網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前,我見依度有好多姊妹買左國內牌子平板。想問下各位的用後評價。
1. 穩唔穩定?
2. 會唔會愈來愈慢?
3. screen 的靈敏度如何?
4. 同其他國際大牌子的平板比較,質量差幾多?
5. 哪一品牌較好?
希望大家盡量分享一下。謝!

翡翠宮

回覆:國內平板電腦tablet 評價

这个#聚划算团购#宝贝不错loyer/普耐尔 MOMO8W WIFI 32GB 8寸英特尔四核WIN8平板 2G现货(分享自@手机淘宝android客户端) http://tb.cn/6MMKrLy

幫同事買咗呢部momo8w,win8.1系統,32GB ROM儲存。喺公司試咗一陣,同桌面電腦無異,wifi上網,睇片都OK。當然速度就慢啲;個mon差啲,解像度較低,顔色唔靚,但對得住個價。

翡翠宮

回覆:lyh80115 的帖子

8寸台电X80H、酷比魔方iwork、华为 S8-701 驰为VX8蓝牙键盘皮套 http://tb.cn/eolFrLy

藍牙鍵盤同機套係另外買嘅,通用型,8寸左右平板都啱用。藍牙配對後用到無問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章

你可以去電腦商塲睇睇, 再去淘。煲劇一流。

大宅

引用:8寸台电X80H、酷比魔方iwork、华为 S8-701

原帖由 lyh80115 於 15-01-11 發表
8寸台电X80H、酷比魔方iwork、华为 S8-701 驰为VX8蓝牙键盘皮套 http://tb.cn/eolFrLy

藍牙鍵盤同機套係另 ...
買左未?我都想淘返yl

子爵府

lyh80115 發表於 15-1-11 12:29
这个#聚划算团购#宝贝不错loyer/普耐尔 MOMO8W WIFI 32GB 8寸英特尔四核WIN8平板 2G现货(分享自@手机淘宝 ...
人地話响大陸買平板好麻煩, 好多apps都裝唔到, 又冇Playstore, 請問有冇呢個問題呢? 點解決?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 lyh80115 於 15-01-11 發表8

原帖由 stepstepcy 於 15-01-13 發表
買左未?我都想淘返yl
收咗貨啦,嗰張係實物圖。機同鍵盤套分别喺兩間鋪買。

子爵府

對於我呢庭肥師奶, D大陸野通通係山寨。 稍為唔太山寨果D貴到傻

其實, 平板呢樣野, 近兩年我見D男士玩大D既牌子一樣好多埋怨, 華碩好多人用果D幾個月就老化, hp/dell就超多毛病, 我架新3*原來好多人買過發現全個系列都超多毛病(係得我果架有理4G LTE的款暫時未全軍覆沒咁話), 舊年D街坊都試過陪仔女去整新ipad好彩換到一架新的...

即使14年初買既大陸平板, 未壞用起上手感覺都係差D, 買比 我果塊貼住係香港行貨, 打去直情冇服務, 問理價錢又唔平, 感覺正一倒錢落海。

我身邊見的平板, 山寨通通會歸天, 即使部分大牌都聽到好多少毛病, 真心唔贊成大家浪費錢同心機

禁止訪問

引用:Quote:lyh80115 發表於 15-1-11 12:29 这个

翡翠宮

引用:Quote:lyh80115 發表於 15-1-11 12:29 这个

原帖由 guigui82 於 15-01-13 發表
人地話响大陸買平板好麻煩, 好多apps都裝唔到, 又冇Playstore, 請問有冇呢個問題呢? 點解決?
...
平板真係少玩,手機買過幾部,包括自己用緊呢部。一般要root機,再用「谷歌安装器」裝返google框架及play store;除咗華為機,華為保留咗google框架,唔洗root可直接裝返play store。

不過上面我同事買嘅係win8.1系統,無play store嘅問題,等同家中電腦,電腦做到嘅佢都做到,但内地買會係簡體介面。

大宅

回覆:scotttlk 的帖子

點解我問依個問題呢, 是有原因架。
我而家手上用緊小米2 mobile。當初,同朋友一齊買,用左一段時間,保養期都未過,我們已發現問題多多。例如,touch screen 靈敏度,有時按了沒有反應,有時又會超靈敏。影相就仲差,focus左仲衰過冇focus. 依d問題係初期係冇架,用用下先浮現。
而我對上一部手機是sony, 除左慢,真是冇小米出現的問題。唔通真係一分錢一分貨?
小米都算國內名牌呀。

我未用大陸平板同其他大牌android tablet,所以想問下其他姊妹的用後感, 會唔會用左一段時間後有問題?

翡翠宮

回覆:國內平板電腦tablet 評價

小米出名平啫,論質素華為、聯想、魅族手機好過佢啦,香港都有行貨,宣傳少無乜人識,而我用嘅酷派都唔錯。

數年前用過部昂達平板,一千樓下,粗用咗一段時間我覺得都唔錯,最後壞咗係因為從高處墮下。
而家啲平板幾百蚊,平平哋試玩下無壞,質素好啲就千零蚊,我就睇中昂達v891w,windows8.1加Android雙系統,64GB儲存,可加sd卡,解像度都唔錯,畀多10元幫你root埋,睇下啱唔啱用:
Onda/昂达 V891w 双系统 WIFI 64GB 8.9英寸 英特尔Win8平板电脑 http://tb.cn/TE9tSLy

大宅

回覆:lyh80115 的帖子

咁如果只係行android,又有咩好介紹?

別墅

引用:小米出名平啫,論質素華為、聯想、魅族手機

原帖由 lyh80115 於 15-01-14 發表
小米出名平啫,論質素華為、聯想、魅族手機好過佢啦,香港都有行貨,宣傳少無乜人識,而我用嘅酷派都唔錯。 ...
我都睇緊呢部,好唔好用?

翡翠宮

引用:咁如果只係行android,又有咩好介紹?

原帖由 hithit 於 15-01-18 發表
咁如果只係行android,又有咩好介紹?
NOKIA N1,配置唔錯,高解像,鋁合金薄機身,好似幾正!逢星期四搶購,不過要用代充支付寶或内地網銀付款。
http://www.flnet.com/Pages/ProductShow/ProductDetails.aspx?pidno=2010111007179

男爵府

引用:小米出名平啫,論質素華為、聯想、魅族手機

原帖由 lyh80115 於 15-01-14 發表
小米出名平啫,論質素華為、聯想、魅族手機好過佢啦,香港都有行貨,宣傳少無乜人識,而我用嘅酷派都唔錯。 ...
我宜家就係用緊華維,係csl 行貨買的,2580,4g,7吋,可以打電話。我覺得同我之前部3* tab有得揮呀。 係個mon唔夠3*靚,不過佢個mon都唔差的。

男爵府

Lenovo S5000-H - UMPC/Tablet 平板電腦
處理器: MTK8389 QC 1.2GHz, 顯示屏: 7吋,
硬碟: 16GB, 記憶體: 1GB, 作業系統: Android 4.2
香港都有行貨,行貨參考價 HK$1170

大宅

引用:Quote:原帖由 hithit 於 15-01-18 發表咁如

原帖由 lyh80115 於 15-01-25 發表
NOKIA N1,配置唔錯,高解像,鋁合金薄機身,好似幾正!逢星期四搶購,不過要用代充支付寶或内地網銀付款。 ...
nokia n1都是心水之選,幾時先有香港行貨呀。

男爵府

聯想S8 和 華為的榮耀X1 是平板手機市場中比較出色的兩款產品,是聯想平板S8更勝一籌 .

聯想S8,屏幕為8英寸的IPS屏幕,分辨率為1920x1200 ,還支持杜比音效有著雙揚聲器的配備,搭載的英特爾處理器的性能更強,能夠更好的運行大型3D遊戲。

華為榮耀X1則選用了一塊7英寸的IPS屏幕,分辨率同樣為1920x1200 .

男爵府

國產智能機狂攻高檔
2015年將大幅增加中高檔智能手機的出貨佔比。
http://the-sun.on.cc/cnt/finance/20150128/00434_030.html

首頁

尾頁

跳至