親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

謝分享!

侯爵府

mercurycc 發表於 15-9-7 12:27
謝分享!
謝欣賞.

男爵府

引用:以下是我2012年一家四口去日本賞櫻的行程:3

原帖由 dillon 於 15-01-26 發表
以下是我2012年一家四口去日本賞櫻的行程:
3/31 香港 -> 福岡
4/1 福岡 (舞鶴公園, 福岡市民防災中心, 機器 ...
你好,請問我4月去福岡7日,2大加2歲小朋友,不會自駕無車牌,因為不知情下已經訂左6晚博多酒店,想即日來回九洲動物園、阿蘇火山,可行嗎?另外仲有咩行程提供,感謝

侯爵府

baby_112 發表於 16-2-4 18:47
你好,請問我4月去福岡7日,2大加2歲小朋友,不會自駕無車牌,因為不知情下已經訂左6晚博多酒店,想即日來 ...
福岡位置適中, 即日來回很容易. 你可以買張3天北九州火車證, 可以考慮以下地方:
1) 小倉+門司+下關 (博多->小倉 特急50分鐘. 這段不可坐新幹線)
2) 別府 (博多->別府 特急2小時, 在別府可以選擇去別府地獄或九州動物園, 要去晒兩個可能唔夠時間)
3) 熊本+阿蘇 (博多->熊本 新幹線35分鐘, 熊本->阿蘇 70分鐘)
4) 長崎 (博多->長崎 特急少過2小時)
5) 豪斯登堡 (博多->豪斯登堡 特急少過2小時)
6) 佐賀縣的旅遊點

以下地方不必用火車證
1) 福岡景點
2) 唐津

男爵府

引用:Quote:baby_112+發表於+16-2-4+18:47+你好

原帖由 dillon 於 16-02-04 發表
福岡位置適中, 即日來回很容易. 你可以買張3天北九州火車證, 可以考慮以下地方:
1) 小倉+門司+下關 (博多-> ...
好像太多地方,怕帶住bb 去唔到咁勞累既行程

侯爵府

baby_112 發表於 16-2-5 16:35
好像太多地方,怕帶住bb 去唔到咁勞累既行程
1-6都是一日遊的建議, 如果你買3天火車証, 只能選擇3個, 其餘日子在福岡, 福岡有很多地方玩.

男爵府

引用:Quote:baby_112+發表於+16-2-5+16:35+好像

原帖由 dillon 於 16-02-05 發表
1-6都是一日遊的建議, 如果你買3天火車証, 只能選擇3個, 其餘日子在福岡, 福岡有很多地方玩. ...
如果買三日pass可以點去?

侯爵府

我會建議1日去別府, 車站有去八地獄的觀光巴士, 行程2小時, 回到車站可以坐巴士去九州動物園, 45分鐘, 要早從博多出發, 動物園關5點.

1日去熊本+阿蘇, 可以坐新幹線+ASO BOY特色火車, 上得阿蘇火山口的基會很微.ASO BOY不是日日有.

1日去豪斯登堡 , 或小倉+門司+下關; 去豪斯登堡輕鬆D.

男爵府

引用:我會建議1日去別府,+車站有去八地獄的觀光

原帖由 dillon 於 16-02-06 發表
我會建議1日去別府, 車站有去八地獄的觀光巴士, 行程2小時, 回到車站可以坐巴士去九州動物園, 45分鐘, 要早 ...
6晚都住博多,因為已比曬酒店$
星期六出發
Day 1 落機-博多、天神
Day 2 Aso boy , 阿蘇火山 (星期日)
Day 3 九洲野生動物園
Day 4 熊本城-熊本辦公室
Day 5 豪斯登堡
Day 6 福岡市購物-麵包超人館
Day 7 福岡市- 晚上機走

帶2歲小朋友去,每日即日來回,趕到嗎?還可能加插由布院嗎?

侯爵府

baby_112 發表於 16-2-14 04:37
6晚都住博多,因為已比曬酒店$
星期六出發
Day 1 落機-博多、天神
撘火車很方便, 也很舒服, 即日來回無問題, 而且小朋友可以在火車睡覺.

假設你每日9點離開博多:
1) 去別府1小時45分, 11時前到別府, 坐40分鐘巴士去九州野生動物園, 12點前到, 可以玩5小時, 動物園關5點, 之後坐巴士及火車回博多, 晚上8時前到.
2) 去豪斯登堡1小時40分, 出車站過條天橋就是樂園, 可以玩到天黑才回博多. 要注意最後一班回博多的直接車開出時間, 好似5,6點左右, 之後要到早歧轉車, 多10分鐘左右, 可以去到晚上8,9點.
3) 博多去熊本坐新幹線35-40分鐘, 之後可以去阿蘇, 以下是我2011年夏天的時間表:
10:26熊本乘Aso Boy觀光火車,11:43抵達阿蘇,
12:00乘巴士從阿蘇到阿蘇西轉纜車上阿蘇山
14:??乘巴士從阿蘇西去草千里
15:??乘巴士從草千里去阿蘇

16:47離開阿蘇乘九州橫斷特急返熊本, 17:54抵達熊本.

阿蘇山開的機會很微, 只去草千里可以用少個幾鐘, 可以早些返熊本.草千里可以望到火山. 有時間可以去熊本城, 熊本辦公室在市中心, 妳可以查查開放時間, 看看可不可以同一日去晒.

男爵府

Thx

侯爵府

baby_112 發表於 16-3-28 04:23
Thx
玩開心d, 明天我也出發去九州.

男爵府

dillon 發表於 16-3-28 20:11
玩開心d, 明天我也出發去九州.

回來分享!我4月中先出發

侯爵府

baby_112 發表於 16-3-28 20:17
回來分享!我4月中先出發
一定, 今次我去的地方不是太熱門, 但都離福岡不遠, 最多2-3小時車程.

男爵府

dillon 發表於 16-3-28 22:34
一定, 今次我去的地方不是太熱門, 但都離福岡不遠, 最多2-3小時車程.

大宅

侯爵府

回覆 SIOB 的帖子

Thanks.

首頁

尾頁

跳至