自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

見到JM 的post,關於幾耐洗一次沖涼毛巾,我就想問下你地幾耐開一次洗衣機?

我一家四口,平均每日開一至兩機。

1)睡衣、校服是否每日洗?
2)洗面的小毛巾、窗簾、毛公仔會放洗衣機洗?
3)有無熨床單?是否鋪好床後才熨?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:幾耐開一次洗衣機?

每日

小肥楊    發表於 15-1-12 16:32

水晶宮

一家三口,大概兩日開一至兩機,睇天氣做野。

未有校服,睡衣就日日換,但未必日日洗。
毛公仔會放如洗衣袋入機洗。
床單唔會燙。

男爵府

回覆:Minnie2010 的帖子

一家五口,每日一至二機!床单每星期洗一次,不會熨!天气好再不定期洗被袋。我揀洗衣機一定要有快洗mode !

象牙宮

Minnie2010 發表於 15-1-12 06:29
見到JM 的post,關於幾耐洗一次沖涼毛巾,我就想問下你地幾耐開一次洗衣機?
我一家四口,平均每 ...

每日 2-3口人, 几乎 一星期 5次.
1. 毛巾, 大/小
2. 抹手布. 抹桌布
3. 床單 (2). 每周
4. 被套 (3). 窗帘 (3) 每月, 每周限一件
5. 家電上之蓋巾/ 布 每周
6. 柜上之蓋巾 / 布 每周

-------------------------------------
1)睡衣、校服是否每日洗? 校服 daily
2)洗面的小毛巾、窗簾、毛公仔會放洗衣機洗? weekly
3)有無熨床單?是否鋪好床後才熨?, 床單摺成四分熨.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

差唔多日日開,夠半機就開 (因師傅話唔好放到機滿,好易壞)。

同埋遇著濕度高先唔開機。

水晶宮

因為1-5都返工。
所以weekend 先開。

珊瑚宮

引用:見到JM 的post,關於幾耐洗一次沖涼毛巾,

原帖由 Minnie2010 於 15-01-12 發表

每日兩机,一家三口,

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Minnie2010 於 15-01-12 發表

公爵府

三口,一星期兩次,一機深、一機淺!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一家四口,一日一機
睡衣不是天天洗,校服就天天洗
床單一星期洗一次,無熨……

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通常2,3日至開1機,因為我地3個人都係獨立洗開,唔洗洗衫既日子又好天既話就洗床單

公爵府

我同老公兩個人,每日都會開機。

屋企衫兩套,睡衣兩套,老公返工的恤衫西褲同襪,我返工的打底衫,有時著出面而可機洗的衫同裙,仲有兩個人的內衣。仲未計唔係日日洗嘅毛巾同床單。洗衫一日都不能少!

鐘點姐姐雖然一星期來5日,但我老公好唔鍾意人掂佢d衫,所以洗衫係我每日而唯一會做嘅家務。依家不知幾熟手。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又想問下~

你地係要換床單先洗(即要換喇,洗左浪乾即用),定之前已經洗好左幾套,放係柜到要時先換

我就係想換先洗,晒完香噴噴又有太陽味就最正

男爵府

回覆:Minnie2010 的帖子

平均計一日一次

男爵府

引用:見到JM 的post,關於幾耐洗一次沖涼毛巾,

原帖由 Minnie2010 於 15-01-12 發表

1係每日洗
2拎去洗衣舖
3係舖前先燙

男爵府

2日左右

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

每日
新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

每日1 - 2機,睡衣,校服日日洗,總之著過就洗,係有d褸唔好經常洗,先會著2 - 3次先洗

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

每日

首頁

尾頁

跳至