EE話佢食到110-120拉長D時間

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

引用:一歺100ml 3個鐘,EE話佢食到110-120拉長D

原帖由 ho-liday 於 15-01-08 發表
一歺100ml 3個鐘,EE話佢食到110-120拉長D時間
bb一餐只需100ml頂3個鐘,就由bb話事。若果就以ee話食多啲可以拉長啲時間,無錯可能會拉長時間,但亦同時間增加bb胃部負擔(即是食大個胃),導致追奶情況日益嚴重。我以過來人之說,bb若果開始100ml頂唔到3個鐘,就此時需要50ml加上去,150ml頂到3個鐘就停,唔得就再加50ml,如此類推……

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

引用:兩個月可以慢慢拉長佢食奶時間,當然拉長左,

原帖由 joeymonster 於 15-01-08 發表
兩個月可以慢慢拉長佢食奶時間,當然拉長左,佢每餐要食多少少,我亞女無黃開始慢慢拉長,佢滿月時隔到2個半至3 ...

子爵府

回覆:小虎妹媽 的帖子

謝謝,係呀,追奶好大壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊