興趣嗜好

跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

歡迎路過的朋友, 箍過牙的朋友,對箍牙有興趣而還在猶豫不決的朋友們, 大家在這裹分享一下.

溫馨提示, 有需要箍牙的朋友, 箍牙要趁早箍, 並非全因收費不斷因各類因素被調高. 最重要牙齒長期不當地受到壓迫, 會令牙齒不正常地生長得細小及變形,牙肉會自然向下萎縮,牙肉萎縮難復元

[本人聲明]
****近日留意到有了一些言論批評,說我在做宣傳.惹來一輪流言蜚語,我覺得有必要公開說些什麼及採取一些行動來回應事件.
我開這個帖本身是單純為了分享自身經驗,希望透過自身經驗,幫到一班正在準備箍牙及有箍牙打算的朋友仔,有一個對箍牙基本的概念認識,因為本人當初決定箍牙時都感到十分迷茫.對於很多事情都不了解,而網絡上很少全面詳盡的箍牙講解.我希望透過親身說法做到些什麼.
過程中是我沒有收取過一分一毫,亦沒有任何利益輸送.是用空閒時間回覆及回應各位的查詢.在私信中我是有多番提及箍牙要慎重選擇醫生,忌道聽途說,所有回應,我都備有紀錄作保障雙方.為確保資訊真確性,帳戶頭像都用真人相片.以表真誠.慎防閣下受騙.
有人反駁說假如你是光明正大,為什麼要這麼敏感? 並不是我"身有屎"而害怕需要反撃,而是因為這件事牽涉到第三者.這是關乎到尊重的層面.第三者毫不知情不應該涉及其中.假如出於分享而危及第三者的聲譽,導致其受損,這是我絕不容許發生.
感謝過去一班關注此帖,曾經留言詢問及PM醫生資料的朋友仔,謝謝你們的信任.
這段日子仍然斷斷續續收到不少人的PM查詢醫生資料,我明白大家對於箍牙都有不少憂慮,到底療程後效果如何?醫生專業與否.我非常害怕遇到擺架子的醫生,非常辛苦,有疑問,動不動他都防衛自己,反擊兼反駁...(幸好我的醫生並非如此.慶幸慶幸...)
其實宣傳與否見人見智,我見到不少帖有人更是沒顧忌地公開醫生資料.
我真心希望我個人真實體驗幫得到大家,假如你相信我並非宣傳,我會提供醫生資料給你作參考,我希望你情況許可的話,為保障自己,約見一至兩位醫生,比較一下,說真真金不怕火煉,不怕貨比三家,不過醫緣有時候都頗為重要,A君覺得細心,B君反而認為是囉唆****

**請各位注意唔好係呢個帖中公開有關醫生資料,甚至名字,我唔想成為打手既集中營**

有人用某某個名星,某種興趣識朋友,我好想亦好認識想借箍牙,認識下朋友仔...想搵一d共嗚感覺....

大家可以吐下苦水亦可以分享箍牙前後保養牙齒的心得或方法...

大家係箍隱X美/陶瓷箍/傳統鐡箍?除外觀有咩唔同分別?我好想知其他箍法係點...
大家有無箍牙趣事分享下?
大家箍左幾耐?
大家剝牙剝幾多隻?剝邊隻牙?
箍完牙有無移位?點保養?

我身邊有超過十個親戚/朋友箍左牙,我係最後一個箍,原本去箍牙都係半推半就,我媽咪突然提議我去箍,話無供我讀大學,無咩為我做過,我想完成佢既心願,本身自己係完全無諗過箍,硬推左我去見牙醫,見完一個又一個,又返過大陸搵醫生,因為有親戚係大陸住,係大醫院物色左個醫生俾我,我都唔滿意,感覺個醫生都唔可靠,點對兩年?諗返起成個過程似相睇識男仔咁,好好笑...

我深信無論係做那一個工作界別,只要有德行,態度好,所持的專業一定不比他人遜色.

我箍陶瓷箍,剝左四隻小臼齒,醫生話箍兩年,我箍左九個月啦.試過有敏感牙齒,箍牙醫生幫手拆掂左,試過去洗牙俾人呃話要補,箍牙醫生篤穿左佢想呃我錢

我的適應力可能異於常人,我無咩唔舒服亦無生痱痴,係咁喪食...食熱氣野就谷暗瘡,箍完牙重肥左...我媽咪係我做咩野,都好似我尾巴咁跟埋,而家信哂個醫生大安旨意咩都唔理,次次講起箍牙就扮聾人!除左第一次見醫生同落箍,而家叫佢陪我去,叫極都唔肯,佢話有咩同醫生講,我覺得好悶呀..唉..身在福中不知福..無唔舒服又無問題發生過..

19/06更新
#266介紹牙齒矯正專科醫生 - 香港矯齒學會

22/06更新
#282介紹箍牙後牙齒護理常識.

24/06更新
#291箍牙用料-橡筋介紹

25/06更新
#295箍牙用品-牙線引導針

01/07更新
#298箍牙用品-牙刷

03/07更新
#299診所消毒

29/07更新
#315牙齒美白

23/08更新
#326牙齒保養小常識

29/8更新
#327過份美白牙齒的危害

真誠待人

大宅

回覆:yingyingfok 的帖子

你好, 可否介紹一下你的箍牙醫生?收費怎樣,謝謝!

別墅

熱血勳章

回覆:箍出個未來(熱烈歡迎箍緊牙/箍過牙的朋友仔入來聊天)

傳統箍牙,3年,下排牙加咗永久固定器,但都移緊位。。

水晶宮

自己好整齊。我分享亞女,佢上哨下更哨,好似倒及。喺佢八九歲時已經察覺問題,帶佢見牙醫。牙醫建議換齊恆齒先開始,結果三年前開始咗,下棚拆咗兩隻,傳統金屬箍。每月覆診一次較緊,期間有生痱滋但三年間只兩三次,不適亦只係覆診後幾日。

最近完成咗,拆咗箍,成個樣四正哂,面型尖哂自信高好多,不枉三年時間,金錢投資。

佢講咗句:「多謝媽咪帶我去箍牙,個決定令我有返自信,唔使比人笑!」聽到呢句眼都濕埋。

各位箍緊Jm,或其子女加油啊!

purple_onion    發表於 17-6-4 15:03
funfun759    發表於 15-5-29 17:45
wcpcelia    發表於 15-5-29 08:27
肥C奶肥C奶    發表於 15-5-20 08:16
tsung    發表於 15-4-17 14:39
pppsze    發表於 15-4-16 08:26
jackco-mami    發表於 15-4-15 20:52
Dwmn    發表於 15-4-14 11:42
awah112    發表於 15-4-14 09:21
danad    發表於 15-4-8 16:32

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

引用:自己好整齊。我分享亞女,佢上哨下更哨,好

原帖由 bmuimami 於 15-04-08 發表
自己好整齊。我分享亞女,佢上哨下更哨,好似倒及。喺佢八九歲時已經察覺問題,帶佢見牙醫。牙醫建議換齊恆 ...
而家戴固定器,醫生話越耐越好!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

想生BB熱投

掏瓷箍,箍完做埋面夾科手術,連親生阿媽同我自己照鏡都認唔到自己。

I am Agent P

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

以前cool過傳統個種
講緊10幾年前
當時約$30000

望咩呀望

用戶要求終止服務

留毛

大宅

引用:傳統箍牙,3年,下排牙加咗永久固定器,但

原帖由 abbiebbbbbb 於 15-04-08 發表
傳統箍牙,3年,下排牙加咗永久固定器,但都移緊位。。
我都已經箍過兩次牙lu~~~ 係點都會走D位㗎啦

伯爵府

到,十幾年前,中環 COOL,傳統鐡箍,COOL 左幾耐唔記得,好似 4 年,剝 4 隻

趣事:當年身邊同學仔好多都 COOL 緊,個個 COOL 牙都瘦,得我一個愈 COOL 愈肥
優悠在澳洲

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

留毛

公爵府

留毛

侯爵府

引用:**請各位注意唔好係呢個帖中公開有關醫生資

原帖由 yingyingfok 於 15-02-09 發表
**請各位注意唔好係呢個帖中公開有關醫生資料,甚至名字,我唔想成為打手既集中營**

有人用某某個名星,某種 ...
中一時箍,當時唔普遍成日比人笑~
箍到升中4暑假就搞掂!
我好懶,固定牙箍戴左幾個月就無帶~依家下排牙郁左位,不過上面仲好整齊~我要脫4隻牙

男爵府

Cherryncow 發表於 15-4-8 16:44
我都已經箍過兩次牙lu~~~ 係點都會走D位㗎啦
請問你第二次箍時點箍呀?仲有位可以再箍?

大宅

引用:你好, 可否介紹一下你的箍牙醫生?收費怎樣

原帖由 all_littlecats 於 15-04-08 發表
你好, 可否介紹一下你的箍牙醫生?收費怎樣,謝謝!
已Pm醫生資料給你..請查郵箱..

真誠待人

大宅

引用:Quote:Cherryncow+發表於+15-4-8+16:44+我

原帖由 alicelmlau 於 15-04-08 發表
請問你第二次箍時點箍呀?仲有位可以再箍?
就係因為第一次箍完走位嘛,所以再箍囉。第一次係中一個陣箍,第二次係臨結婚前箍,都隔左好耐㗎。兩次都係用傳統有鐡缐個隻。第二次箍個個醫生話其實牙隨時間點都會走D位㗎啦。

珍珠宮

Pls pm me,how much?thx

大宅

如果要唔走位 一定要一世帶固定器??

子爵府

講緊成20多年前箍了,
果時初中,由中二箍到中三搞掂,
前後兩年左右。

自己大板牙,又哨,又爆,
屋企窮,但阿媽都會分期咁比,
都要2萬幾,其實對我家來說,係天文數字。

我好感謝我媽,若果唔箍牙,
我諗我自信真係會超低。

wcpcelia    發表於 15-5-29 08:28

複式洋房

引用:講緊成20多年前箍了,果時初中,由中二箍到

原帖由 summertown 於 15-04-08 發表
講緊成20多年前箍了,
果時初中,由中二箍到中三搞掂,
前後兩年左右。
你媽好好!

首頁
12345...19