論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

你地會點做?佢只係做左2個月,話屋企有事,處理完一定返來…真係煩死

象牙宮

2 possibilities.

1. she goes without return, especially if you buy her tickets, give her loans in advance.

2. she will come back.

who will gurantee? no one

煩... 因為你未曾在社會中看到. 遇到.
唔識處理.

也可能工人早看透你, 才有如此問題.

增加自己"各方面".. 強D. 叻D. 外傭會比面你几分!
或將自己當傻子... 什么都不懂, 任人玩... 可能也開心... (我都想 蠢蠢D)
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:工人要求放1個月假返菲律賓...

我都話佢唔會返嚟!

男爵府

年前咁忙就走?不如你試下同佢講,過年前可能係多嘢做d,你加佢人工得唔得?如果唔肯先放人lor~

男爵府

回覆 囡囡小主人 的帖子

兩個月就用錢留,我寧願佢走。
兩個月放一個月,你叫佢辭職好過。

男爵府

I will simply reply: The contact is 2 yrs. We cannot accept your request as you know there's many works here at home. It is impossible for us to wait for you If you insist to go back,I think you should resign. You can find another job after you settle your family affairs.

333s    發表於 15-2-14 12:39

複式洋房

回覆:augkBB 的帖子

Agree

象牙宮

囡囡小主人. AY1113

二人處理方法, 各不同....也會有不同后果.

樓主可以從中學習... 並反思一下, 各后果會怎樣.
令自己進步.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

民房

再同佢傾過,佢承認係返唔到黎 …… 又要再請過人。走得咁急,都唔知係唔係借左財仔

男爵府

'真係好煩

男爵府

你要佢白紙黑字寫清楚佢走左之後一切都同你無關. 我覺得佢有機會問人借左錢.

大宅

引用:再同佢傾過,佢承認係返唔到黎 …… 又要再

原帖由 ranic 於 15-02-14 發表
再同佢傾過,佢承認係返唔到黎 …… 又要再請過人。走得咁急,都唔知係唔係借左財仔 ...
你叫佢自己寫辭職信,仲要寫明什麼原因,下次入境處唔好咁易俾個簽證佢

首頁

尾頁

跳至