烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用柏翠mini整包,每次整出來的包都是上軟下實,即包頂好淋好軟,一按就扁,但包底就比較硬,同實。
邊度出左問題呢?我想整得均勻d, 有咩方法?
我用水(含蛋)125g,面粉(韓粉)180g, 杏仁粉40g, 牛油18g, 比例正確嗎?

大宅

回覆:面包機整包一問

我之前講得唔清楚,即是面包頂部的密度低而且鬆軟,中間至底部的密度高,好似未熟透咁。有冇姊妹知點解?

大宅

hithit 發表於 15-1-28 01:54
我用柏翠mini整包,每次整出來的包都是上軟下實,即包頂好淋好軟,一按就扁,但包底就比較硬,同實。
邊度 ...
太多水....韓粉用水62~64%...日本粉先用70%水...
加多10g奶粉個包會正d...

即水用量=(180+10)*0.62=118g...

用水量最好用目測...成粉團後搞果時個底唔好有粉漿...兼有約一寸黐邊...

還有一招, 就是唔好落牛油及酵母, 用和麵mode先搞粉團15 min...

跟住才落牛油及酵母, 用正常mode(我用歐式/柔軟)去做包...

大宅

我都是用柏翠....不過是大機....8990...

以下是我常用的食譜, 整提子包.....每次都實成功....

韓粉: 280g
蛋+水: 188g
奶粉: 20g
糖: 25g
鹽: 2g
即發酵母: 3g
油/牛油: 20g
提子: 20g

扣起牛油及酵母, 用和面mode先搞粉團15 min...目測水份確定正確...

完成後落牛油及酵母, 用歐式/柔軟 mode做包....

男爵府

以前用大陸粉200g粉用140g水,而家用韓粉都係用到110g水,韓粉真係唔咁受水

大宅

cc4321 發表於 15-1-30 22:12
以前用大陸粉200g粉用140g水,而家用韓粉都係用到110g水,韓粉真係唔咁受水 ...
韓粉用少過60%水, 焗出黎的包, 唔夠鬆軟, 及發唔起咁....

首頁

尾頁

跳至