自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

“尋”晚我老公那邊食團年飯,但我兩公婆甘啱都要返工,所以冇出席,(其實每次造節都唔會提早約,話食就食,好多時因為冇約,所以男家造節飯,我地兩公婆要返工,差不多有一半都出席唔到)

其實我唔多like佢地咁樣,雖然我亦唔係好恨同佢地食飯,但我覺得如果有尊重我地,全家得我地要輪班,提早約or就一就,真係甘難?次次都冇就過,話邊日就邊日……

而且我都算傳統,對傳統節日都重視,我都希望我兩個囡都會重視造節既每餐飯……

今年年初一,c6要返工,出席不到男家既團拜晚飯,而我呢,我就返早,收下午3點,本來都諗住收左工之後,入去我女家團拜(去我叔父家)然後接埋兩個囡,再去男家團拜(c6都想我甘做),我宜家嬲嬲地都唔想去la,直接係女家食埋晩飯

wcpcelia    發表於 15-2-13 17:06

公爵府

唉, 咁又難怪您唔開心既.

男爵府

我地一家三個返工要輪班,所以都提旱把更表攞出嚟夾時間,有時要就時間可能會早十日八日做節都有

瑪瑙宮

引用:“尋”晚我老公那邊食團年飯,但我兩公婆甘

原帖由 yanyan25h 於 15-02-13 發表
“尋”晚我老公那邊食團年飯,但我兩公婆甘啱都要返工,所以冇出席,(其實每次造節都唔會提早約,話食就食 ...
去同男家食過年過節飯。好多時係一份苦差。隻佬仲唔可以現身既話。單拖去?打c都唔去。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至