跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽:
 我囡囡剛剛四個月零十日,近兩三星期開始食奶少咗(平時食6zo而家常常食3zo就唔肯食),好似唔係幾開胃,boo boo 又乾乾地。藥房啲人教煲開奶茶沖奶,但是四個月飲得未呢?大家有冇意見?

大宅

其實我bb滿左月之後就每星期都飲一次, 我飲即沖那些, so far都無咩問題

別墅

我四個月開始都有俾開奶茶,兩星期一次,我去葯房買,$8分兩次,如果$10,分三次 我妹豬早個幾日都無胃口,見到枝奶就喊到好似俾人打,我都好擔心,但呢兩日又好咗好多,飲得晒,今日有餐重要飲多一安,所以你都唔駛擔心,我諗D人仔間唔中都會NAUGHTY,唔好擔心

[ 本文章最後由 miumiu1125 於 08-5-19 23:23 編輯 ]

大宅

Thanks miumiu:
我都煲比囡囡飲吓先!
原文章由 miumiu1125 於 08-5-19 23:22 發表
我四個月開始都有俾開奶茶,兩星期一次,我去葯房買,$8分兩次,如果$10,分三次 我妹豬早個幾日都無胃口,見到枝奶就喊到好似俾人打,我都好擔心,但呢兩日又好咗好多,飲得晒,今日有餐重要飲多一安,所以你都唔駛擔 ...

大宅

佩兒您好:
 原來開奶茶都有即沖咩?我真係見識少,請問在哪兒可買?是否可傳統煲出來的效用相同?

原文章由 佩兒 於 08-5-19 20:48 發表
其實我bb滿左月之後就每星期都飲一次, 我飲即沖那些, so far都無咩問題

大宅

厭奶

我個bb2個幾月就已經好似你個b咁喇 ! 初初食27-28oz 奶 , 2個幾月到宜家一日食得個21oz ! 我問個醫生 , 佢話有d bb好早就厭奶 ! 迫佢食都無用 ! 所以我之後無理佢,佢2餐食得少 , 下餐又會食返多d ! 呢家一日食返23-24oz , 我都有一星期比一次開奶茶佢飲,等佢開胃d同清熱,不過得飲完個一至兩日開胃左 !

大宅

我喺永安見到有啲即沖既開奶茶,我諗應該都ok掛,因為我都想買即沖嗰啲

大宅

我煲咗兩次比亞B飲,佢都係開胃得一日半日,不過佢好似特別鍾意飲,用開奶茶沖個枝奶,次次都飲清。唔知是否想轉吓口味呢?

複式洋房

今日第一次用開奶茶冲奶,佢第一餐一D都唔肯飲,第二餐就飲咗170ml(成支奶係240ml),唔知第三餐會飲幾多呢?

大宅

我都試過開過兩次俾我個b飲每次都係一日飲兩次,佢無0野喎....一樣係咁飲係咁飲......通常我見佢熱氣先會去買0黎煲俾佢飲....飲完塊面dd粒粒好快就消晒....

別墅

原文章由 pomama 於 08-5-24 14:12 發表
我煲咗兩次比亞B飲,佢都係開胃得一日半日,不過佢好似特別鍾意飲,用開奶茶沖個枝奶,次次都飲清。唔知是否想轉吓口味呢?

我妹豬第一次飲,飲咗第一啖後就無咮,個樣定晒,好似沈思咁,跟住佢就用咗15分鐘飲晒5oz奶,所以我諗佢地都會貪新鮮,試新嘢

男爵府

好媽媽勳章

我b女 一個月個時就比佢飲la...
如果自己保個d要來開奶佢會嘔(可能苦苦地)....
我buy沖個d(萬o買既)就ok(我飲過甜甜地)...一星期比佢飲一次 當水飲....到而家都無問題

[ 本文章最後由 happychu18 於 08-6-1 11:25 編輯 ]

別墅

我b都係飲即沖既~起初買煲0個隻,但帖落0的奶到飲一餐兩餐就唔要得, 佢又唔肯飲水, 咪乾脆轉即沖既, 就咁比佢飲, 唔加落0的奶到囉~~早上洗完臉先飲少少水~但因為隔日飲開奶茶(加水到120ml) 佢次次都飲曬架, 再加一日5餐奶,每餐實飲曬200~220ml, 而且日日有便便, 我覺得好好!!

男爵府

邊d即沖呀?咩牌子, 响邊樹買呀?細佬唔肯食奶絕食呀!

原文章由 JOESPHINE 於 08-6-8 15:37 發表
我b都係飲即沖既~起初買煲0個隻,但帖落0的奶到飲一餐兩餐就唔要得, 佢又唔肯飲水, 咪乾脆轉即沖既, 就咁比佢飲, 唔加落0的奶到囉~~早上洗完臉先飲少少水~但因為隔日飲開奶茶(加水到120ml) 佢次次都飲曬架, 再加一日5 ...

別墅

原文章由 bonnie1013 於 08-6-8 16:51 發表
邊d即沖呀?咩牌子, 响邊樹買呀?細佬唔肯食奶絕食呀!

我係藥房買存咋~叫"雙料開奶茶"...本來唔係好敢比阿b飲既, 但婆婆睇過話雙料仲好喎(因為多佐幾隻料)...就比阿b飲第一次, 佢飲落又ok喎

男爵府

我尋日又係去藥房問, 佢又係比呢隻我呀, 不過開左一次比細佬佢都係唔肯飲, 今日叫姐姐再開比佢飲, 希望好d啦~~

原文章由 JOESPHINE 於 08-6-10 09:49 發表

我係藥房買存咋~叫"雙料開奶茶"...本來唔係好敢比阿b飲既, 但婆婆睇過話雙料仲好喎(因為多佐幾隻料)...就比阿b飲第一次, 佢飲落又ok喎

子爵府

我C6買咗包開奶茶($10 都幾大包), 但入面無寫點煲, 請問邊位mami可以教下我呀??? Thanks! 四個多月係咪飲得0架啦

男爵府

我就係怕要煲, 先買即沖果隻~~
呢樣真係幫你唔到喇~~

原文章由 LamCoco 於 08-6-10 15:58 發表
我C6買咗包開奶茶($10 都幾大包), 但入面無寫點煲, 請問邊位mami可以教下我呀??? Thanks! 四個多月係咪飲得0架啦

別墅

路奕斯好乖仔,我個仔無奶既o野,就算係甜o既都好,要佢飲,好似要殺o左佢咁,拗到條腰就快斷,都要不停掙扎。。。
無晒力喇。。

原文章由 JOESPHINE 於 08-6-8 15:37 發表
我b都係飲即沖既~起初買煲0個隻,但帖落0的奶到飲一餐兩餐就唔要得, 佢又唔肯飲水, 咪乾脆轉即沖既, 就咁比佢飲, 唔加落0的奶到囉~~早上洗完臉先飲少少水~但因為隔日飲開奶茶(加水到120ml) 佢次次都飲曬架, 再加一日5 ...
我們愛,因為神先愛我們。

大宅

我亞B都係四個月開始飲,現在剛滿五個月啦。
如果你買好大包的話,可以分兩次煲。我用瓦煲仔,落5-6碗水,水滚後轉細火慢慢煲至剩番7-8zo,格渣後待涼,便可以同作沖奶。

原文章由 LamCoco 於 08-6-10 15:58 發表

首頁

尾頁

跳至