懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係住响屯門,但對屯門醫院有d恐懼,有d朋友就話廣華同瑪嘉烈好,大家可唔可以比d意見我邊間生好d?

大宅

回覆:醫院的選擇

你有地址??我就瑪嘉烈,貪近,同埋覺得間間醫院都有好有唔好

別墅

回覆:lingling0903 的帖子

有聽朋友講屯門好左好多, 揀間近你待產既會好啲

大宅

睇下你運氣,政府間間醫院都有好有唔好,又會有實習醫生,除非你去私家生可以自己選擇醫生,咁就有分別了!

複式洋房

地址都係諗住揾屋企人借架咋,其實屯門就係方便,但我有屋企人响個度小產過,有d驚!

複式洋房

唔好意思呀,因為我係第一胎,咩鬼都唔識,我想問如果我簡瑪嘉烈生,咁產前檢查所有野係咪都要出去架?!

男爵府

回覆:lingling0903 的帖子

應該會係,如果你登記瑪嘉烈,一般要去返瑪嘉烈或附近母嬰健康院(我係QE,所以主要去返醫院),如果你本身唔係住或公司瑪嘉烈附近,真係要考慮下,一嚟每次檢查要山長水遠(臨生前要每個星期去), 二來有咩事要入院,又係山長水遠。

男爵府

選邊區就會係返邊區檢查...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

邊間都有風險,我寧願揀近自己,到時生得要去唔方便自己地點風險仲大

大宅

生仔邊間醫院都一樣架啦,小產未必關醫院事!我覺得最緊要近,方便自己,方便家人!

複式洋房

剛有BB,第一胎,乜都唔識,之前都迷茫邊間醫院生嘅問題
上網大部分話QE好,聯合,瑪嘉烈,威爾斯口碑各有參差,
屯門基本不置好評,所以即使本身住元朗都一味想誇區生

最後,同老公和屋企人商量過之後,
都係覺得應該選擇最近屋企嘅醫院生比較好,
一來,方便家人照顧,
二來,萬一突然要生嘅時候都唔駛山長水遠去醫院,
加上剛好身邊有遇到兩個2014年係屯門醫院生完嘅朋友都話幾好
所以最好都係決定係屯門醫院生

我相信每一間公立醫院嘅標準係一樣,
只不過有時係真係要睇彩數,
比喻,你要生嗰時會唔會咁啱遇到好多人要生,令醫院嘅人好忙等等
至於有些突發事嘅風險更加係無從預計的
所以我會覺得媽媽應該盡量放鬆心情
而且比多啲信心自己同身邊嘅人
相信生B一定會順順利利!

加油!各位準媽媽!

首頁

尾頁

跳至