嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB一個月大,兩日冇便便啦,之前一日幾次或者一日點都有一次,佢食人奶再補奶粉。屋企人叫我唔好比奶佢食,等佢便便咗先比佢食,怕佢滯住。有冇咩方法可以快啲便便倒啊

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:BB 冇便便點算?

你可以用少少bb油,慢慢順時針幇佢按摩下個肚仔。

複式洋房

回覆:Fish0925 的帖子

健康院有講過,有時無便便係因為吸收晒,唔洗太擔心

複式洋房

我BB十二日大最近每隔一天半才有便便,有点綠綠地色,是否正常………,仲好臭……,好咪有啲唔妥……好擔心……

大宅

回覆 BabyPaul 的帖子

正常,便便起初一般是黃色,起初是不會太臭的。出來之後,經過一段時間,遇到氧氣,就會變成綠色,並發出臭臭,就是通知,BB要洗屁股了。

大宅

回覆 Fish0925 的帖子

BB是否便秘,就要看BB的尿是否足够,每2小時換尿片時,如果每次都有尿,表示正常,這樣情況,BB也不會便秘的。但見每次尿量太少或甚至沒有尿,表示BB體內水份不足,就要補充水份。有人話,餵哺母乳的BB,是不會便秘的,原因就母乳內有足够水份供應給BB。如果BB吃的是配方奶粉,就要定時提供水份給BB飲用的了。見到之前的便便像小圓珠狀,表示便便乾,BB要補充水份。如果BB在便便時大喊大叫,表示BB的便便太硬,BB痛到喊,要先安撫(作用不大但也要做)。協助BB排便,在BB肚子上輕輕按摩,順時針方向就可以。手掌可以搽點按摩油或橄欖油,直到見到有便便,不過,相信你與BB也會很疲倦,事後BB也要補充水份。如果見到便便有血,表示BB的肛門因硬的便便,導致肛門肌肉受損出血,要清潔傷口。我的協助BB通便秘訣︰間中在飲用水中加入少少糖,少甜就可以。飲多少?10ml或20ml都好過完全唔飲。6個月以下的BB,請暫時不要餵飲涼茶或老火湯。驚住受唔起。
回覆 Fish0925 的帖子

Hello Fish0925,BB腸道未係好成熟,可以一日幾次或且幾日一次,最緊要留意便便質地,只要係軟身/糊狀,顏色係黃/綠/啡色就唔駛太擔心。建議繼續按返BB需要去餵,另外係餐前用掌心順時針幫BB搓肚仔,可以促進腸道蠕動,亦都係好好既親子活動黎架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至