親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

wai001 發表於 18-2-26 19:27
四周外圍多童裝,巷內才多女裝

記得5,6年前去過一次,間間都話批發唔做零售,d款又好似旺中咁,唔知而家係咪都係咁。

珍珠宮

bonbon18 發表於 18-7-3 22:06
不太明白,如果我去3日兩夜,買72小時票是否已經包左來回機場? 定要另外再買票?
...

https://www.tymetro.com.tw/tymetro-new/tw/_pages/travel-guide/ticketson04.php

這種是:桃園機場捷運與臺北捷運聯合套票

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wai001 發表於 18-7-3 22:44

https://www.tymetro.com.tw/tymetro-new/tw/_pages/travel-g ...

你好~我想問呢,我8月尾會去3日2夜, 2大1小(7歲).大人買72小時票(600元), 那小童係咪都有這些票(會唔會有8折咁賣)?
因我見小童搭捷運有8折.

定小童都係分開機場捷運單程買, 再另用悠遊卡.(我們前2年有去過台北,有留起悠遊卡,不過都過左2年,唔知用唔用得.)

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wai001 發表於 18-7-3 22:44

https://www.tymetro.com.tw/tymetro-new/tw/_pages/travel-g ...
另外 wai001 大大~可否幫下眼,睇下我D行程, 有冇D地方值得去, 有D唔洗去, 令行程順路和玩得開心一點.

3日2夜, 2大1小(7歲)

第一日:
10:00am 搭飛機去台北
台北->西門酒店放行李->淡水(去滬尾餅鋪牛奶糖, 因我媽咪好鍾意食這間,知道我們去台北,就一定要我們買回來.....無法, 最緊要她鍾意....)

不會逗留太耐在淡水,買完糖,行一陣就回
台北火車站地下街 -> 師大夜市-晚餐+行街

第二日:
IFG遠雄廣場 (台鐵-汐科站)

南港 Citylink (台鐵-南港站)

五分埔->饒河夜市 (捷運-南港站->後山埤站)

雙連站 行去 台北火車站地下街
(那裡有書街, 我們一家都鍾意睇書, 點都會過去睇睇書.)

第三日:
西門行下, 下午再行下台北火車站買手信,野食.

6:00pm 去機場

7:00pm 應該搭9點幾機走....(未買機票^^")

因我C6只想hea, 所以都唔會去太遠的地方, 只係俾小朋友暑假尾搭下飛機外遊一下....
月中書展會去買下台北旅遊書睇下, 不過買得書黎, 我都係鍾意睇你們親身去過的地方計劃行程~親切道地好多~

珍珠宮

mlyuen 發表於 18-7-4 11:22
你好~我想問呢,我8月尾會去3日2夜, 2大1小(7歲).大人買72小時票(600元), 那小童係咪都有這些票(會唔會有8 ...

聯合套票,應該只有大人的一種,沒有小童的;因此要分開幫小童買桃園機場捷運票(機場第-航廈←→台北車站=NT$128)及台北捷運票(可用舊悠遊卡/一卡通,只需加值就可重新開通卡再重用)!

珍珠宮

回覆樓主:

★不過要特別注意的是:
Taipei Pass又好(北捷+雙北公車)、機捷+北捷聯票(只限搭機捷+北捷)又好,都係要幾日嘅每一日之內搭夠幾程先回到本,計唔掂或者根本打算到時先決定去邊同搭乜車,又或者只是點對點多嘅的話,其實就用返悠遊卡/一卡通算數,都OK冇咩問題。
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wai001 發表於 18-6-23 13:46
https://www.weekendhk.com/taiwan/台北捷運-24小時票/3/

我8月尾去吾知仲有冇?

珍珠宮

mlyuen 發表於 18-7-4 12:02
另外 wai001 大大~可否幫下眼,睇下我D行程, 有冇D地方值得去, 有D唔洗去, 令行程順路和玩得開心一點.:adore ...

Day 1: 10:00am機,抵達桃園機場,攪埋入境手續及取行李,快者12:15,慢者都要12:45左右以後,再坐車出台北車站酒店又要1個鐘。Day1當天只有半天,要去三個行程:淡水、台北地下街、師大夜市,似乎會好趕。(因捷運台北車站←→淡水站,都要40mins左右)。之後又要返地下街(行街、買書、打書釘…係好花時間的)。之後,又要再出捷運古亭站,從 4 號出口沿和平東路往師大方向走,需時大約 10 分鐘。
(☆純粹個人意見:第一天落機,其實已經幾攰,其實咁都會覺得幾chur!…要考慮清楚有幾多時間去幾多個點!)
https://web.metro.taipei/c/TicketALLresult.asp

珍珠宮

wai001 發表於 18-7-4 19:42

Day 1: 10:00am機,抵達桃園機場,攪埋入境手贖及取行李,快 ...

https://www.metro.taipei/cp.aspx?n=ECEADC266D7120A7&s=A965100AF27E50FF

臺北大眾捷運股份有限公司-票價及乘車時間
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

BLouie 發表於 18-7-4 19:30
我8月尾去吾知仲有冇?

https://www.metro.taipei/cp.aspx?n=CEF54168B23F73B4&s=9D540D31C5F81237

珍珠宮

回覆樓主:

請問西門町有冇居酒屋推介,謝謝

珍珠宮

creambb 發表於 18-7-9 20:02
請問西門町有冇居酒屋推介,謝謝

聚樂町日式居酒屋、大村武串燒居酒屋、西門靖居酒屋~武昌店……

wcpcelia    發表於 18-7-15 15:00

珍珠宮

wai001 發表於 18-7-9 20:53
聚樂町日式居酒屋、大村武串燒居酒屋、西門靖居酒屋~武昌店……

多謝你呀

男爵府

wai001我想請問您桃園機場坐捷運去台北車站7歲小朋友是否無得買小童飛架?要俾大人錢嗎?
坐捷運每班車密嗎?全程才半小時,點解咁多人要坐巴士嘅?先謝謝您的回覆.

珍珠宮

skso 發表於 18-7-11 14:37
wai001我想請問您桃園機場坐捷運去台北車站7歲小朋友是否無得買小童飛架?要俾大人錢嗎?
坐捷運每班車密嗎? ...

桃園機場←機場捷運→台北車站,大人單程票價:NT$160;小童:NT$128
(★仍然有很多人中意坐國光客運,包括我本人在內,因坐客運行李放車底,坐位亦較舒適,票價亦較便宜!)
http://www.kingbus.com.tw/ticketPriceResult.php?sid=119

男爵府

wai001 發表於 18-7-11 15:20

桃園機場←機場捷運→台中北車站,大人單程票價:NT$160;小 ...
wai001,明白了,好多謝您的回覆!

珍珠宮

skso 發表於 18-7-11 17:54
wai001,明白了,好多謝您的回覆!

不用客氣,舉手之勞!

珍珠宮

回覆樓主:

恐龍現身!新北市府周邊化身侏儸紀!

【2018新北市兒童藝術節-重返怪獸島】

活動時間:8/3-8/12
活動地點:新北市市民廣場+市府一樓大廳
活動網址:http://www.newtaipei-summer.tw/
[轉載※分享]

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

想問樓主,有兩個小朋友(3同11歲),有無台北燒肉同打邊爐推介(唔想食放題),thx

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

珍珠宮

chumimibbmama 發表於 18-7-22 23:09
想問樓主,有兩個小朋友(3同11歲),有無台北燒肉同打邊爐推介(唔想食放題),thx
...

https://kenalice.tw/blog/post/42742712

【懶人包】33家台北燒烤|燒肉|串燒|居酒屋|韓國烤肉實吃推薦(2018.05更新)
〖轉載※分享〗

首頁

尾頁

跳至