懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

滿月去母嬰健康院打針+見醫生。但醫生話BB黄嘅指數以一個月黎講算高,所以寫紙要我明早帶B返醫院驗血!
我問醫生,可以有啲咩問題?醫生話:睇下有冇\"先天性膽管閉塞\"! 我有啲擔心。有冇人有同類經驗?

大宅

無野既,我大女以前都係咁,但驗完血又未到果個指數,跟住回家, 狂比佢飲多D 奶. 曬多D 太陽就退黃了.

大宅

回覆:Read 的帖子

Same a, I just brought baby to QMH yesterday to have blood test, will call if any problem ...
But dr said usually breast feed will prolong jaundice to 2/3 month, hope our babies are just \"breast milk\" jaundice la

大宅

我仔果時都好黃~~~後尾要入馬嘉烈抽血~~~
後尾而家係勁白~~

男爵府

回覆:BB滿月,仲未退晒黃!要返醫院驗血!

我亞女bb都有呢個問題,都係黃足1個月,經常留院,我坐月時就奔走醫院。健康院叫我帶bb去醫院抽血再驗,我怕公立要等好耐,問佢私家得唔得。當時我又唔識,就去左個老兒科西醫度(安排打私家針個間公司介紹),老西醫好詳細解釋比我聽黃疸既原因不外乎3個,分別係肝病,先天性胆管閉塞同人奶。

我係人奶媽,佢建議我停人奶3日,如果指數低就返就即係因人奶啦,如果停左3日人奶而指數都唔低既就麻煩的啦。不過佢話bb肝病同胆管閉塞既可能性比較低。

希望你bb快的退黃啦

首頁

尾頁

跳至