論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個工人十一月初來到,第一天已問我可唔可以開冷氣和出電話卡俾佢。我問佢:你好熱咩?佢話唔係。我同講佢唔會出電話卡俾佢。
來著頭几天,開晒熱水爐用熱水拖地,我問佢,佢話佢好凍,有D 流NOSE水。我話:你著短袖衫,我俾咁多冬天衫你,你都唔著,當然凍。
來著唔夠一個星期,佢己經有一部SAMSUNG 電話,天天好快洗晒碗,就入房講電話,細聲講,大聲笑。咁我唔理拉,做晒野....理得佢係房做乜。但問題來了,夜晚唔夠睡,日頭就係度釣魚。企係度都可以釣魚。佢話佢夜晚失眠,叫我俾安眠藥佢,第二天我立即同佢去睇醫生。
最搞笑,佢可以一邊餵我仔,一邊玩電話。我奶奶係度湊B,佢雙手插袋,坐係SOFA,好似大爺咁款。唉......吐血....
上個星期,佢話佢女入著醫院,要返去一個星期,咁我都明白做亞媽心情,好拉,俾佢返去,但佢話佢無錢買機票,無錢返去。
我話:我幫你俾住單程機票,返來你要自己買。呢個月未有得出糧住,因未到31號。佢係咁話OK,到佢就來走前一天,佢話要請兩個星期。頂,.......
到前天,我SENT MESSAGE 俾佢,叫佢記得買機票,佢回覆我:MUM,好似你答應著幫我買哦。.....

別墅

呢個係OVERSEA...未來香港做過。

臨去菲律賓時,問我可否俾二百元買朱古力俾佢個女,佢話佢身上得120元,喊晒口咁,唉,太心軟....俾著八百.....

男爵府

回覆 breadhappyli 的帖子

經典

大宅

回覆:無工人又唔得,請工人又俾佢激死

做3個月就比佢放假回鄉你應該預左佢晤返泥!

別墅

我而家諗緊幫唔幫佢買單程機票返來,如果唔幫,請新工人又要等2.5個月。人都顛。

別墅

回覆 noeyeC 的帖子

我唔放假俾佢,天天係度喊,同無心機做。

別墅

引用:呢個工人十一月初來到,第一天已問我可唔可

原帖由 breadhappyli 於 15-02-02 發表
呢個工人十一月初來到,第一天已問我可唔可以開冷氣和出電話卡俾佢。我問佢:你好熱咩?佢話唔係。我同講佢 ...
这個真的很差啊

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:回覆+noeyeC+的帖子我唔放假俾佢,天天係度

原帖由 breadhappyli 於 15-02-02 發表
回覆 noeyeC 的帖子

我唔放假俾佢,天天係度喊,同無心機做。
睇佢平時表現,只顧玩手機,係你奶奶湊b, 佢坐sofa, 唔見得佢有幾心機做嘢。樓主, 第一次請工人?你工人似僱主多啲,你被佢牽住走。
用短訊同佢講,走之前講得好清楚回程係佢自己買,亦要幾多號回港,要註明係佢自己應承的。如過咗回港日佢都唔返,就當佢自己resign . 你會保留追佢一個月嘅代通知金。千祈咪心軟,你已經做壞頭,再唔教有排你受。
Keep 住對話內容,如佢玩嘢,你有證據保護你自己。

別墅

所以我諗緊要唔要。

男爵府

佢食住上, 唔好縱佢 !!均均真真最好!

男爵府

呢個勁厚面皮喎,咁都忍?

大宅

引用:呢個係OVERSEA...未來香港做過。臨去菲律賓

呢個係OVERSEA...未來香港做過。

臨去菲律賓時,問我可否俾二百元買朱古力俾佢個女,佢話佢身上得120元, ...
你好好人,又多了一個traveller.....

大宅

引用:呢個工人十一月初來到,第一天已問我可唔可

呢個工人十一月初來到,第一天已問我可唔可以開冷氣和出電話卡俾佢。我問佢:你好熱咩?佢話唔係。我同講佢 ...
Why she has money to buy samsung...but no money to buy ticket????

別墅

回覆 markus128 的帖子

佢話手機係佢朋友俾佢哦

別墅

如果唔幫佢買機票,我請新工人又要等,兩個仔無人湊_

別墅

我奶奶一個人睇唔到兩個

男爵府

工人係唔好, 但樓主太放縱工人亦要負責任

你有冇信心佢返黎可以再收番緊重新教育? 如果唔得, 呢個工人要黎都無用.

男爵府

回覆:無工人又唔得,請工人又俾佢激死

你要有心理準備佢唔返,我第一個工人做得好好,做左半年,我同樣衰心軟,結果當然一去不返

別墅

佢話佢會返,但我要幫佢買機票。

別墅

回覆 littlerabbitmom 的帖子

你講得O岩。

首頁

尾頁

跳至