跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

回覆:華裔孩子移民忘本:我不是華人

文中的強國媽媽可謂又要威又要戴頭盔。既要在外地扎根 沉重的民族意識只會累垮移民孩子。想孩子有加拿大人的思維方式,就讓她做個世界公民,對人類和地球負責任,不只對亞洲一片黃土感恩!想孩子有加拿大人的行為方式,就不應以髮膚顏色去斷定誰較親切!

水晶宮

補充:這個局面是你家長一手做成,不知有什麼心痛!!

禁止訪問

水晶宮

語言方面 當然識得越多越了不起,不單普通話 識埋日語韓語德文西班牙語法文什至印度話更好!但強媽講緊移民孩子忘本!本--是什麼?是她的家,家在那裡?在她成長生活的地方。她媽在國內長大 忘記自己是中國人就是忘本,她孩子在加長大扎根 但思潮卻要對中國感恩,請問感什麼恩?她不對加拿大感恩才叫忘本!!對內地同胞要有發自內心的親切?咁點解要呀女群埋D鬼生活?媽媽你唔好玩死D細路,帶佢回祖國算!

別墅

回覆 BBgaga 的帖子

BBgaga

GOOD POINT

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BBgaga 發表於 15-2-14 15:16
語言方面 當然識得越多越了不起,不單普通話 識埋日語韓語德文西班牙語法文什至印度話更好!但強媽講緊移民 ...

十分同意.

睇完覺得文中媽媽實在係多鬼餘... 最忘本根本係強媽自己. 個強媽咁唔忘本的話, 就應該返番去大陸住. 小朋友6歲之後已經移民, 佢既思想, 歸屬感, 生活文化等同外國人一樣, 佢既"根" 佢既"本" 就係響加拿大. 語言好唔好, 同忘唔忘本係兩回事. 強媽將兩者掛鉤, 佢應該教自己個小朋友係華人, 因為種族係咁, 但佢話自己小朋友忘本, 跟本係一隻手指指住人錯, 四隻手指人指住自己.

首頁

尾頁

跳至