2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡至從打完3針後,夜晚訓覺前必定嚎哭一餐,明明好眼訓又捽晒眼咁,哄勁耐先肯訓,有時訓一陣又喊,係may埋眼勁喊以前訓覺好乖的,食飽訓落床玩下手就自己訓,有無其他媽媽試過知點解

別墅

回覆:半歲針後

我仔都係咁,我都想知點解呀

回覆 na4239 的帖子

na4239 您好, 啱啱打完針, 夜晚靜少少準備瞓覺時, 囡囡可能會易D再感受到針口痛楚, 所以會扭計D。如果安撫一陣佢瞓得返都唔需要太擔心, 都留意下BB會唔會有唔舒服, 或者有生理需要, 好似要換片﹑食奶﹑太凍太熱等。另外, 注意返睡眠環境嘅光暗﹑溫度適唔適合都有幫助。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

謝謝啊,因為囡囡之前打2枝針都唔會咁,經已換好片,食飽奶,暗燈光(同以前一樣),其實我唔知係咪吽牙仔呢但我又睇唔到

na4239 發表於 15-2-6 17:01
謝謝啊,因為囡囡之前打2枝針都唔會咁,經已換好片,食飽奶,暗燈光(同以前一樣),其實我唔知係咪吽牙仔呢: ...
都有可能係出牙仔呀, BB第一隻乳齒通常係6-10個月左右出, 出牙仔好多時都會牙肉痕, BB會流口水, 好鍾意放手仔入口, 同會比較扭計, 媽媽可以留意下囡囡有冇呢D情況;可以俾D硬實嘅野囡囡咬,好似雪凍左嘅牙膠或生紅蘿蔔條, 同埋要多D清潔佢手仔同玩具,減少微菌入侵嘅機會呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

我阿B超奀皮,打3針無喊過

首頁

尾頁

跳至