親子旅遊

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

happylogin 發表於 15-7-9 13:30
下星期會去東京, 預咗1日會去橫濱, 搵資料時見到呢個post, 有小小問題希望能解答.謝謝!!
我會由新宿去, 見 ...
拉麵博物館開到好夜,好似是十點,所以可以遲一些去未遲.所有拉麵店都要在門口先購票,每人都最少要叫一碗麵,不可以share食一碗(面斥不雅),所以如果想試多一兩間拉麵的風味就一定要叫600yen一碗的細拉麵.

伯爵府

下星期會去東京, 預咗1日會去橫濱, 搵資料時見到呢個post, 有小小問題希望能解答.謝謝!!
在東京去橫濱最方便是搭東急,因為東急和橫濱的minato mirai線是聯營,東急的列車可以直接駛進minato mirai線的車站而不需要轉車,如馬車道站(杯麵館)和元町中華街站(中華街)都可以由涉谷直達,如坐JR你就必須於橫濱站轉minato mirai線(起碼步行五分鐘).

伯爵府

橫濱沒有什麼非去不可的景點,不過我就好enjoy可以輕輕鬆鬆玩了一日.如果帶小朋友,我覺得去八景島那邊會好一些,因為有樂園,水族館和outlet,可以消磨一整天的時間.不過八景島離橫濱市區都幾遠,仲要轉兩次車才到.

杯麵博物館

山手區的其中一個對外開放的異人館 - 山手111番館

山下公園及Marine Tower

伯爵府

jcctiu 發表於 15-7-9 23:46
在東京去橫濱最方便是搭東急,因為東急和橫濱的minato mirai線是聯營,東急的列車可以直接駛進minato mirai線 ...

你睇下我有冇理解錯, 即係我係涉谷買1 day pass (860yen), 去杯麵博物館及中華街, 再自己買另一程地鐵飛去拉麵博物館? 另一方法係我坐車到橫濱後先至買550yen的pass?

另請問, 我買1 day pass (860yen), 是否可包來回由涉谷至橫濱的車程?

謝謝!!

伯爵府

happylogin 發表於 15-7-10 10:45
你睇下我有冇理解錯, 即係我係涉谷買1 day pass (860yen), 去杯麵博物館及中華街, 再自己買另一程地鐵飛去 ...
All yes

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:happylogin+發表於+15-7-9+13:30+下

原帖由 jcctiu 於 15-07-10 發表
橫濱沒有什麼非去不可的景點,不過我就好enjoy可以輕輕鬆鬆玩了一日.如果帶小朋友,我覺得去八景島那邊會好一 ...
Outlet 是walking distance 嗎?

別墅

回覆:新宿去橫濱點去?

我想去埋三井撗濱港灣outlet 應該點去最方便同路線最好呀?

伯爵府

引用:Quote:happylogin+發表於+15-7-9+13:30+下

原帖由 jcctiu 於 15-07-09 發表
拉麵博物館開到好夜,好似是十點,所以可以遲一些去未遲.所有拉麵店都要在門口先購票,每人都最少要叫一碗麵, ...
請問你去杯麵博物館,純粹去自制一個自己口味嘅杯麵,係咪唔洗預約?

別墅

happylogin 發表於 15-7-11 15:15
請問你去杯麵博物館,純粹去自制一個自己口味嘅杯麵,係咪唔洗預約?
唔洗預約的

男爵府

畀面勳章

如果由麵包超人館去八景島,應該坐咩車呢?需時多久?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問我book左10:15am整雞湯面. 會再去面包超人館. 我係新宿應該點去先岩 ?
定係我應該掉番轉去左面包超人館先再去整杯面 ?
謝謝

大宅

引用:Quote:bobosweet+發表於+15-3-31+19:22+平

原帖由 jcctiu 於 15-03-31 發表
新宿(JR)->橫濱站
橫濱(MINATO MIRAI) -> MINATO MIRAI/馬車道站 (行約十分鐘到杯麵館)
杯麵館(的士) -> 麵 ...
如果我本身有JR Tokyo wide pass, 東京去橫浜個程係包埋,咁橫浜站去新杉田站包唔包?

伯爵府

GGsam 發表於 15-4-3 00:39
唔好意思呀,想問登記係唔係要用日文名呢,我唔識呀,有無得用英文website 板面?

...
我都只見日文版面,最後電話預約了

伯爵府

GGsam 發表於 15-4-3 00:39
唔好意思呀,想問登記係唔係要用日文名呢,我唔識呀,有無得用英文website 板面?

...

子爵府

引用:Quote:GGsam+發表於+15-4-3+00:39+唔好意思

原帖由 abinayams 於 16-02-13 發表
哈哈,果次我walk in 去到玩咋,因為係平日,根本不用book

大宅

原帖由 jcctiu 於 15-07-10 發表
橫濱沒有什麼非去不可的景點,不過我就好enjoy可以輕輕鬆鬆玩了一日.如果帶小朋友,我覺得去八景島那邊會好一 ...
築地去橫濱,應該點搭?路程幾耐?

伯爵府

回覆 TSUIKY 的帖子

築地去橫濱有很多方法,不過建議搭都營淺草線.
築地市場 -> 大門 -> 橫濱 (全程搭都營,價錢最平和快趣,約半小時到)

伯爵府

如果我本身有JR Tokyo wide pass, 東京去橫浜個程係包埋,咁橫浜站去新杉田站包唔包?

答: JR EAST WIDE PASS 3 DAYS當然包這程JR的車,這個PASS在全個神奈川縣除東海道新幹線外,所有JR的列車都免費搭得.不過這個PASS平均價一日3333YEN,如果只用來搭這程幾百YEN的車未免賠大本.

大宅

引用:回覆+TSUIKY+的帖子築地去橫濱有很多方法,

原帖由 jcctiu 於 16-02-14 發表
回覆 TSUIKY 的帖子

築地去橫濱有很多方法,不過建議搭都營淺草線.
想去麵包超人館,去到橫濱要再轉車嗎?

子爵府

因諗住買NEX 來回票 JPY4000, 頭幾晚住新宿,然後住2晚橫濱,最後在橫濱坐 NEX 返成田回香港, 買NEX round trip JPY4000 是否較抵?另一方面如不住新宿改上野(酒店平d),由上野去橫濱是否貴和side 時間?

如果我會去八景島, Comos World, 杯麵館,中華街,應該住 櫻木町定関內站附近好?

首頁
45678...11

尾頁

跳至