論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

當我炒佢好定當佢自己辭職好?

伯爵府

你是否從agent處請,如是,你打電話問佢地怎解決.

男爵府

當然係佢自己辭職啦, 重要簽齊文件, 叫佢賠一個月通知金添呀

大宅

啱啱工人又話想做返,佢話都係諗清楚唱喎.但今曰激到我最嬲嗰個唔係佢而係佢呀媽!点解?因為佢呀媽係hk做咗over 10yrs,成咗精,佢個女同佢講係我道做嘢嘅情况,佢竟然歪曲晒佢個女嘅意思!如佢個女因做嘢慢所以很遲先可以食飯,佢呀媽竟話我唔比反佢食 又話我セ嘢屋企要曰曰清潔曰曰洗厠所,因佢只須take care一個popo,根本就free到痺,所要就話我克薄佢個女,仲有好多好多,点解我知佢咁講呢?因agent打比佢想了解吓点解佢個女会辭職,点知佢就係到炒媽拆蟹,agent講返比我知個情况時,我嬲到忍唔住即收線問個印,点解你呀媽会咁講?我好嬲咁問,佢就話佢只係少少比佢呀媽知,佢呀媽就会諗d負面嘅嘢喎﹔我同個印講,你又無話佢知你唔駛take care bb 同3.5ages kids呀,兩個都係太太揍,唔駛買餸,飯一week2或3次仲要太太 先生幫手呀,你只係做清潔呀?如果連清潔都唔嘅,咁我請你嚟做セ呀?由1130pm佢同我講話想留係到做到1245pm,我無應承佢住,我話你呀媽麻煩屈我,容セ易佢報警話我禁固你ga,你聽曰同agent講la,因agent已打好封信比佢簽.所以e+我都唔知点?個印都不是太差,但我怕佢呀媽麻煩,比d意見唔該,急﹔急﹔

別墅

Is she the first time in HK? How old is she?

It seems your maid doesn't have idea of her own (it's a bit difficult when she has a mother that negative). I would let her go if I were you. Even if she stays this time, how can you guarantee that she won't resign again in the future? 一個人有離心就it's not worth keeping, especially she has such a troublesome mother.

If you decide to let her go, make sure all documents are signed properly and the whole process is recorded, otherwise your maid's mother might do something irrational.

My maid came less than a month ago and has resigned 3 times. I did not keep her the last time she said she wanted to quit. Now I have to look for another one.

Good Luck!

珍珠宮

樓主, 冷靜D, 由衣家開始, 咩對話都好, 準備手機錄音, 引導佢講真話, 對答中你唔好鬧佢, 有晒証據, 比agent聽, 咁就冇人可以屈到你~

引佢講係佢遲職唔做, 講清楚咩原因唔做, 講明遲職要賠咩比你, 引佢講[好] or [知道], 最好拍抵佢!! 到時佢呀媽想屈你? 發夢啦!!

不過小心, 佢都識拍底or錄底你架, 言行舉止要小心! 呢D人唔好要啦, 都唔係撈架!!

禁止訪問

男爵府

唔好要啦, 有一次會有下次, 她咁隨便話唔做即唔志在啦, 她仲有後盾, 煩死.. 不過你又會無左筆錢..

首頁

尾頁

跳至