家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我層樓要賣,有咩要注意?

而家住緊個單位要放,層樓係問政府借首置的(只用我老公的名義),今年7月至夠三年,請問有無人有類似經驗,有咩要留意呢?請指教!
如果地產帶d客上o黎睇樓,我可以做d咩令個客想買層樓?我層樓係細單位,只有一room一廳(原本是兩room的,打通了)
層樓賣o左後,我地一家三口會申請政府宿舍(因我老公是公務員)
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

複式洋房

Re: 我層樓要賣,有咩要注意?

我層樓都係問政府借首置的 (我同我老公都有名), 我都想放層樓, 因為供樓好辜苦, 又多o左個囡, 現想賣出間屋再申請公屋, 不過政府話我地用過佢地福利, 就唔可以再有申請公屋資格, 我都唔知點算好. 點解你老公係政府公務員可以申請政府宿舍?
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

侯爵府

sunflower

我老公都係公務員bor, 但係從無聽過佢話可以申請政府宿舍? 定係你老公係紀律部隊?

大宅

你地要在首置申請買樓,要房暑批左先可以賣要比$10,000手續費, 但樓價比買入價低唔想得幾多成可以申請追回$9,000, 而交吉期就要45日,希望的資料你地有用啦.

大宅

maybe sunflower's husband is high level people in gov't.

大宅

ivychiu,hinhinmummy,898998:

我老公唔係咩high level people in gov't,只不過係hinhinmummy所講的紀律部隊o者!
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

cchan:

你意思係咪話:層樓賣出價比買入價低時,可向政府申請返果$10000手續費其中的$9000?

侯爵府

sunflower

OIC, 佢地d宿舍好正的, 我老公個大佬就係, 住係荔枝角果個宿舍, 1000幾呎, 又有露台, 廚房又大, 到可以入邊開圍檯到得. d房又大wor. 真係羨慕你啦.

其實你應該一早就住宿舍, 再等公屋啦!(退休), 我大伯都係甘諗!

大宅

hinhinmummy:

你大伯一定係膊頭有花or當o左廿年差以上的police,如果唔係邊羅到d咁大同咁正ga宿舍oY!我老公年資好短喳,所以無可能羅到d咁大ga宿舍,你唔使羨慕我喎!
其實如果有得選擇,我就寧願住私人樓,希望第日有機會再買樓啦!

複式洋房

如果不是紀律部隊, 又不是政府公務員, 之前申請o左首置買樓, 是否不可以再申請公屋, 如果可以手續點做.

善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

大宅

sunflower

係呀,不過唔知要低過幾多成先可以退回

複式洋房

Hi ivychiu:
你用過政府的福利就永遠都不可再用,除非是你的子女自己申請啦!
因我之前都是用白表買居屋,本應諗住可賣左層居屋可申請公屋,但房署話不可以,話除非你的已離婚便可申請,好在我早二年已買番樓。

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問下, 我已經供左2年還款比房協(total供10年), 0甘如果我賣左層樓, 到時係唔係還番balance個數就得架啦?

大宅

Re: 我層樓要賣,有咩­n注意?

[/quote]http://www.housingauthority.gov.hk/b5/residential/prh/housingfamilies/0,,,00.html

11. 各項資助自置居所計劃,例如居者有其屋計劃、私人機構參建居屋計劃、重建置業計劃、可租可買計劃和置業資助貸款計劃等的前業主、聯名業主或前借款人均不得申請。但房屋署會特別考慮有以下情況而又符合其他申請公屋條件的申請書:
經法庭裁定破產;
陷入經濟困境以致需要領取綜合社會保障援助金;
家庭環境逆轉,例如離婚、家庭經濟支柱身故等;
家庭收入銳減,以致難以償還按揭貸款;
家庭面對健康或個人問題,但嚴重程度不足以令他們符合接受體恤安置的資格。

12. 現時各項資助自置居所計劃的業主、聯名業主、借款人(一人家庭除外),如已取消其有關的記錄,並符合公屋申請條件,便可申請登記在公屋輪候冊。
至於各項資助自置居所計劃的家庭成員,在取消其有關記錄後,只要符合公屋申請條件,便可即時申請登記在公屋輪候冊。

[quote]
ivychiu 寫道:
如果不是紀律部隊, 又不是政府公務員, 之前申請o左首置買樓, 是否不可以再申請公屋, 如果可以手續點做.

[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

首頁

尾頁

跳至