自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+melody228+於+15-01-12+發表

原帖由 yanyan25h 於 15-01-12 發表
我知離婚佢一定唔想,其實我都唔想,但我已忍無可忍,宜家只有問佢,實質條數有幾多,剪卡,收起提款卡等, ...
佢今次係爆煲想搵你填數,所以話你知?

啲男人真係爭唔落,唉,樓主,你要堅強、冷靜!

請勿打招呼~

大宅

引用:Quote:原帖由+jj0922+於+15-01-12+發表萬幾

你都好知價喎!
如果放左佢,應該搞得掂。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 yanyan25h 於 15-01-12 發表

原帖由 melody228 於 15-01-12 發表
佢今次係爆煲想搵你填數,所以話你知?

啲男人真係爭唔落,唉,樓主,你要堅強、冷靜!
佢唔想比我知,只係係家中“汁”野時發現!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 melody228 於 15-01-12 發表

佢唔想比我知,只係係家中“汁”野時發現!
當一個男人對某事瘋狂,仲要關乎錢,真係可以好恐怖。我認為玩前既首要條件係有閒錢,否則同賭無分別。如果唔至一次,可能我都會好似你咁絕望。我唔敢叫你離婚,只可說,如果我係你,都會唸離婚。祝你同老公有完滿既解決。

男爵府

回覆:今日心情好差

叫佢cut 晒d 咭啦

男爵府

購物狂
購物慾失控,便是心理病的一種,心理學家或精神科醫生稱這行為做「購物狂」(Shopaholic)、「強迫性購物」(Compulsive Buying)或「沉溺性購物」(Shopping Addiction)。

過度、不適當的購買和花錢的習慣,或不能抗拒地購物,而物品大多是不必要,便有「購物狂」的傾向。

購物狂嚴重程度分級︰
1. 過度購買(Excessive Buying):買多過需要的;
2. 問題性購買(Problematic Buying):購買超過收入及預算、「先使未來錢」;
3. 病態性購買(Pathological Buying):產生心理困擾和功能失調,影響自己及他人生活,這些病人必須尋求幫助

心理治療
1. 洞見取向(Insight Oriented):讓患者明白問題與成因,了解個人能力有限。
2. 認知行為治療法(Cognitive-behavioral Therapy):
.鼓勵購物時挑剔揀擇。
.設每月消費限額,購物前預設清單。
.改變生活節奏,採用其他紓緩情緒方法,避免因壓力而導致購物。
3. 如到了病態階段,則有可能與生理因素有關(血清素失調),應立即尋求專業協助。

===============
精神科專科醫生麥基恩醫生出席「與情緒共舞2013脫『癮』而出」的講座時提及購物狂的成因、定義、心理反應和治療。
http://www.tdww.org.hk/1/130306.asp?id=130306

================

全球5%人是購物狂
根據醫學調查,在全球人口中,約有百分之五的人是「購物狂」,這病症是衝動控制障礙症的一種,與酗酒、濫藥和失控偷竊相似,病因與腦部血清素不足有關。
精神科專科醫生丁錫全表示,病人最早階段只是過量購買有需要物品,但病情惡化後,會變成「為買而買」。病人除吃藥外亦要接受認知行為治療,訂下行為守則,控制使用金錢,如每日只帶一日所需的金錢,且不用信用卡等。此外,家人不應代因胡亂購物欠債的病人還債。
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100911/00405_001.html

===========
有心理專家認為,購物狂的背後,其實是抑鬱症作怪
http://hd.stheadline.com/living/ ... =2750&srctype=p

公爵府

引用:Quote:原帖由 LoveChild 於 15-01-12 發表L

佢既觀念係買黎炒,不是砌,係有上升空間,亦有炒價,但放買需時,而且look卡買,還息都還死

...
想問樓主c6有冇賺過錢?

伯爵府

可以幫佢還百萬,咁樓主搵得都唔少,所以佢更有持無恐。

子爵府

樓主,相信你老公都係病態買野,不如揾日你語重深長同佢傾下,帶佢去睇醫生,我覺得可以好㗎;另外,你唔好再幫佢還錢呀,只會助長佢。btw, 你老公罪不至於要離婚,樓主加油呀

公爵府

引用:Quote:原帖由+littlelittlepra+於+15-01-12

買到欠債了,連我都唔記得幾多次,甘多年,我幫佢還,冇一百萬,都有八十萬,仲未計佢自己還

...
下?買lego欠成百萬?佢係米病態?要醫架

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 yanyan25h 於 15-01-12 發表

原帖由 piv 於 15-01-12 發表
想問樓主c6有冇賺過錢?

男爵府

BK Milk勳章

可以坐低傾嗎?正等如有d媽咪鍾意買衫,話極都唔聽的。
會唔會因為你同呀囡溫書,令自己好攰而諗埋一邊?
兩公婆出去走一趟玩下,希望可以平息到啦!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

男爵府

BK Milk勳章

我剛同佢傾完,其實係發狂鬧佢同打佢,數目足以令我手震,我唔想講幾多,我腦袋—片空白,我知我打從心底係唔想離婚,因為兩個囡,頭家搞成甘,真係有d想死……

子爵府

佢可能係病態購物, 你應該帶佢去睇精神科醫生, 如果仲係無得救就考慮離婚

伯爵府

引用:Quote:原帖由 LoveChild 於 15-01-12 發表L

佢既觀念係買黎炒,不是砌,係有上升空間,亦有炒價,但放買需時,而且look卡買,還息都還死

...
叫佢放舊果d,應該升左好多。

子爵府

yanyan25h 發表於 15-1-13 00:04
我剛同佢傾完,其實係發狂鬧佢同打佢,數目足以令我手震,我唔想講幾多,我腦袋—片空白,我知我打從心底係 ...
你發狂地同佢傾, 佢係聽唔入耳的! 只會覺得你唔明白佢~冷靜下來, 總會有方法!
帶先生去睇精神醫生, 由專家帶佢走出li個購物癮, 咁先可以真正解決問題

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:yanyan25h 發表於 15-1-13 00:04 我

原帖由 huiwo太太 於 15-01-13 發表
你發狂地同佢傾, 佢係聽唔入耳的! 只會覺得你唔明白佢~冷靜下來, 總會有方法!
帶先生去睇精神醫生, 由專家 ...
係我知道佢欠債幾多之後就發狂甘打佢同鬧佢,宜家冷靜之後隻手好痛……

禁止訪問

熱血勳章

子爵府

我老公都玩玩具,咁贵嗰啲係難賣的,如果打7/8折,都可以賣走套返的本嘅,上yahoo 放賣吧
点賺都唔夠俾信用卡息率

大宅

成百萬既lego 都要好多位擺喎。
如果你c6 肯賣返出去既就吾好離婚,賣得幾多得幾多拉。
可能有病先會咁,再傾下

首頁

尾頁

跳至