跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好呀...^^
我既~寶貝仔~9月29日出世嫁
出世時重7.1

男爵府

Hi ChriSty_LLK,

My baby was also born on 29 September. His weight was 3.825 kg.

複式洋房

kiwi_kiwi
好開心呀,大家個b都同一日出世
你係咪自己全職揍b嫁?
我係自己揍嫁,係一位23yrs既媽媽

男爵府

Hi Christy_LLK,

I am a working mum. Need to earn money for my son mah

You are very young I am a 高齡產婦 when deliver my baby

Does your baby eat good? My baby drinks milk is ok (240ml for every 4 hours) but for congee is just so so. Now, he will have congee in the afternoon, but can only eat half baby bowl and I need to give him 120 ml milk to supplement. These few days becasuse 2 teeth are coming up, he does not have the appetite for food and milk.

大宅

終於有29/09Post,等左好耐la!
大家好!我是29/09孖媽,有1對孖女
BB出世時1個2.34kg1個2.04kg

大宅

我丫b又係9月29日出世嫁!我響威記生的,佢仲未出牙丫等待好心急丫!不過佢已經食緊兩餐大人碗o既糊仔同粥仔了!

複式洋房

kiwi_kiwi
你又要返二又要湊b咪好辛苦囉,我個~寶貝仔~一日飲3餐milk+2餐粥仔+水果(小食),依家23磅喇 佢仲未識坐得好懚,只係成日都轉身同放野入口咬!!!

TWINSCHERRY
nice to meet u 嘩..so gd 呀!你有一對孖女,咁你係咪全職湊bb嫁?佢地一

複式洋房

kiwi_kiwi
你又要返二又要湊b咪好辛苦囉,我個~寶貝仔~一日飲3餐milk(8安)+2餐粥仔+水果(小食),依家23磅喇 佢仲未識坐得好懚,只係成日都轉身同放野入口咬!!!

TWINSCHERRY
nice to meet u 嘩..so gd 呀!你有一對孖女,咁你係咪全職湊bb嫁?同佢地出街咪好支力囉?係呢..佢地一日食幾多餐嫁?我個~寶貝仔~日日5點幾就訓醒,我見其他人既bb都可以訓到7-8點先起身既,真點唔知點先可以令佢訓晏d呢?

emilywpy
mice to meet u 我個仔起聯合出世嫁,10月1日就出得院,生完佢仲好精神唔眼訓,到d護士話可以落地時,我周圍行tim^^
唉我個仔都係仲未出牙仔呀,我都好期待仍出牙仔呀 你係咪自己湊b嫁?係呢,你個b朝早訓到幾點起身嫁?我個b5點幾就起身,唉....

男爵府

我BB已出了下面兩隻牙,現在上面兩隻門牙正出緊,感覺到他很忟,口水長流,不停食手,希望出完呢兩隻門牙,可以抖抖。

我BB在威記出世,都算大隻B,出世到現在都是90的生長線。但他睡眠很少,夜晚10時多才睡,但早上6時已起床,害我長期缺乏睡眠

TWINSCHERRY,好羨慕你有一對孖女,照顧一定很辛苦啦,但有双倍快樂。

別墅

me too! my girl is small size bb!! now only 15. she drinks 8oz milk two times per day n congee two times!!

大宅

原文章由 chriSty_LLK 於 08-5-20 14:49 發表
kiwi_kiwi
你又要返二又要湊b咪好辛苦囉,我個~寶貝仔~一日飲3餐milk(8安)+2餐粥仔+水果(小食),依家23磅喇 佢仲未識坐得好懚,只係成日都轉身同放野入口咬!!!

TWINSCHERRY
nice to meet u 嘩..so ...

chriSty_LLK

你好啊我都係10月1日出院,我仲記得當時好多大陸媽媽9月29日生完9月30日就"拍拍聲"係咁趕出院了!我聽到佢地話要響10月1日國慶前趕返上去如果唔係會好多人喎.....mouth:

係丫!我係全職媽咪,我自己一手一腳湊,有事要出街又唔可以帶丫b的話我媽就會黎幫我手湊,我奶奶雖然住我樓上,但我怕佢幫我湊一陣就會話幫我湊大個仔,所以我唔會搵佢幫我了,好彩我個仔都唔算好痴身,陌生人抱一陣都得(但如果過左半個鐘頭都見唔到我就唔得了)係夜晚訓覺時一定要我陪,平時都鍾意同daddy玩,但講到訓覺肚餓同埋入夜之後,剩係得我攪得掂了

我丫b平均夜晚9點左右訓,但其實我發覺一定要迫佢訓先得丫!我試過唔迫佢訓佢可以零晨1點半都唔訓丫!!但迫佢訓呢,夜晚8點訓都無問題,仲可以訓到第二朝7-8點添!

我丫b6個月大時就只係下午食一餐糊仔,發覺佢幾鍾意食之後就午晚都食,好快就午食糊,夜食粥仔了!又好快發覺佢唔鍾意食稀的粥,佢鍾意食"傑"d的,但佢又唔知自己未出牙喎!咁我唯有"顏"爛d軟飯俾佢食羅,至於奶我就唔知佢食幾多了,因為我仲餵緊人奶呢

TWINSCHERRY

你好丫!我好"恨"有女丫!你仲有2個添!好羨慕啊!希望我下一個係女啦

kiwi_kiwi

唔知響威記我地有無見過面呢?我訓21號床,順產區

別墅

各位好, 報到先!

我係在職媽咪, 一放工就衝返屋企~

我b女都係威院出世架!
佢都未出牙仔, 好心急~

你地係咪第一胎? plan 緊生番個細佬/妹比bb未呀?

複式洋房

chichi
我係第一胎嫁,禙甫痛左一陣就好快生左亞b出黎喇,
我都想生好多個細佬/妹陪亞b,但係好多人都話唔好生,因為真係好大責任,比心機揍大一個就算wormouth: 所以我都唔知點好?

emilywpy
係呀,大陸媽媽聽到我可以出院,佢地就係咁問護士幾時出得院呀,佢地都係要趕返上去wor..

好開心大家都係全職媽媽,你覺唔覺得辛苦呀?!但我唔係24hrs揍住佢,因為有我媽媽幫我手湊,我都係同你一同樣無比c6既媽揍,原因係我唔太鍾意佢(生完亞B後),唉..我仲要係同佢一齊住tim,真係相處好同住難呀,依家等緊屋中,所以我亞b大多數都係住起我媽媽屋企,我要日日朝早都搭車返我媽媽屋企揍亞b,令到c6好少日子見到亞b,我又唔可以同c6講我唔想亞b比佢媽媽見咁好,所以都唔知點好?!

我亞b都係9點左右訓,但唔知做咩日日5點幾就訓醒...我想訓練佢可以訓到7-8點先起身呀,唔知有無方法呢?
嘩.. 你好掂呀,仲餵緊人奶,我餵左一個月就無餵喇...因為唔多奶,所以飲milk(森永)

大宅

原文章由 chriSty_LLK 於 08-5-21 14:58 發表
chichi
我係第一胎嫁,禙甫痛左一陣就好快生左亞b出黎喇,
我都想生好多個細佬/妹陪亞b,但係好多人都話唔好生,因為真係好大責任,比心機揍大一個就算wormouth: 所以我都唔知點好?

emilywpy
係呀,大 ...

chriSty_LLK
我覺得都好辛苦o下,而我真係24小時揍佢呢,有時都覺得好倦家家有本難念的經,我就極度唔鍾意我奶奶的,不過我就會直接同c6講,谷谷埋埋我驚會一發不可收拾
不過你係同唔夾o既奶奶一齊住,我都想像到你有幾唔鍾意,唯有希望大家都可以快d搬離奶奶o既五指山啦(我都好望可以搬遠d丫)

至於訓練丫b可以訓到7-8點先起身,我諗都好有難度,我只係可以訓練佢早d訓咋,不過朝朝早都係丫b叫醒我的

我其實邊係掂丫,我都唔係全人奶媽次次餵完還是要補奶粉的,係頭3個月先係全人奶,之後丫b開始大食我又唔夠奶,我就唯有放棄我餵全人奶俾佢o既夢想.....同你真係有緣,我係補森永的丫!

我好想要個女丫!所以我諗如無意外我會生多個的,雖然生丫b真係好鬼痛,(我真係"監生"生架!無任何止痛方法幫我,連笑氣條喉都一開始俾我扯斷左)但依家諗返都係好抵的,因為我真係好鍾意我個仔丫有左佢我前所未有咁滿足喔

係呢,唔知其他媽咪係咪9月29日係預產期呢?因為我睇過d報導話其實個bb o既發展係睇預產期不是出生日期的,即係話如果是早產的bb發展是可能比足月的慢少少,慢少少的"少少"就是丫b出生日同預產期的相差喎,唔知係咪真呢?

複式洋房

好眼訓...

[ 本文章最後由 chriSty_LLK 於 08-5-22 12:55 編輯 ]

複式洋房

回覆 #1 emilywpy 的文章

我覺得生完亞b後既情緒好波動嫁,一有少少就好激氣,唔知係咪無返工既關係呢?個人變得唔知點咁囉...我好想返工嫁,但係我又唔放心交比其他人揍(我屋企人又要返工唔可以同我24hrs揍b),但我又諗...如果生完亞b出黎做野,咁我咪miss左亞b成長既日子囉??咁我生亞b出黎為咩呢??? 唉...好矛盾
有時好多野唔鍾意又唔可以成日都同c6講wor,我驚講得多又會話我嫁啦~我會諗就算幾唔鍾意佢都好,話曬佢都係c6既媽,(有邊個鍾意人地話自己既媽不是wor),依家只好佢講既野唔岩聽既,咁咪當佢唱歌唔出聲囉...
我都覺得一見到亞b咩都心情好返,可能全副心機同精神都放起亞b,所以無咩時間令我諗其他野,
我記得生完亞b,有位護士姐姐走黎問我: 點呀感覺如何呀(....好痛+好驚呀...),你好好彩喇,人地痛十幾個hrs先生得出黎,你痛+埋生bb都係一個hrs(係呀,我都估唔到)仲諗唔諗住再生bb呀(唔喇,好恐怖呀又咁痛好辛苦tim)再過幾個或者以後你就唔會咁諗嫁喇...哈哈(唔會既..今次我經已怕怕喇)真係比護士姓姐姐講中,可能好多生完bb既媽媽都係有咁諗!!!
p.s.同你傾計我好開心呀...

大宅

原文章由 chriSty_LLK 於 08-5-22 12:53 發表
我覺得生完亞b後既情緒好波動嫁,一有少少就好激氣,唔知係咪無返工既關係呢?個人變得唔知點咁囉...我好想返工嫁,但係我又唔放心交比其他人揍(我屋企人又要返工唔可以同我24hrs揍b),但我又諗...如果生完亞b出黎做野,咁 ...

你超勁丫一個鐘!你丫b真係好錫好錫你呢!我40week時覺得丫b好似無咩點郁,驚驚地就去威記叫人睇o下,訓左一晚,醫生叫我出院,到左41week9月29日零晨4點開始有少少痛,但7點去到醫院就十度開哂,我仲以為我都算快,原來你仲叻丫!!

我都係唔捨得丫b俾人揍所以唔諗住返工,我好想睇到佢成長o既每一個第一次,所以我覺得要返工o既媽媽好偉大好犧牲,有邊個媽咪唔想睇住丫b日日咁大丫

奶奶o既野,唔開心過左就算,放響心度為佢唔開心其實好唔抵,不過我都學緊睇開d

未生丫b之前我係諗住生一個就算,但後來真係好想俾個伴丫b呢!而且俾d"挫折"佢,等佢學識同弟弟/妹妹分享分擔,第日大過佢地有咩事都有個親人商量o下(我同我老公百年歸老次後)都無咁孤獨嘛

大宅

Hello 大家好,

我阿 B 都係 9 月29 日出世, 我喺廣華生.
我要返工, 一放工 9 秒9 回家.

民房

Hello, 我個女都係9月29日威院出世, 個朝穿水入院開刀生架.

複式洋房

carmenpang
你好呀^^嘩...你開刀嫁,痛唔痛呀?

首頁

尾頁

跳至