家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想做港元定期, 中x銀行介紹我智無憂萬用壽險計劃, 一次過比50萬, 如果在第一年取只取回470030, 第二年取509584, 第三年取517956, 第四年取526961, 第五年取536091....... 第十年取583528
保單不低於以下保息率 :首保費年度4%, 第二年3.15%, 第三至十年2%

請各方好友指教, 此計劃利與弊

公爵府

5年計, 先得1.4% ....做來把鬼

別墅

引用:想做港元定期,+中x銀行介紹我智無憂萬用壽

原帖由 msmchan 於 15-02-10 發表
想做港元定期, 中x銀行介紹我智無憂萬用壽險計劃, 一次過比50萬, 如果在第一年取只取回470030, 第二年取509 ...
50萬買中银股票,債券,基金还好,或者美元資産

大宅

回覆:儲蓄保

我都十年前做了一份十萬,今年取128520,低嗎?

子爵府

koko2000 發表於 15-2-10 11:21
系啦, 計落1.4%, 好像麻麻地, 現在永隆定期得約1.2 一年, 我問職員同定期比較的分別, 他話假設第二年起如果想取回, 7天前通知便可, 比定期會好, 所以上來問問各位比建議

子爵府

falcao 發表於 15-2-10 11:33
50萬買中银股票,債券,基金还好,或者美元資産
如果將50萬分三份去買3988, 2800, 823 好嗎 ? 但現在升左好多

別墅

引用:Quote:falcao+發表於+15-2-10+11:33+50萬買

如果將50萬分三份去買3988, 2800, 823 好嗎 ? 但現在升左好多
823高位,美国加息影响大,可考慮内房1109,供水270,中国会减息,政策利好

大宅

回覆:儲蓄保

要買保險都唔會去銀行買啦

別墅

引用:Quote:原帖由+msmchan+於+15-02-10+發表如

原帖由 falcao 於 15-02-10 發表
823高位,美国加息影响大,可考慮内房1109,供水270,中国会减息,政策利好

...
還有883,不过股票都要買入賣出,升咗二三成要换馬

子爵府

falcao 發表於 15-2-10 15:48
還有883,不过股票都要買入賣出,升咗二三成要换馬

即3份是 : 883, 1109, 270 , 咩位入 ??

別墅

引用:+本帖最後由+msmchan+於+15-2-10+15:53+編

呢三隻现在可以入,不过你可以分三次。

禁止訪問

引用:要買保險都唔會去銀行買啦

洋房

引用:想做港元定期,+中x銀行介紹我智無憂萬用壽

想做港元定期, 中x銀行介紹我智無憂萬用壽險計劃, 一次過比50萬, 如果在第一年取只取回470030, 第二年取509 ...
好低息口喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:5年計, 先得1.4�...做來把鬼

原帖由 koko2000 於 15-02-10 發表
x 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆:msmchan 的帖子

我唔会买

洋房

不如買呢份啦

在 YouTube 上觀看「AXA安盛「建未來」儲蓄計劃 - Stephen篇」 - AXA安盛「建未來」儲蓄計劃 - Stephen篇:http://youtu.be/Y4lDdw-Vz_U

幫個仔(0歲)買30000美元(約20萬港幣) 保額
每年供4千美元(約3萬港幣) 供10年
到個仔18歲至21歲 每天可提取讀大學津貼(每年可提取6000美元至7500美元),合共27000美元
身為父親投保人係66歲休退後至80歲每年可提取退休津貼 (1500美元至2500美元),合共30000美元
如果被保人即係兒子成為母父親,即投保人的孫到18歲至21歲也可提取大學學費津貼 合供38000美元
到被保人兒子66歲退休後至85歲每天可提取(2500至3000美元)合供55000美元

一份計劃3代得益,3代在生合共提取150000 美元已是已繳保費的366%,最後預期身故賠償(被保人85歲身故時)受益人(孫)仍可得到564865元美元(約4百萬港元)

大宅

不买,贪稳定就做定期好过。想高回报买股票,就算输都输在自己手,心甘情愿

男爵府

引用:不如買呢份啦在 YouTube 上觀看「AXA安盛「

原帖由 OPETHKOON 於 15-02-13 發表
不如買呢份啦

在 YouTube 上觀看「AXA安盛「建未來」儲蓄計劃 - Stephen篇」 - AXA安盛「建未來」儲蓄計劃 ...
睇落好抵,但認真計落一定唔抵。

首頁

尾頁

跳至