樓市動向

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

如題,請各jm解答,萬分感謝:kissyo

大宅

回覆:體恤安置有的選區嗎?

男爵府

選區要搵社工幫手,要有充份理由

大宅

回覆:wingwing515 的帖子

已有充分理由,但社工唔多肯幫手,醫生已肯填寫房屋果份表格。我覺得社工蝦我
因佢一直講唔係洗腎人仕冇的優先,一經街工助理搵社工主任後,跟開個社工先着緊返

大宅

回覆:harryliu0123 的帖子

我都係社工跟緊。。。佢講明唔可以簡區我小朋友有過度活躍加自閉症我有抑鬱個仔轉校有困難佢都話幼稚園轉校影響唔大所以唔成可簡區既理由而且體恤安置已經好幫我地所以更加冇區簡!要派20樓令以上既屋。。我覺得有樓可以離開已經好好所以唔敢唔想同冇心機去再問。。

複式洋房

想問大家:本人想申請體恤,但父母由本人6-7歲兩人離婚後母已離開家,到9-10歲父又離開埋!我有家姐同妹妹!三個相依為命我同妹妹感情要好!到宜家我同妹妹各有小朋友,但我地兩個又係單親媽!妹妹巳上樓!我自已腎病,情緒病!仔仔有過度活躍症+專注力不足!我可五可以申請時要求選區同妹妹同邨或附近呢?

大宅

引用:想問大家:本人想申請體恤,但父母由本人6-

原帖由 yanki07hk 於 15-01-27 發表
想問大家:本人想申請體恤,但父母由本人6-7歲兩人離婚後母已離開家,到9-10歲父又離開埋!我有家姐同妹妹 ...
問房處

珍珠宮

harryliu0123 發表於 15-1-25 09:30
已有充分理由,但社工唔多肯幫手,醫生已肯填寫房屋果份表格。我覺得社工蝦我
因佢一直講唔係洗腎 ...
叫醫生幫手寫邊區,方便覆診同洗腎宜家D社工冷血架,好鐘意講風涼話

珍珠宮

我要一個家 發表於 15-1-27 09:07
我都係社工跟緊。。。佢講明唔可以簡區我小朋友有過度活躍加自閉症我有抑鬱個仔轉校有困難佢都話幼稚園轉校 ...
你仲未上樓既?我記得好耐之前同你傾過,果時你NO已經就到架?

大宅

回覆:_candy_ 的帖子

比人取消咗囉。。。

侯爵府

睛靈勳章

回覆:我要一個家 的帖子

点解?

大宅

回覆:Meisuen 的帖子

伸請前買保險唔知要報冇報到。。。2百幾蚊紅利。。仲有番工果度。。。總之覆雜但冇爆數都死咗

男爵府

引用:我都係社工跟緊。。。佢講明唔可以簡區我小

原帖由 我要一個家 於 15-01-27 發表
我都係社工跟緊。。。佢講明唔可以簡區我小朋友有過度活躍加自閉症我有抑鬱個仔轉校有困難佢都話幼稚園轉校 ...
話就話好大機會會派92年前落成嘅樓,但我13年搞體恤安置都好好彩派到03年落成嘅樓,仲要樓層同座向都好好,仲近地鐵站,所以好睇彩數,不過你已經比我好,起碼你仲有你c6喺身邊,而我呢一年,由有個家成個家散左,啱啱上個星期頒埋絕對離婚令....我以前本身都有抑鬱,雖然停左藥,我都好擔心自己返發,不過我信天無絕人之路,因為我起碼仲有個女,你唔好灰心呀,你仲有家人咖,我地一齊加油撐落去丫

大宅

回覆:肥皮晞晞 的帖子

多謝你本身番番工抑鬱都好啲啲。。但一知道炒油又跌番落谷底。。冇心機個天跌咗落黎。。。老公都算係咁湊住兩個但同佢傾唔到計因為佢唔明。。成日話我好忟。。痴線。。我真係好傷心。。我好想近番呀媽但佢堅持唔肯同埋個仔好難轉校所以都係希望社工可以安排番盡量住到沙田區希望得啦。。。其實依家我連行多步路都唔想提唔起精神好灰成日想死咗就算覺得自己好冇用。。做人真係好辛苦。。冇工番冇錢買奶粉冇錢交學費。。我唔想攞綜緩好擔心搵唔到工。。點解我做唔番以前既我。。點解我咁廢

大宅

引用:Quote:我要一個家 發表於 15-1-27 09:07 我

原帖由 _candy_ 於 15-01-28 發表
你仲未上樓既?我記得好耐之前同你傾過,果時你NO已經就到架?
我由09年等到依家啦

大宅

我要一個家 發表於 15-1-28 16:26
伸請前買保險唔知要報冇報到。。。2百幾蚊紅利。。仲有番工果度。。。總之覆雜但冇爆數都死咗

...
保險有紅利咁都會查到? 就算查到補返報都唔得?

男爵府

引用:多謝你本身番番工抑鬱都好啲啲。。但一知道

原帖由 我要一個家 於 15-01-29 發表
多謝你本身番番工抑鬱都好啲啲。。但一知道炒油又跌番落谷底。。冇心機個天跌咗落黎。。。老公都 ...
唔好咁唸自己啦,你嘅感受我好明白,因為我都經歷過抑鬱個階段,知道感覺係唔好受,但你要唸下,如果你有事,你老公,你個仔,仲有肚入面個個點算呀?你唔係冇用咖,只係而家個難關未過到啫,好快會雨過天晴,將來你會好幸福咖!千祈唔好灰心呀,你一定要撐落去.....我曾經都唸過捱左咁多年為左個男人為左個家付出咁多到頭來話冇就冇,好灰心好想死,但死真係解決唔到問題,仲會令愛你嘅人傷心,信我啦,過渡期黎咖咋,有信心一定捱得過咖....加油呀,呢度仲有好多jm撐你咖!總之你要記住,你唔係孤單一個咖.....

珍珠宮

我要一個家 發表於 15-1-28 16:26

...
有無上訴呀,陰公,無入黎呢到一排,你竟然被人取消

珍珠宮

肥皮晞晞 發表於 15-1-28 17:38
話就話好大機會會派92年前落成嘅樓,但我13年搞體恤安置都好好彩派到03年落成嘅樓,仲要樓層同座向都好好, ...
其實話就話92年前,我係隔離討論區傾開,有人派新樓添跟本好睇個社工點寫,我自已都攪過,見識過

珍珠宮

我要一個家 發表於 15-1-29 12:48
多謝你本身番番工抑鬱都好啲啲。。但一知道炒油又跌番落谷底。。冇心機個天跌咗落黎。。。老公都 ...
你上左房署見識員未?試下再同社工講要選區,我個夠話無得選區,「小」完之後又有

首頁
12345...8

尾頁

跳至