烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手想學下有咩湯簡簡單單,2,3樣材料就可以滾到個湯?要岩小朋友飲既,最好有埋食譜同要整幾耐!thx

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

滾湯最簡單,咩料做法都差不多,最方便係菜湯,滾完個湯有得飲有得食。

首先水放幾片薑煲滾,唔駛太大煲架,你幾多人飲煲幾多碗差唔多。
水滾放菜入去淥(菜芯、菠菜、芥菜、潺菜等),加少少肉片,
肉片之前醃下(生抽、豆粉、油已經得),見到肉熟收火,
菜可以撈起當一味,肉如果唔過火可以食得埋,湯試下味,
淡就加少少鹽,菜芯肉片湯好甜架。

另一個下火嘅:皮蛋魚片魚肉湯都好方便。
芫茜洗淨唔駛切,用新鮮魚片就切片後用少許生抽、豆粉、油醃下,
皮蛋切開4份,薑片兩三塊。又係水加薑煲滾,加芫茜皮蛋滾一陣,
見到湯顏色變深就可以落魚片,攪一攪即刻熄火,蓋上蓋5分鐘,
開蓋飲得,魚片剛熟就好,太熟就爛晒。
可以用魚檔攪好嘅鯪魚肉代魚片,鯪魚肉通常已加調味(可問一下魚檔),
加D蔥花、芫茜碎、豆粉攪一攪,之後用匙羹將魚肉放入去滾水中,
淥到魚丸浮面就熟啦,魚丸可以食,湯又甜(試味再加鹽)。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:前世今生 的帖子

節瓜/冬瓜咸蛋瘦肉湯~節瓜/冬瓜去皮切粒洗淨,瘦肉出水,兩樣野加埋水入煲煲熟,最後放咸蛋滾多2—3分鐘,完成
蕃茄薯仔甘筍三文魚湯~ 蕃茄數個切粒,薯仔切粒,甘筍一大條切粒,三文魚切粒,蕃茄甘筍放煲加水煲滾放入三文魚轉慢火煲熟出味,完成

侯爵府

男爵府

回覆:新手想學滾湯

多謝咁多位jm,等我試下先,thx

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

rose-mag 發表於 15-1-29 03:29
滾湯最簡單,咩料做法都差不多,最方便係菜湯,滾完個湯有得飲有得食。

首先水放幾片薑煲滾,唔駛太大煲架 ...

謝謝教路, 等我星期日試下先 ~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

首頁

尾頁

跳至