醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽近半年的血壓均居高不下,她在政府醫院覆診,已加了數次藥(Methyldopa Tablet 250 Mg )至每日四粒,但仍未控制到。十分擔心
最弊是佢是三高人仕,加上腦退化,想佢食得清淡些成,佢又會話食物冇味發脾氣。因我見佢加幾次藥都一點效用都冇,所以想請問一下各位,有沒有一些藥物會有效些(想下次覆診請醫生寫紙`然後自費購買)。

洋房

回覆:fptong123 的帖子

長者高血壓有多種原因,不同原因需服用不同種類Anti-HT Drug,建議先看醫生由他們處方

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實每個人對藥物既反應都唔同,有時要試唔同藥先搵到係咪啱自己,所以呢度無人可以答你邊隻藥啱你媽媽。你可以問下醫生,叫佢試下轉其他藥。或者你去私家醫生睇,問下佢有咩好介紹。如果試左係啱你媽媽,可以返去政府醫生到問下佢可唔可配番呢隻藥。

另外,要控制血壓,唔能夠單靠藥物,平時既飲食要控制,要低鹽、低糖、低脂,做下運動。

大宅

謝謝回覆!我都明白健康飲食是最重要。但對她真是有理說不清,她味覺明顯變差,經常說食物冇味道而發脾氣,我們只好安撫她。
唯有下次覆診時再問吓醫生吧!

別墅

回覆:高血壓藥物

去睇下私家醫生?可能隻藥唔啱佢

別墅

回覆 fptong123 的帖子

50 年前爸爸一次看E生,E生說他高血壓要吃藥防中风。爸爸吃了高血壓藥50年,越吃血壓越高,上年过年時中左风 。右手右腳不能動,口歪,筷子匙羹也拿不到。

因爸爸是獨居老人,E生說我便遲了二星期,過了急救黃金期。中风后要 24 hours 照顧。問西E可否吃中藥,答案是不建議。老公大陸EC朋友送來北京安宮牛黃丸,還叮囑要做艾灸。

用了四個月來天天為他在家做幾小時艾灸,每天都見到他手腳活動慢慢改善,現在他好番晒。八十三歲老人又再生活潑起來。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:高血壓藥物

血壓太高,住院時醫生開藥食會降得快

翡翠宮

引用:回覆 fptong123 的帖子50 年前爸爸一次看E

原帖由 neowneowcat 於 15-02-22 發表
回覆 fptong123 的帖子

50 年前爸爸一次看E生,E生說他高血壓要吃藥防中风。爸爸吃了高血壓藥50年,越吃血 ...
安宮牛黃丸你點食,做艾意思薰佢痛處就得嗎?

侯爵府

being2011 發表於 15-2-9 14:02
其實每個人對藥物既反應都唔同,有時要試唔同藥先搵到係咪啱自己,所以呢度無人可以答你邊隻藥啱你媽媽。你 ...

我媽咪近年都有高血壓, 之前仲試過急升要入院.

我都同意要控制血壓,唔能夠單靠藥物,平時既飲食要控制,要低鹽、低糖、低脂,做下運動。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

下次覆診話比醫生聽,醫生會轉藥。
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

翡翠宮

引用:謝謝回覆!我都明白健康飲食是最重要。但對

原帖由 fptong123 於 15-02-09 發表
謝謝回覆!我都明白健康飲食是最重要。但對她真是有理說不清,她味覺明顯變差,經常說食物冇味道而發脾氣, ...
常常發脾氣,都要同醫生講,呢樣都會血壓上升

首頁

尾頁

跳至