懷孕前後

跳至

首頁
12345...45

尾頁

子爵府

回覆:瑪嘉烈順產漫長54小時陣痛超長產程分享~~

我都痛左36個鐘!

複式洋房

大宅

我10月20朝早見紅入院,22先生得岀,由2度開去3度真係好漫長

複式洋房

我考慮緊瑪嘉烈,一定追看

大宅

等你!期待!

男爵府

我預產期同你一樣係2月6號啊!不過唔同嘅係我第二胎,過兩日就係39wk,以為會早d啦,點知一d動靜都冇,我第一胎係38wk1,依家我反而想細b過多兩日出世做2月b

大宅

(續一.....去到產房辦手續)

去到醫院,可能老公就來做老豆,心情勁好,
明明只係$125既車費,佢比左$200個司機話唔使找,
真豪氣..........

之前聽瑪嘉烈講座教我地,如果有生產跡象,
就要去C座LG1報到,
即係o係C座PACIFIC COFFEE旁邊搭電梯便到。

去到產房,老公唔入得,只係比我自己入~~~

o的姑娘先請我坐低,又問o下我有咩生產徵兆,
做o的簡單既病歷查詢,問我攞身份證明文件,
收左母嬰健康院份o野......
搞左一輪手續同文件上既o野,就叫我等一陣........

醫院真係一個見盡人生百態既地方,
等候期間,都其實聽到好多o野.........

有一個孕媽媽,25週幾就入左來..........
原來佢中左水痘.........
私家醫生直接寫信轉介左佢來公立醫院..........
我o念佢可能要緊急開刀攞個bb出來........
不過bb得25週,存活率...........
後來我老公話比我知,佢o係產房外面見到佢o的屋企人個個喊晒......

另外又有個孕媽媽由佢一位年老既媽媽陪入來產房,
我聽到有姑娘話佢做咩要個老人家陪佢,
姑娘話:老人家咩都唔識,你叫佢陪你,都唔知係佢照顧你,定係你照顧返佢????
聽落姑娘有講得好有道理~~~~
不過呢個世界有頭髮,有邊個想做「喇呢」???
原來個孕媽媽根本冇o念過會入去產房,
佢只不過o念住去急症室睇醫生,
但佢老公長期o係大陸工作,陪唔到佢,先至由佢阿媽同佢來.....
不過我o念可能孕媽媽個bb又係有突發性問題,
所以佢先來左產房..........

o個一刻,我真係覺得自己好幸運,
原來懷胎十月,將個bb順順利利o甘帶到去呢個世上,
並不是一件理所當然既事!
而我卻是幸運的一個,真係要學識感恩.....

等左一陣,有個姑娘比左件病人衫我換,
紛紅色,前面扣紐既~~~
咦.....唔係紫色袍,後面綁繩既咩?
後來我先知道,原來佢地將會安排我入產前病房先,
所以著紛紅色,
如果之後轉去產房,先至會換紫袍~~~

換好病人衫,驗左尿蛋白,冇問題.....
等多一陣,就有幾個姑娘叫左我入左間房磅重,
之後上床度肚既大小,
最重要就係伸兩隻手指入我陰道check o下我子宮頸開左未~~~~

好不幸地,雖然我已經有陣痛,有見啡,
不過原來我子宮頸一度都未開過.....
即係話我應該短時間內都未生得住,
未生得住,政府醫院當然唔會比你霸住產房o的床位........
所以做完陰道檢查,
姑娘就叫左個姐姐帶我上左去產前病房,
等子宮頸開左先再落返產房~~~

p.s. 雖然我當時已經有2級陣痛,
但我都仲行得走得,出入自如......

(待續........)

男爵府

育兒性格勳章

回覆:yen1706 的帖子

別墅

好緊張, 追!

想知bb早出世係咪無先兆㗎哩? 就算密密去產檢都唔會預計到?

男爵府

54個鐘

複式洋房

寫得好詳細呀,繼續追post

複式洋房

大宅

回覆:yen1706 的帖子

大宅

再追

複式洋房

禁止訪問

珍珠宮

好緊張⋯追

大宅

留毛

珍珠宮

我大仔都係瑪嘉烈出世,我仲清楚記得當時所有細節,25號早上11點見紅入院27號下午都未有規律性陣痛,醫生想趕我出院係我死求爛i佢先話比我留多一晚⋯在產前病房見盡人情冷暖⋯為求早D比bb出世我整個下午都在爬樓梯,到5點左右終於開始有陣痛,7點大痛(5分一次)7:30頂唔順叫姑娘佢話得2度8點就3分鐘痛一次⋯再叫姑娘佢摸完話開咗7度叫我即刻打比老公⋯入到產房8:30我有聞笑氣(老公後尾講比我聽當時我死攬住唔放)其間我有暈咗斷片⋯仲聽老公講佢係我暈低時比姑娘趕咗出來話叫了醫生急救⋯醒來時bb已經出世了⋯不過產房姑娘比產前溫柔⋯

別墅

我預產期係2月17,宜家開始好緊張

首頁
12345...45

尾頁

跳至